Växelkursen viktig när arbetskraftskostnader jämförs – men inget att luta sig mot
I en rapport som publiceras i dag analyserar Teknikföretagens och Industriarbetsgivarnas ekonomer industrins arbetskraftskostnader i Sverige och Europa. Sedan 2011 har kostnaderna ökat mer i Sverige än i euroområdet, liksom jämfört med i Tyskland och framför allt Finland.
Kostnaderna för arbete har ökat något mer i Sverige än i Tyskland och euroområdet samt ligger klart högre än i Finland, mätt i lokal valuta. Den svaga utvecklingen av kronan har dock hållit nere de svenska arbetskostnaderna.
– Trots en svagare valuta är de svenska arbetskraftskostnaderna relativt höga jämfört med andra länder i Europa, säger Kerstin Hallsten, chefekonom Industriarbetsgivarna.
– Det är inte via en svag valuta som ett land långsiktigt skapar konkurrenskraft. Kronans växelkurs har historiskt svängt rejält och den senaste tidens kraftiga försvagning är svår att förklara. Ett starkt näringsliv skapas inte av svängningar i växelkursen, säger Kerstin Hallsten.
– Vi ser stora skillnader mellan olika sektorer. Tar vi bort branscher kopplade till försvar och elteknik så backar produktionen för industrin hittills i år. Minus 1 procent under januari och februari, jämfört med plus 14,7 procent för försvars– och elteknisk industri, säger Erik Spector, chefekonom Teknikföretagen.
I rapporten skriver organisationerna att en långsiktig och uthållig konkurrenskraft nås om utvecklingen av arbetskostnaderna har en tydlig koppling till hur produktiviteten ändras, hur den strukturella efterfrågan och därmed priset på produkten utvecklas och så klart vad som händer med kostnader och produktiviteten i omvärlden.
Dokument
VI ÄR TEKNIKSVERIGE
Den svenska teknikbranschen driver innovation, skapar arbetstillfällen och banar väg för framtidens hållbara lösningar. Tillsammans är vi en kraft att räkna med.
Följ Teknikföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen
Bottenkänning?6.11.2024 10:13:43 CET | Pressmeddelande
Konjunkturen förbättras 2025, men BNP-tillväxten är låg och lågkonjunkturen består in i 2026. Det är huvudbudskapet i en konjunkturprognos som Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna presenterar idag.
Tillbakablickande krav från facket bekymmersamt för industrin4.11.2024 16:02:43 CET | Pressmeddelande
Idag presenterade Facken inom industrin sitt gemensamma lönekrav inför 2025 års avtalsrörelse. Facken kräver en löneökning på 4,2 procent.
Ny kampanj visar Teknikföretagens bredd4.11.2024 10:07:05 CET | Pressmeddelande
Entreprenörer, tech, hundraåringar och startups. Nya och beprövade material och tjänster. En ny kampanj i både print och rörligt visar på tekniksveriges bredd och låter framstående företagsbyggare berätta om sin business och vad medlemskapet i Teknikföretagen betyder.
Ny chans för skolorna att få succéboken om tekniken och rymden23.10.2024 09:11:09 CEST | Pressmeddelande
15 000 skolelever får under veckan en ny lärobok, barnfaktaboken Sikta mot stjärnorna med Marcus Wandt. Teknikföretagen har bidragit med kunskap och ser till att boken går ut gratis till intresserade lärare och elever. Suget efter boken har varit enormt, därför öppnar vi nu beställningen till ytterligare 15 000 böcker.
Det ekonomiska läget inför avtalsrörelsen7.10.2024 10:32:59 CEST | Pressmeddelande
Hur utvecklas ekonomin framåt? Hur ser det ut efter de kommande avtalsförhandlingarna? Det svarar Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna på i en ny konjunkturrapport som presenteras i samband med ett seminarium den 6 november.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum