Länsförsäkringar

Romans på äldre dar kan göra plånboken tunnare

Dela

Har du tittat på Hotell Romantik och sett kärleken blomma bland deltagarna? Att få uppleva romantik under den senare delen av livet kan vara en underbar upplevelse. Det finns dock en aspekt som många inte tar i beaktande - de ekonomiska konsekvenserna. Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, belyser en ofta förbisedd konsekvens för äldre par som väljer att ta det stora steget och säga 'ja' till varandra. - För pensionärer, särskilt de som förlitar sig på garantipension, kan äktenskapet medföra att de får mindre att klara sig på varje månad. En person med en pension på 20 500 kronor per månad som väljer att gifta sig kan gå miste om nästan 10 000 kronor före skatt per år.

Att gifta sig sent i livet är en trend som ser ut att hålla i sig. Statistiska Centralbyrån rapporterar att antalet pensionärer som gifter sig har ökat med 360 procent under de senaste 25 åren. Förra året ingick 2 986 personer över 65 år äktenskap.

Mer än hälften av alla pensionärer får idag en del av sin pension från garantipensionen, ofta som ett komplement till inkomstpensionen. Sambor utan gemensamma barn betraktas som ensamstående och erhåller därmed ett högre belopp. Men om de gifter sig, justeras deras garantipension ned.

- Med tanke på att vi blir allt piggare och allt fler verkar testa lyckan på äldre dagar borde Pensionsmyndigheten anpassa garantipensionen till att baseras på hushållets samlade inkomster i stället för individernas civilstånd. Det skulle spegla den faktiska ekonomiska situationen bättre, säger Trifa Chireh.

Länsförsäkringar har räknat ut hur mycket hen går miste om i total pension före skatt per månad, vid tre olika lönenivåer, om hen gifter sig efter 66 år.

Lön, brutto

Total pension vid 66 år, ogift, brutto

Total pension vid 66 år, gifter sig, brutto

29 000 kr/mån

20 600 kr/mån

19 800 kr/mån

33 000 kr/mån

22 200 kr/mån

21 400 kr/mån

35 000 kr/mån

23 100 kr/mån

22 300 kr/mån

Total pension är allmän pension och tjänstepension. Den allmänna pensionen för dessa löner består av Inkomstpension, premiepension och garantipension. Vi har räknat med tjänstepension som betalas ut livet ut. Vid giftermål minskar garantipensionen. Utöver detta kan det också finnas förlorat bostadstillägg, men detta har inte beaktats i beräkningen ovan. Nedan finns ett exempel på hur det kan se ut. Källa; Länsförsäkringar.

 

Paret kan dessutom gå miste om bostadsbidraget
Personen med en pension på 20 500 i lön och bor i en lägenhet på 75 kvm och har mindre än 100 000 i förmögenhet. Hen har en hyra på 7 000 kronor och kan få 1 900 kronor i bostadstillägg per månad. Om hen gifter sig och flyttar ihop med en person med samma förutsättningar och de bor i hens lägenhet kommer bostadstillägget på 1 900 kronor per månad att försvinna.

-Men det handlar om gungor och karuseller. Att gifta sig och flytta ihop innebär också att man delar på många gemensamma kostnader och att relationen ger livsglädje som är svår att mäta i pengar, säger Trifa Chireh.

 

 

Fakta garantipension
Garantipensionen är ett grundskydd i den allmänna pensionen för den som haft medel, låg eller ingen arbetsinkomst under livet. Lägsta ålder för att få garantipension är 66 år. I dag har 57 procent av alla pensionärer någon del garantipension, som utfyllnad av inkomstpensionen.

 

Här är några tips för dig som är i färd med att separera:

  1. Öppen dialog om ekonomin: Diskutera öppet både era nuvarande ekonomier och framtida planer. Det är viktigt att ni båda känner er trygga och informerade om varandras ekonomiska situation.
  2. Upprätta en gemensam budget: Gå igenom era inkomster och utgifter för att skapa en budget som fungerar för er båda. Bestäm hur ni ska dela på kostnader som hushållsutgifter och personliga utgifter.
  3. Juridiska dokument: Överväg att upprätta ett äktenskapsförord och andra relevanta juridiska dokument för att skydda era individuella intressen, särskilt om ni har barn från tidigare relationer.
  4. Boendefrågor: Utvärdera vilket boendealternativ som är mest fördelaktigt för er båda ekonomiskt och praktiskt.
  5. Separation och skilsmässa: Diskutera hur ni skulle hantera en eventuell separation eller skilsmässa när det gäller ekonomisk uppdelning.
  6. Ekonomisk beredskap vid dödsfall: Se till att ni båda förstår vad som händer med era ekonomier om en av er skulle avlida. Har ni tillräckligt med sparande och försäkringar för att den kvarvarande parten ska klara sig ekonomiskt?
  7. Se över förmånstagaren i dina tjänstepensioner: Kontrollera och uppdatera förmånstagarna för era tjänstepensioner så att de speglar era nuvarande önskemål. Hör av dig till den till den pensionsbolag där du har din tjänstepension för att kontrollera ditt val.
  8. Kontakta pensionsmyndigheten för att se hur din allmänna pension så som garantipension och bostadstillägg påverkas vid ett eventuellt giftermål.
  9. Är du änka sedan tidigare och får efterlevandepension efter din förra maka, kolla med det pensionsbolag du får pengarna ifrån för att se hur detta påverkas om du eventuellt gifter dig.

 

För ytterligare information kontakta:
Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Tel. 073–094 28 52
Länsförsäkringars pressjour. Tel. 08–588 41 850
 

Bilder

Om länsförsäkringsgruppen

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande

Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.

Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.

”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande

Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye