Alecta

Alectas beredningsnämnd drar tillbaka förslaget att nominera Lars Rohde till styrelseordförande. Carina Åkerström föreslås i stället som ny styrelseordförande.

Dela

Det har efter det att Lars Rohde föreslagits till ny styrelseordförande i Alecta kommit till beredningsnämndens kännedom att Rohde kommer acceptera att föreslås till en annan styrelse i närtid. Alectas beredningsnämnd gör bedömningen att dessa båda uppdrag inte är förenliga av konkurrensskäl.

Därmed dras förslaget om Lars Rohde tillbaka inför extra överstyrelsemötet den 6 februari och i stället föreslås Carina Åkerström, tidigare VD för Handelsbanken. Nytt datum för extra överstyrelsemöte blir den 22 februari.

- Carina Åkerström är ett utmärkt förslag och var en av våra två slutkandidater. Carina Åkerström har en djup och lång erfarenhet av den svenska finansiella sektorn. Det är ytterst omsorgen om Alectas integritet och anseende som får oss att vidta detta steg, säger beredningsnämndens ordförande Kenneth Bengtsson.

- Det är beklagligt att Rohde inte i tid delgivit oss uppgiften om att han varit involverad i en styrelseprocess i ett bolag vars verksamhet utan tvekan uppbär likheter med Alectas, säger Kenneth Bengtsson.

- Det är självklart för mig att ställa upp när jag tillfrågas om att bli ordförande för Alecta, även om jag inte hade väntat mig frågan just nu. Men ibland händer det oväntade saker och jag är van vid att arbeta flexibelt. Jag ser fram emot att leda Alectas styrelse och stödja ledningen i dess förändringsarbete om jag blir vald den 22 februari, säger Carina Åkerström.

Kontakter

Alecta är förvaltare av tjänstepension sedan 1917. Vårt uppdrag är att ge kollektivavtalade tjänstepensioner så stort värde som möjligt för både våra företags- och privatkunder. Det gör vi genom god avkastning, bra kundservice och låga kostnader. Vi förvaltar drygt 1200 miljarder kronor åt våra ägare som är 2,8 miljoner privatkunder och 35 000 företagskunder.

Följ Alecta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Alecta

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye