Ny data: stort inkomstgap mellan kvinnor och män när de får barn
Idag släpper TCO en rapport som bland annat visar hur inkomstutvecklingen för kvinnor och män påverkas när de får barn. Kvinnors inkomster minskar snabbare och mycket mer än mäns inkomster när de blir föräldrar och inkomstgapet består minst tills barnet fyller nio år. I snitt går kvinnor miste om 50 000 kronor per år.
– I år fyller föräldraförsäkringen 50 år och vi firar en reform som betytt mycket för jämställdheten och den ekonomiska utvecklingen. Samtidigt är föräldraledigheten långt ifrån jämställd och inkomstgapet mellan män och kvinnor växer när de får barn. Mer behöver göras för att föräldraförsäkringen ska fortsätta vara en motor för ökad jämställdhet, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Inkomstgap mellan kvinnor och män växer när de får barn
I rapporten presenteras ny inkomststatistik gällande föräldrar som fick sitt första barn år 2012. Resultatet visar att kvinnors inkomster minskar snabbare och mer än mäns inkomster efter att de fått barn och att inkomstgapet består åtminstone till dess att barnet fyller nio år. Det gäller även när jämförelsen görs mellan kvinnor och män som var i samma ålder när de fick sitt första barn och arbetade inom samma yrke, såväl inom tjänstemannayrken som arbetaryrken. Om kvinnornas medelinkomst skulle ligga kvar på samma nivå som innan de fick barn, relativt de jämnåriga männens, skulle en kvinna få omkring 50 000 kronor mer om året. Det summerar till över en halv miljon kronor över barnets första nio år.
Flera problem ligger bakom växande inkomstgap
Att inkomstgapet ökar mellan män och kvinnor när de får barn har flera förklaringar. Det handlar bland annat om att kvinnor tar större delen av både betald och obetald föräldraledighet och att den obetalda ledigheten möjliggörs främst under barnets första levnadsår då flest kvinnor är lediga. Vilka normer som gäller på arbetsplatserna är en viktig faktor som påverkar hur länge föräldrar väljer att vara föräldralediga. Samtidigt är regelverken komplicerade och som förälder är det svårt eller i princip omöjligt att överblicka alternativen och vilka effekter olika val för med sig på kort och lång sikt. Politiska reformer behövs om den ekonomiska jämställdheten ska öka.
–TCO har länge pekat på att det behövs en tredelning av föräldraförsäkringen. Men det behövs också mer kunskap om hur den obetalda ledigheten påverkar jämställdheten. Ett absolut minimum från politiken är att göra det möjligt för föräldrar att göra medvetna och välinformerade val i djungeln av olika regelverk och valmöjligheter. Det går i princip inte idag, avslutar Therese Svanström.
I rapporten lyfter TCO fram flera förslag för hur föräldraförsäkringen kan utvecklas för att fortsätta vara en motor för ökad jämställdhet. Bland annat:
- Ändra föräldraförsäkringens regelverk så att det tydligare signalerar att målet är jämställt föräldraskap. Ett av de viktigaste förslagen är att tredela föräldraförsäkringen och styra uttaget så att de allra flesta av föräldrapenningdagarna tas ut under barnens första tre år.
- Föräldraförsäkringen behöver också göras om så att den ger stöd åt alla föräldrar att få ihop livspusslet under barnens uppväxt, inte enbart de som har råd att ta obetald ledighet. TCO föreslår att dagens 90 lägstanivådagar görs om till dagar med inkomstrelaterad ersättning att tas ut tio om året efter barnet fyllt tre år.
- Ge myndigheter i uppdrag att dels samla in statistik över obetald föräldraledighet, dels se till att det blir möjligt för kvinnor och män att göra välinformerade medvetna val kring betald och obetald föräldraledighet och deltidsarbete.
Bakgrund
I år fyller föräldraförsäkringen 50 år. TCO kommer att uppmärksamma jubileet genom olika aktiviteter och insatser som bjuder in till en diskussion om hur föräldraförsäkringen kan utvecklas. Läs mer på tco.se.
Kontakter
TCO:s pressjour
Tel:08-782 91 50press@tco.seTora HeckscherPresschef
Tel:0706-555 311tora.heckscher@tco.seDokument
Länkar
Om TCO
TCO är en partipolitiskt fristående centralorganisation som samlar 12 fackförbund med 1,2 miljoner medlemmar. Vår uppgift är att påverka politiken och samhällsutvecklingen för goda villkor i arbetslivet.
Det gör vi genom att ge röst åt professionella och välutbildade människors behov av trygghet, utveckling och välfärd. Läs mer på www.tco.se
Följ TCO
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från TCO
TCO:s kulturpris går till konstnärlig alkemist4.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
TCO:s kulturpris för 2024 tilldelas regissören och konstnären Markus Öhrn. Kulturstipendiet tilldelas sångerskan Amena Alsameai.
Nya avsnitt från TCO:s podd om svenska modellen28.8.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu släpps nya avsnitt av ”Like a Sweden” – TCO:s podd om den svenska modellen. I sju nya avsnitt pratar experter om svensk arbetsmarknad om samspelet mellan fack och arbetsgivare. De nya avsnitten tar upp framväxten av partsmodellen och hur konflikter på arbetsmarknaden såg ut innan fack och arbetsgivare förhandlade om villkoren.
TCO lanserar klimatpolitiskt program20.8.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
TCO lanserar ett klimatpolitiskt program med nära 50 förslag för en rättvis klimatomställning. Programmet beskriver hur TCO ser på vägen mot det svenska målet om nettonollutsläpp till 2045 och Parisavtalets mål. Programmet tar upp hur arbetsplatserna och tjänstemännen kan bidra i omställningen, och vad som är politikens roll.
Tjänstemännen i EU-valet: Prioritera klimat, demokrati och fred!27.6.2024 11:16:25 CEST | Pressmeddelande
Miljö och klimat hade störst betydelse när TCO-förbundens medlemmar röstade i EU-valet. Och de vill se att Europaparlamentet prioriterar arbetet med fred och demokrati kommande mandatperiod. Det visar en eftervalsundersökning som Novus gjort på uppdrag av TCO.
Ny undersökning: 70 procent tror att anonyma konton påverkar tilliten till politiken negativt27.6.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
TCO har frågat 11 000 personer hur de tror att anonyma konton och desinformation påverkade EU-valrörelsen samt tilliten till myndigheter och politiker. 71 procent är oroliga över att anonyma konton och desinformation påverkar tilliten till politiken negativt och nära 55 procent är oroliga över att tilliten till svenska myndigheter påverkas negativt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum