Läkemedelsverket

Svenskarna bra på att lämna in sina mediciner

Dela

Nära två av tre lämnar in sin medicin på apoteket när utgångsdatumet har passerat. Sex av tio lämnar in sin medicin på apoteket när de inte längre behöver den eller om de har kvar efter avslutad behandling. Det visar en ny Novus-undersökning som gjorts på Läkemedelsverkets uppdrag.

Man lämnar in läkemedel till apotek. Stapeldiagram över hur svenskarna svarat på vad man gör med sin medicin när behandlingen är avslutad.
Sex av tio lämnar in sin medicin på apoteket när de inte längre behöver den eller om de har kvar efter avslutad behandling. Det visar en ny Novus-undersökning som gjorts på Läkemedelsverkets uppdrag.

Överblivna eller gamla läkemedel behöver tas om hand så att de inte hamnar i miljön. Och svenskarna tycks veta att medicin som blivit över eller passerat utgångsdatum ska lämnas in till ett apotek.

– Det är glädjande att undersökningen visar ett så positivt resultat. Den som lämnar in överblivna läkemedel till apotek bidrar till att minska både miljöpåverkan och risken för att läkemedel kommer i orätta händer, säger Stefan Berggren, chef vid Kunskapscentrum för läkemedels miljöpåverkan på Läkemedelsverket.

Apotek är skyldiga att ta emot och hantera hushållens överblivna läkemedel eller läkemedel med passerat utgångsdatum. Apoteken är däremot inte skyldiga att ta emot farligt avfall som till exempel sprutor och kanyler, även om vissa apotek lokalt kan ha avtal med kommunen för dessa produkter.

Läkemedel i miljön kan skada djur- och vattenliv

– Även om siffrorna på riksnivå ser bra ut så kan det alltid bli lite bättre. Trots att andelen är liten så finns det vissa som svarat att de häller ut kvarvarande medicin i avloppet. Det är inte bra, eftersom rester av läkemedel som når miljön kan skada vattenlevande djur och andra organismer, säger Stefan Berggren.

Så kan du bidra till en bättre miljö

 • Börja gärna med en mindre förpackning
  Om du ska påbörja en för dig ny läkemedelsbehandling, fråga gärna den som skriver ut receptet om det är möjligt att börja med en mindre förpackning.
 • Köp bara det du kan förbruka
  När du köper receptfria läkemedel, tänk på att bara köpa det du tror att du kommer att behöva inom tiden för läkemedlets utgångsdatum.
 • Lämna tillbaka till apotek
  Lämna alltid in utgångna eller överblivna läkemedel i en genomskinlig påse till ett apotek. Detta gäller alla typer av receptfria och receptbelagda läkemedel inklusive rester av flytande och fasta läkemedel, salvor, inhalatorer, både använda och oanvända läkemedelsplåster och preventivringar.
 • Alla läkemedelsrester ska till apotek
  Skölj inte ur läkemedelsförpackningar, lämna in dem till ett apotek om de innehåller läkemedelsrester.
 • Återvinn tomma förpackningar
  Lämna in helt tomma läkemedelsförpackningar som till exempel plastburkar och blister (medicinkartor) till förpackningsåtervinning. Om blisterförpackningen består av både plast och metall ska den oftast sorteras som plast.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes mellan 27 oktober – 2 november 2023 av Novus på uppdrag av Läkemedelsverket. Totalt genomfördes 1000 intervjuer med svenska allmänheten.

Om Kunskapscentrum för läkemedel i miljön

På uppdrag av regeringen driver Läkemedelsverket sedan 2018 Kunskapscentrum för läkemedel i miljön. Syftet är att öka kunskapsspridning och stimulera till åtgärder och utveckling för att bidra till Sveriges generationsmål, miljökvalitetsmål, etappmål och de globala målen definierade i FN:s Agenda 2030.

Kontakter

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Risk för allvarliga biverkningar av påstådd ginsengprodukt9.7.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Produkten ”Ginseng Kianpi Pil” uppges innehålla olika växter, men innehållet består av läkemedelssubstanserna dexametason (kortison) och cyproheptadin (antihistamin) i okänd mängd. Dessa ämnen kan ge allvarliga biverkningar vid okontrollerat intag och ska inte intas på eget bevåg. Den som använder produkten bör omedelbart kontakta läkare för att kunna sluta med produkten på ett säkert sätt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye