Ny nationell läkemedelsstrategi beslutad av regeringen
Regeringen har beslutat om en ny nationell läkemedelsstrategi (NLS). I den nya strategin blir det ökat fokus på beredskap vid kris eller krig och att utveckling av nya läkemedel och kliniska prövningar läggs till i NLS.

Den nya nationella läkemedelsstrategin kommer att gälla för åren 2024–2026. Visionen är som tidigare ”Rätt läkemedelsanvändning till nytta för patient och samhälle”. Uppdraget att samordna och följa upp strategin utförs av Centrum för bättre läkemedelsanvändning på Läkemedelsverket. Inom strategin verkar ett 20-tal myndigheter och organisationer.
På en pressträff under måndagen presenterade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) och Eva Flock chef för Centrum för bättre läkemedelsanvändning på Läkemedelsverket den nya Nationella Läkemedelsstratgin.
– Nu kan vi börja arbetet med nationella läkemedelsstrategin för de kommande tre åren. Det pågår redan nu ett arbete hos aktörerna som är i linje med fokusområdena i NLS. Ett viktigt uppdrag för oss är att skapa en samlad bild av nuläget, för att sedan ta fram aktiviteter som kan stödja de behov som finns nu och framöver, säger Eva Flock, kanslichef för Centrum för bättre läkemedelsanvändning på Läkemedelsverket.
Fokusområdena för NLS 2024–2026
- tillgänglighet till nya och gamla läkemedel
- läkemedelsbehandling och läkemedelshantering
- utveckling av nya läkemedel och kliniska prövningar
Om NLS
Tillgänglighet har varit inkluderat i tidigare strategier och är i NLS 2024–2026 fortsatt ett fokusområde med tillägg gällande beredskap vid kris eller krig. En annan nyhet är att veterinärläkemedel inkluderas inom fokusområdet tillgänglighet och att ett nytt fokusområde läggs till, utveckling av nya läkemedel och kliniska prövningar.
Sverige har haft en nationell läkemedelsstrategi sedan 2011 som har reviderats genom åren i samband med en ny mandatperiod. Under åren har fyra strategier inklusive den som regeringen nu har beslutat om för 2024–2026 och sex handlingsplaner har upprättats som resulterat i ca 50 genomförda aktiviteter.
Relaterad information
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Karta över kliniska prövningar gör det enklare för patienter att hitta studier14.3.2025 11:02:12 CET | Pressmeddelande
Nu finns en ny digital karta över kliniska prövningar i Europa. Kartan ger patienter och hälso- och sjukvårdspersonal enkel tillgång till aktuell information om pågående kliniska studier i närområde och underlättar därför tillgången till klinisk forskning inom EU.
Icke godkända läkemedel för avancerad terapi utgör allvarliga hälsorisker14.3.2025 09:34:36 CET | Pressmeddelande
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och europeiska myndighetsföreträdare varnar för icke godkända produkter i EU. Varningen inkluderar dendritiska cellterapier mot cancer, alltså en form av terapi som aktiverar immunsystemet mot cancerceller.
Läkemedelsverkets årsredovisning för 2024 är här7.3.2025 09:15:24 CET | Pressmeddelande
En fortsatt orolig omvärld med ökade krav på beredskap och säkerhet. Digitalisering, miljö och hållbarhet, samt rest- och bristsituationer inom läkemedelsområdet. Det är några exempel på vad som präglade Läkemedelsverkets arbete för den svenska folk- och djurhälsan under 2024.
EU måste stärka läkemedelsförsörjningen6.3.2025 10:54:01 CET | Pressmeddelande
I en ny rapport föreslår Critical Medicines Alliance (CMA) åtgärder för att säkra tillgången till viktiga läkemedel i Europa. Rapporten manar EU att agera kraftfullt för att stärka den europeiska läkemedelsindustrin och minska importberoendet.
Rengöringsmedel vanligaste förgiftningsfrågan från småbarnsföräldrar 20245.3.2025 10:17:57 CET | Pressmeddelande
28 000 av frågorna till Giftinformationscentralen om akuta förgiftningstillbud under 2024 gällde barn under 10 år. I de allra flesta fall bedömdes förgiftningsrisken som liten, och lugnande besked eller råd om enkel vård i hemmet kunde ges. Det enskilt vanligaste förgiftningsmedlet som föranledde sjukhusvård i den yngre åldersgruppen var misstanke om intag av knappcellsbatteri.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum