Regeringen tyst om ambassadören mot människohandel – obemannad i tre månader
Sedan den 1 februari bemannas inte längre UD:s ambassadör mot människohandel.
– Vi kan inte tolka det på något annat sätt än att regeringen väljer att avskaffa ambassadörsrollen, säger Malpuri Groth, vice generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer.
2006 instiftades en ambassadör mot människohandel, placerad på Utrikesdepartementet, som har i uppdrag att stärka samarbetet med andra länder i kampen mot människohandel. En tjänst som nu stått tom i tre månader.
– Människohandeln fortsätter öka i spåren av Rysslands krig mot Ukraina och andra konflikter. I detta läge väljer regeringen att montera ned det internationella arbetet mot människohandel och prostitution, tvärtemot vad situationen kräver, säger Malpuri Groth, vice generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer.
Arbetet mot organiserad brottslighet är prioriterat för regeringen. Människohandel är den del av och finansierar den grova organiserade brottsligheten och är tydligt sammanlänkad med annan gränsöverskridande brottslighet såsom narkotika- och illegal vapenhandel.
Sveriges Kvinnoorganisationer har upprepade gånger sökt svar om ambassadörens framtid. Malpuri Groth fortsätter:
– Vi har försökt få besked från regeringsrepresentanter i över tre månader, men möts med oseriösa svar om att det handlar om personalorganisationen. Kvinnoorganisationer och kvinnorättsaktivister från hela världen hör av sig och undrar vad det betyder. Står Sveriges regering inte bakom den svenska sexköpslagen längre? Vad ska vi svara dem?
Regeringen har vid flera tillfällen lyft fram människohandel som prioriterat:
-
Under Sveriges EU-ordförandeskap förra året var en av de stora satsningarna ett toppmöte för att komma åt efterfrågan på prostitution genom att kriminalisera köp av sex. Justitieminister Gunnar Strömmer som var ansvarig minister för mötet åtog sig att växla upp arbetet framåt.
-
Under FN:s kvinnokommission tidigare i år var jämställdhetsminister Paulina Brandberg tydlig förespråkare av den sexköpslagen och dess effekter i kampen mot människohandel i det svenska sidoeventet om människohandel.
-
Utrikes- och biståndsminister Johan Forssell lyfter frågan som prioriterad i den nya reformagendan för biståndspolitiken.
Trots signaler om att arbetet mot människohandel står högt på regeringens agenda tas nu det enda bestående arbetet, ambassadören mot människohandel, bort.
Kontakter
Lisa PalmPressekreterareSveriges Kvinnoorganisationer
Tel:076-028 71 80lisa.palm@sverigeskvinnoorganisationer.seBilder
Om oss
Sveriges Kvinnoorganisationer är en partipolitiskt obunden paraplyorganisation för den svenska kvinnorörelsen. Vi samlar 52 medlemsorganisationer som tillsammans representerar över 130 000 kvinnor och flickor. Vi verkar för kvinnors och flickors frigörelse, fulla mänskliga rättigheter och ett jämställt samhälle. Vi arrangerar årligen Sveriges största jämställdhetskonferens Forum Jämställdhet genom vårt helägda bolag med samma namn. Vi hette tidigare Sveriges Kvinnolobby.
Följ Sveriges Kvinnoorganisationer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Kvinnoorganisationer
Skydda kvinnor och barn från surrogathandeln13.6.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
En man som skulle hämta barn som fötts av ukrainsk surrogatmamma togs av polis och dömdes för 45 fall av sexbrott mot barn. Bebistvillingar omhändertas av socialtjänsten när de 70-år gamla beställarna inte kunde ta hand om dem. Två andra svårt sjuka spädbarn var fast i Bogotá utan tillgång till sjukvård. SVT-dokumentären ”Vi ska ha barn” visar hur barn på olika sätt kan fara illa i surrogatindustrin. Sveriges Kvinnoorganisationer kräver att handeln med kvinnor och barn ska stoppas.
Gör sexköp till ett artbrott – ny FN-rapport lyfter svenska sexköpslagen som föredöme12.6.2024 14:00:00 CEST | Pressmeddelande
En ny rapport från FN:s särskilda rapportör för mäns våld mot kvinnor, Reem Alsalem, visar att den svenska sexköpslagen är det bästa sättet att motverka prostitution. Men för att lagen ska få full effekt behöver sexköp göras till ett artbrott.
Sex av åtta partier vill ha en europeisk sexköpslag21.5.2024 07:00:18 CEST | Pressmeddelande
Nu släpps kvinnorörelsens jämställdhetsbarometer inför EU-valet 2024. Undersökningen visar bland annat att sex av åtta partier vill kriminalisera sexköp i hela EU och att det finns en bred samsyn om skärpta sanktioner mot kvinnoförtryckande regimer som Iran och Afghanistan, men att partierna är splittrade när det gäller surrogatmödraskap.
“Slukhål i kvinnors plånböcker” – Sveriges Kvinnoorganisationer kommenterar vårbudgeten15.4.2024 14:13:16 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har presenterat vårändringsbudgeten. Trots ett ovanligt stort reformutrymme får kvinnorna stå tillbaka när svensk ekonomi väntas vända om i en positiv riktning.
Profiler inom kulturen, politiken och akademin i upprop mot ny könstillhörighetslag3.4.2024 12:30:25 CEST | Pressmeddelande
Ett 50-tal profiler, bland andra S-profilen Margot Wallström, modeskaparen Camilla Thulin, nationella och globala revisionsexperten Inga-Britt Ahlenius och professor Agnes Wold, står bakom ett upprop mot den nya könstillhörighetslagen. I en debattartikel i Expressen vädjar de nu till partierna att dra tillbaka förslaget.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum