Volkswagen Personbilar

Volkswagen erbjuder höjd släpvagnsvikt för svenska elbilar

Dela

De eldrivna modellerna ID.4, ID.5, ID.7 och ID.7 Tourer är typgodkända för att dra släp. Nu erbjuds möjligheten att i efterhand addera ytterligare 200 kg som maximal släpvagnsvikt för dessa modeller.

Fyrhjulsdrivna ID.4 GTX kan med dispens få en maximal släpvagnsvikt på 1 400 kg.
Fyrhjulsdrivna ID.4 GTX kan med dispens få en maximal släpvagnsvikt på 1 400 kg.

Flera ID.-kunder har uttryckt önskemål om en högre dragförmåga än den som bilarna hittills registrerats med. Volkswagen Personbilar Sverige har därför sökt och beviljats dispens hos Transportstyrelsen att få använda ett 8 %-värde för vägens lutning, vilket höjer den maximala släpvagnsvikten med 200 kg för de eldrivna ID.-modellerna ID.4, ID.5, ID.7 och ID.7 Tourer. I Sverige används normalt sett ett värde som är fastställt utifrån 12 % lutning, det vill säga en brantare lutning av vägen.

För att den höjda maximala släpvagnsvikten ska gälla krävs en ny registreringsbesiktning. I samband med den behöver speciella dokument lämnas till bilbesiktningsföretaget. En ny kompletterande typskylt med den högre vikten måste också monteras på bilen intill den befintliga typskylten, vilket ska ske inför besiktningen. 

En Volkswagen-återförsäljare hjälper kunden med dokumenten och beställning av den kompletterande typskylten. Ägaren står för kostnaden för registreringsbesiktningen och typskylten samt eventuell kostnad för hjälp med montering av den självhäftande typskylten. Efter besiktningen blir den högre vikten införd i bilens registreringsbevis. Även tågvikten höjs med 200 kg.

Dispens behöver sökas för varje bil där kunden vill höja släpvagnsvikten i efterhand. Även nya fabriksbeställda bilar omfattas av detta krav. Med dispensen får de bakhjulsdrivna versionerna av ID.4, ID.5, ID.7 och ID.7 Tourer dra maximalt 1 200 kg (utan dispens: 1 000 kg) och de fyrhjulsdrivna versionerna 1 400 kg (utan dispens: 1 200 kg). ID.7 och ID.7 Tourer erbjuds än så länge med bakhjulsdrift, men fyrhjulsdrift kommer inom kort att erbjudas även till dessa modeller. 

Det ligger på förarens ansvar att inte överbelasta bilen genom att dra släp motsvarande det högre värdet på vägar med backar som överskrider 8 % lutning. Det är också förarens ansvar att se till att körkortet gäller för den nya vikten.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fyrhjulsdrivna ID.4 GTX kan med dispens få en maximal släpvagnsvikt på 1 400 kg.
Fyrhjulsdrivna ID.4 GTX kan med dispens få en maximal släpvagnsvikt på 1 400 kg.
Ladda ned bild

Länkar

Om Volkswagen Personbilar

År 2023 levererade Volkswagen 4,87 miljoner personbilar till kunder i över 150 länder. Volkswagen är ledande importmärke och det största elbilsmärket i Sverige. På den svenska marknaden inregistrerade Volkswagen totalt 32 756 nya personbilar under 2023, vilket gav en marknadsandel på 11,3 procent. Av dessa var 50,3 procent en helt eldriven bil. Bland elbilarna nådde Volkswagen en marknadsandel på 14,7 procent. Modellerna som marknadsförs täcker de flesta segment på bilmarknaden: ID.3, ID.4, ID.5, ID.7, ID. Buzz, T-Cross, Taigo, Golf, Golf Sportscombi, Golf Alltrack, T-Roc, Tiguan, Tiguan Allspace, Passat Sportscombi, Passat Alltrack, Touran, Arteon Shooting Brake, Touareg, Caddy, Multivan och Amarok. Volkswagen bedriver ett kontinuerligt arbete med att vidareutveckla tillverkningen av bilar. Elektrisk mobilitet, smart mobilitet och digital omställning av varumärket är de viktigaste strategiska frågorna inför framtiden.

Följ Volkswagen Personbilar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Personbilar

Säljstart för sportiga versioner av nya Volkswagen Golf17.7.2024 14:35:13 CEST | Pressmeddelande

Nya Golf GTI Clubsport, Golf R och Golf Sportscombi R är nu möjliga att beställa i Sverige Framhjulsdrivna Golf GTI Clubsport är den mest kraftfulla GTI:n någonsin med en effekt på 300 hk (221 kW) och elektroniskt styrd differentialspärr fram Golf R och Golf Sportscombi R har fyrhjulsdriften 4MOTION, en effekt på 333 hk (245 kW) och förfinad kördynamik Rymliga Golf Sportscombi R har en bagageutrymmesvolym på upp till 1 642 liter Med det speciella tillvalspaketet Black Edition kan Golf R fås i svart design och med funktioner som GPS-varvtidsräknare och G-kraftmätare

Toppbetyg för nya Volkswagen Tiguan – fem stjärnor i Euro NCAP5.6.2024 14:58:46 CEST | Pressmeddelande

Nya Tiguan, som nu lanseras på den svenska marknaden, har fått toppbetyget fem stjärnor i Euro NCAP:s krävande säkerhetstester. Tredje generationen av den storsäljande modellen är därmed officiellt en av de säkraste bilarna i sin klass. Tiguan klarade sig särskilt väl i kategorin barnsäkerhet. Detta betyg är ännu viktigare eftersom Tiguan, som hittils har sålts i drygt 7,6 miljoner exemplar, är en idealisk allroundbil för familjer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye