Gemensamma specifikationer lägger grunden för nationell digital infrastruktur
Nio e‑hälsospecifikationer från E-hälsomyndigheten har nu bedömts vara nationella och gemensamma och är tillgängliga via E-hälsomyndighetens NGS-tjänst.
Framstegen inom hälso- och sjukvårdstekniken har lett till en kraftig ökning av mängden hälsodata, som hämtas från allt fler källor. Möjligheten att ta del av och använda hälsodata inom hälsa, vård och omsorg har inte utvecklats i samma takt.
Det långsiktiga målet för en nationell digital infrastruktur för vård, hälsa och omsorg är att data ska bli tillgängliga i hela vårdkedjan, till nytta för individen, professioner och samhället i stort. För detta krävs bland annat gemensamma standarder och specifikationer som beskriver hur information ska skapas, användas och utbytas på ett entydigt och säkert sätt. E-hälsospecifikationer som är nationella, enhetliga och återanvändbara underlättar.
Gemensamma standarder och specifikationer
Nationella gemensamma e-hälsospecifikationer är strukturerade beskrivningar av krav och regler för dokumentation och informationsutbyte, inom eller mellan informationssystem. Beskrivningarna och kraven är tillräckligt detaljerade för att kunna tillämpas entydigt inom hälso- och sjukvård och socialtjänst.
Med ett standardiserat och strukturerat informationsutbyte kan informationen enklare återanvändas där den behövs. Återanvändning av information bidrar också till jämlik vård och omsorg och ökad patientsäkerhet.
Underlag för it-utveckling
I E-hälsomyndighetens NGS-tjänst kan den som beställer, utvecklar eller förvaltar it‑system inom hälsa, vård och omsorg hitta och dela uppgifter om nationellt gångbara e‑hälsospecifikationer, vilket gör det lättare att utveckla nya, effektiva digitala lösningar.
De e-hälsospecifikationer som har fått status som nationella och gemensamma säkerställer ett gemensamt språk i de system och verksamheter som ansluter till Nationella läkemedelslistan, som ger hälso- och sjukvården, apoteken och patienten samma bild av patientens förskrivna och uthämtade läkemedel.
Alla vård- och apoteksaktörer ska, enligt lag, ha anslutit sina system till Nationella läkemedelslistan senast den 1 december 2025.
Specifikationer en viktig del i den nationella digitala infrastrukturen
E-hälsospecifikationerna genomgår en bedömningsprocess. Uppfylls principer och kriterier, som bland annat omfattar remisser till intressenter och andra aktörer, får e-hälspecifikationerna status som nationella och gemensamma.
– Vi är stolta över att E-hälsomyndighetens specifikationer får status som nationella och gemensamma. De har tagits fram i samarbete med många olika aktörer. Syftet är att få en gemensam struktur och ett gemensamt språk att använda i alla system och verksamheter som ansluter till Nationella läkemedelslistan. Det är en viktig del i den nationella digitala infrastrukturen, säger avdelningschef Thomas Pettersson Westerberg.
Nyckelord
Kontakter
Kontakta vår presstjänst
Tel:010-106 07 98presstjanst@ehalsomyndigheten.seBilder
Länkar
- NGS-tjänsten
- Kodverk för doseringshastighetsenhet
- Kodverk för administreringsställe
- Kodverk för administreringsmetod
- Kodverk för precisering av administreringsställe
- Kodverk för administreringsväg
- Kodverk för dosenhet
- Kodverk för medicinteknisk produkt för läkemedelsadministrering
- Kodverk för period på dygnet
- Dosering - NLLDosage
- Nationella läkemedelslistan
Om oss
E-hälsomyndigheten skapar ett bättre informationsutbyte inom hälsa, vård och omsorg. Det gör vi genom att leda regeringens initiativ inom e-hälsoområdet och erbjuda effektiva, kvalitetssäkrade tjänster till professionerna och privatpersoner.
Följ E-hälsomyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från E-hälsomyndigheten
Ny komponent i den digitala infrastrukturen ökar vårdinformationssystemens förmåga att kommunicera5.11.2024 09:33:03 CET | Nyheter
E-hälsomyndigheten ser ett behov av att öka vårdinformationssystemens förmåga att kommunicera med varandra. Det skulle bland annat göra det möjligt att automatiskt i högre grad föra över information till nationella kvalitetsregister från vårdens it-system. E-hälsomyndigheten föreslår därför att myndigheten får i uppdrag att utveckla en komponent för så kallad tjänsteadressering.
Region Skåne är tredje regionen som ansluter till Nationella läkemedelslistan15.10.2024 10:28:40 CEST | Pressmeddelande
Region Skåne har börjat införa Nationella läkemedelslistan i sitt primärvårdsystem och fortsätter med övriga system under hösten och vintern. Allt fler vård- och apoteksaktörer ansluter sig till Nationella läkemedelslistan och på E-hälsomyndighetens webbplats kan du följa utvecklingen.
Fortsatt intensivt arbete för att införa Fritidskortet14.10.2024 13:56:30 CEST | Pressmeddelande
E-hälsomyndigheten håller med om lagförslagen om ett statligt fritidskort som Socialdepartementet skickat ut för remiss. Fritidskortet är en digital tjänst som ska göra det möjligt för fler barn och unga att delta i fritidsaktiviteter.
Nu påbörjar Region Stockholm anslutningen till Nationella läkemedelslistan9.10.2024 13:46:03 CEST | Pressmeddelande
Region Stockholm inför Nationella läkemedelslistan i sitt vårdinformationssystem under hösten 2024. Stockholm är därmed den andra regionen i Sverige där medarbetarna ser aktuell information om en patients förskrivna och uthämtade läkemedel direkt i sitt eget system.
Nato övade storskalig patientflytt under kris26.9.2024 09:45:42 CEST | Pressmeddelande
Sverige har blivit medlem i Nato och vi är inne i beredskapsveckan. Nyligen var E-hälsomyndigheten med på en omfattande Natoövning. Fokus för övningen var att pröva Sveriges förmåga som värdland vid en storskalig evakuering av skadade.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum