Vårdförbundet

Fyra av tio unga tror inte att de kommer arbeta kvar inom vården

Dela

Kompetensförsörjningen är hälso- och sjukvårdens största utmaning idag. Samtidigt visar en ny rapport från Vårdförbundet att drygt fyra av tio unga upp till 29 år inte tror att de kommer stanna inom vården under resten av sitt yrkesliv. Var femte ung person vittnar om att arbetsbelastningen är så hög att den inte går att hantera. 

– Det här måste vi se som ett nödrop, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet
Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet Foto: Ulf Huett Vårdförbundet

Vårdförbundets nya rapport visar att en stor del av unga barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor upplever en för hög arbetsbelastning och får för lite vila och återhämtning. Var femte uppger att arbetsbelastningen är så hög att den inte går att hantera. Nära tre av tio får i liten eller mycket liten utsträckning tillräcklig återhämtning mellan arbetspass. Drygt fyra av tio unga tror inte att de kommer stanna i vården.

– Det här måste vi se som ett nödrop. Att en så stor del av våra unga vittnar om en ohållbar arbetssituation som gör att de inte ser en framtid inom vården är mycket oroande. Om de unga lämnar hälso- och sjukvården finns det ingen som kan ge vård i framtiden, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.

Rapporten visar även att mer än hälften av unga upplever att bemanningen sällan eller aldrig är tillräcklig. Hela 85 procent anser att arbetsbelastningen är hög, mycket hög eller för hög.

– Det här beror på att veckoarbetstiden är orimlig i sjukvården där personalen jobbar dygnet runt året om nära patienterna. Det är inte ovanligt att en sjuksköterska jobbar 6 av 7 dagar i veckan, med en enda dag för att återhämtning och att städa, tvätta handla och träffa familj och vänner. Den här situationen leder till att många av våra medlemmar går ned i deltid, även de yngre. Vi behöver arbetstidsförkortning så att fler orkar jobba heltid, fortsätter Sineva Ribeiro.

Urval av siffror från rapporten

  • 85 procent av de unga medlemmarna svarar att arbetsbelastningen är hög, mycket hög eller för hög, jämfört med 70 procent av alla medlemmar.
  • Var femte av de unga, 21 procent,  anser att arbetsbelastningen är så hög att den inte går att hantera.
  • Nära tre av tio, 28 procent, av de unga får i liten eller mycket liten utsträckning tillräcklig vila och återhämtning mellan arbetspassen.
  • Fyra av tio, 41 procent, av de unga svarar att det är osannolikt att de kommer att stanna i vården.
  • Drygt hälften av de unga upplever att bemanningen sällan eller aldrig är tillräcklig.

Om rapporten

Novus har, på uppdrag av Vårdförbundet, intervjuat 3 133 medlemmar anställda inom kommun och region mellan 26 april-11 maj 2023. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer till ett slumpmässigt urval från Vårdförbundets medlemsregister. Syftet med undersökningen var att få en aktuell bild av Vårdförbundets medlemmars arbetssituation kopplat till arbetstider 2023.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Vårdförbundet är ett yrkesförbund som samlar cirka 114 000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Tillsammans utvecklar vi vården, våra arbetsvillkor och våra professioner. Från sjukdom och diagnos till hälsa och helhet. www.vardforbundet.se

Följ Vårdförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdförbundet

Vårdförbundet har sagt ja till ett nytt avtal med förkortad arbetstid och högre löner28.6.2024 16:00:51 CEST | Pressmeddelande

Vårdförbundet fick den 27 juni en ny hemställan från medlarna på Sobonas avtalsområde och ett likalydande bud från SKR. Budet innebär att fler som jobbar på obekväm tid får arbetstidsförkortningar, som mest 4 timmar per vecka. Den omfattande övertiden ska utvärderas, och dessutom säkras en god löneutveckling för förbundets medlemmar. SKR och medlarnas bud är slutligt. Förbundsstyrelsen har därför idag beslutat att säga ja till budet om nytt huvudavtal. Därmed blåses strejk och övertidsblockad av.

Vårdförbundet öppnar för förhandling på Sobonas område14.6.2024 13:02:23 CEST | Pressmeddelande

Den 13 juni mottog Vårdförbundet en hemställan från medlarna på Sobonas avtalsområde, som bland annat omfattar kommunala företag. Förbundsstyrelsen har noga analyserat förslaget och beslutat att tacka nej till hemställan i dess nuvarande utformning. Samtidigt ser Vårdförbundet att försämringar som tidigare föreslagits inte längre finns kvar. Därför öppnar förbundet för förhandling under medling på Sobonas avtalsområde.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye