Greenpeace

Greenpeace kommenterar regeringens nya skogsutredning: “Nu börjar slaget om skogen på allvar”

Dela

Regeringen har tillsatt en ny skogsutredning i syfte att “utveckla en framtida ändamålsenlig skogspolitik som främjar ett långsiktigt hållbart svenskt skogsbruk och en växande bioekonomi”. Greenpeace menar att regeringen återigen springer skogsindustrins ärenden, utan hänsyn till globala överenskommelser eller samernas rättigheter. Slaget om skogen trappas nu upp ytterligare.

Utredningen presenterades på en pressträff med miljöminister Romina Pourmokhtari (L), landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och EU-minister Jessika Roswall (M). Kullgren argumenterar även för utredningen i en debattartikel i Dagens industri. 

– Ingenstans lyfter regeringen betydelsen av att skydda 30 procent av värdefull natur till 2030, som Sverige skrivit under globala överenskommelser om. Ingenstans lyfts samernas rättigheter. Istället fortsätter regeringen att springa skogsindustrins ärenden med skygglappar på. Det här är ett slag i magen för alla som älskar naturen, oroar sig för klimatet och förlusten av biologisk mångfald. Det är inte minst ännu ett nytt ignorerande av samernas rättigheter och det hela presenteras dagen efter samernas nationaldag, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace.

– Sverige håller på att skapa ett korrupt skogssystem utan insyn. Efter att först ha stoppat alla nyckelbiotopsinventeringar som visar vilka skogar som är extra viktiga att bevara, tar regeringen nu ytterligare steg mot att skogen ska kunna avverkas utan hänsyn till naturens gränser. Regeringen vill att färre avverkningsanmälningar ska göras, att möjligheten att överklaga ärenden ska minska och att EU ska hålla sig borta. Dessutom har Naturvårdsverket tvingats varsla personal efter regeringens nedskärningar i miljöbudgeten. Det här är riktigt allvarligt, säger Erika Bjureby.

– Vill vi ha en chans att stärka den biologiska mångfalden och minska utsläppen måste vi skydda jordens lungor. Det är vetenskapen tydlig med, inte minst FN säger hur viktigt det är att skydda skogen och våra ekosystem. Trots det är regeringen desperat i sina försök att grönmåla skogsbruket, exempelvis genom att argumentera för att det behövs mer inhemsk bioenergi. Det här är en falsk förhoppning. Alla utsläpp bidrar till den globala uppvärmningen, oavsett om de kommer från skogsprodukter eller fossila bränslen, säger Erika Bjureby.

– Vad Sverige behöver är det direkt motsatta till vad den här utredningen ska titta på. Myndigheterna behöver granska avverkningarna bättre och få starkare mandat att skydda hotade arter. Det behövs även mer stöd för skydd av värdefull natur, särskilt för privata skogsägare som inte vill att deras skog ska bli till kalhyggen, säger Erika Bjureby.

– Jag ser det som att slaget om skogen nu trappas upp. När regeringen aktivt arbetar för att fler naturbrott ska kunna ske i våra skogar, måste vi göra allt vi kan för att protestera. Och det kommer vi också att göra, oavsett om det innebär att kedja oss fast i värdefulla gammelskogar, skriva rapporter och remissvar, eller upplysa allmänheten om hur korrupt systemet är. Vi kommer inte att ge oss, säger Erika Bjureby.

Kontakt 

Christopher Engberg Dahl, kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige
christopher.dahl@greenpeace.org
0791421453

Nyckelord

Följ Greenpeace

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Greenpeace

Sveriges fulaste kalhygge är korat – ligger i Värmland3.7.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

I protest mot Sveriges ohållbara skogsbruk har Greenpeace anordnat tävlingen ”Sveriges fulaste kalhygge”. Efter en jämn omröstning mellan tävlingens fem olika finalister står det nu klart att Sveriges fulaste kalhygge ligger i Sunne, Värmland. Bidraget, som Daniela Roth har fotat, fick 27 procent av allmänhetens röster – knappa tre procent mer än kalhygget i Västerbotten som kammar hem silvermedaljen.

Ny rapport: stora finansiella risker med ny kärnkraft19.6.2024 06:01:00 CEST | Pressmeddelande

Ny kärnkraft är ett riskabelt spel med skattebetalarnas pengar konstateras i en rapport som publiceras idag. I rapporten sammanställs och utvärderas åtta olika finansieringsmodeller som använts för kärnkraft i Europa och svårigheten att få lönsamhet utan stora statliga subventioner genomsyrar projekten. Aktuella kärnkraftsprojekt inom EU under de senaste åren har blivit 2-4 gånger dyrare än beräknat och 11-12 år försenade. Rapporten har beställts av Greenpeace och tagits fram av Handelshögskolan i Köpenhamn och Berlins tekniska universitet.

Rapport: E-handeln hotar svenska gammelskogar och samers rättigheter15.5.2024 05:05:00 CEST | Pressmeddelande

I drygt ett års tid har Greenpeace Sverige granskat det svenska skogsbruket för att få en bild av vilka företag som kan kopplas till förstörelse av värdefulla gammelskogar. Rapporten illustrerar ett systemfel där över hundra företag världen över får sitt material från skogsindustrin som avverkat skyddsvärda skogar. Några företag som pekas ut är jättar inom e-handeln, exempelvis Amazon, HelloFresh och Zalando, som använder engångsprodukter som pappkartonger för att frakta varor som sålts online. Greenpeace uppmanar nu företagen att ställa krav på sina leverantörer så att mer skog kan skyddas - i brist på politisk handling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye