Ny rapport: Hur hänger skolan med i omställningen?
Idag presenterar Naturskyddsföreningen den nya rapporten ”Hur hänger skolan med i omställningen?”. Rapporten är en sammanställning av svenska kommuners arbete med lärande för hållbar utveckling i grundskolan. Resultatet visar att det återstår mycket arbete för att säkerställa att elever får förståelse för hur våra val och vår livsstil hänger ihop med klimatet, naturen och människor på andra platser på jorden. Vissa kommuner, såsom Lund, Karlstad, Gävle, Umeå och Helsingborg, driver ett strategiskt och praktiskt arbete inom området. Samtidigt har fyra av tio kommuner inte ens formulerat särskilda mål eller satsningar för arbetet.
– Den undervisning som bedrivs dagligen runt om i landets grundskolor behöver främja hållbar utveckling och rusta eleverna för ett yrkesliv där klimatomställningen pågår. Det krävs ytterligare åtgärder för att ge dagens unga den kompetens som behövs för att de ska kunna ta vid och fortsätta omställningen till ett hållbart samhälle, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.
Uppdraget att utbilda för hållbar utveckling är tydligt i grundskolans läroplan, både som ett övergripande perspektiv och i de ämnesrelaterade kursplanerna. Att det är fastslaget i skolans nationella styrdokument är dock ingen garanti för att det genomförs i praktiken. Därför har Naturskyddsföreningen för tredje gången undersökt hur kommunerna stöttar skolornas arbete med lärande för hållbar utveckling. Rapporten bygger på en enkät till grundskolechefer eller motsvarande i kommuner samt i några av de större friskolekoncernerna.
Resultatet visar att det finns stora skillnader i hur mycket ansvar kommunerna tar för skolornas genomförande av utbildning för hållbar utveckling. Vissa kommuner driver sedan en lång tid ett strategiskt och praktiskt arbete inom området, exempelvis Lund, Karlstad, Gävle, Umeå och Helsingborg. Andra kommuner hänvisar till att det helt är rektorernas ansvar.
Några av rapportens slutsatser är:
- Sex av tio kommuner (59 procent) uppger att de har formulerat särskilda mål och/eller satsningar för arbetet med hållbar utveckling i grundskolan. Fyra av tio kommuner har alltså inte gjort det.
- Allt fler kommuner - nästan sex av tio kommuner (59 procent) - och samtliga sex enskilda skolhuvudmän som har svarat bedömer att de ger tillräckligt stöd till grundskolorna för att eleverna ska få möjlighet att utveckla kunskaper och förmågor gällande hållbar utveckling. 2017 var motsvarande andel 37 procent.
- En stor majoritet av kommunerna (80 procent) avsätter inte särskilda medel för kompetensutveckling i lärande för hållbar utveckling för grundskolans lärare och/eller skolledare. Samtidigt visar enkäten att fortbildning är den mest efterfrågade åtgärden för att utveckla grundskolors arbete med hållbar utveckling. Även tydligt fokus på hållbar utveckling i alla lärar- och rektorsutbildningar ses av skolhuvudmännen som en av de viktigaste åtgärderna.
- Endast 40 procent anser att staten ger tillräckligt stöd för att grundskolorna ska kunna uppfylla målen.
- I allt fler kommuner - nästan sex av tio kommuner (59 procent) - pågår arbete med att främja grundskolornas genomförande av studiebesök och samverkan med det omgivande samhället för att främja hållbar utveckling i skolan. Jämfört med undersökningen 2017 noterar vi en betydande ökning med 18 procentenheter.
– Det är uppenbart att många kommuner och enskilda skolhuvudmän fortfarande skjuter ifrån sig ansvaret för skolornas arbete med hållbar utveckling. Min förhoppning är att vår rapport ska sätta ljuset på detta och bidra till att inspirera de som ännu inte tar sitt ansvar att faktiskt börja göra det, säger Beatrice Rindevall.
Läs hela rapporten ”Hur hänger skolan med i omställningen? Lärande för hållbar utveckling i Sveriges kommuner” här.
Kontakter
Anna HavulaPresschef
Tel:070-870 37 00anna.havula@naturskyddsforeningen.seFölj Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Här är vinnarna i SM i fågelholk 202516.4.2025 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Rekordmånga har röstat i årets SM i fågelholk. Nu står tre vinnare på prispallen och det är skolklasserna som gjort ”Vattenmelonen” i Vallentuna, ”Fyrholken” i Linköping och ”Korv Kiosk” i Göteborg.
Ny rapport: Vårlökar innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel10.4.2025 08:25:01 CEST | Pressmeddelande
Vårblommande lökar som tulpan, krokus och påskliljor innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU. Det visar en ny granskning från Naturskyddsföreningen, som publiceras idag. Värst var tulpanlökarna där 7 av 7 undersökta lökar innehöll skadliga bekämpningsmedel. Bäst för miljön var de ekologiska lökarna.
Kraftig kritik mot förslaget att ta bort beteskravet för mjölkkor1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag är den sista dagen att lämna in remissvar på utredningen ”Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd”. Naturskyddsföreningen motsätter sig starkt utredningens förslag att ta bort beteskravet för mjölkkor i lösdrift. I stället föreslår föreningen att befintliga ersättningssystem ska ses över, så att lönsamheten för betesbaserad produktion kan öka. Naturskyddsföreningen föreslår också att incitament skapas för att hålla en större andel djur på bete.
Sofia Fjellestad ny marknadschef på Naturskyddsföreningen31.3.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningens rikskansli har rekryterat Sofia Fjellestad som ny chef för marknadsavdelningen. Sofia kommer närmast från en tjänst som avdelningschef för insamling och marknad på Amnesty International, där hon arbetat med insamling, engagemang och kommunikation de senaste tio åren. Hon tillträder sin tjänst den 1 april.
Kravet på SEB: ”Sluta låna ut pengar till oljebolag!”28.3.2025 09:56:05 CET | Pressmeddelande
Swedbank, Handelsbanken och Danske Bank har redan slutat men banken med störst fossila affärer kvarstår – SEB. Nu har Naturskyddsföreningen lämnat in en motion på SEB:s bolagsstämma med krav om att banken slutar låna ut pengar till fossilbolag som expanderar sin utvinning i strid med Parisavtalet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum