Örebroforskning kan leda till vaccin mot hiv
Forskare vid Örebro universitet har tagit fram genmanipulerade probiotiska bakterier som skulle kunna skydda mot hivsmitta. Förhoppningen är att ta fram ett vaccin i pillerform.
– Det skulle vara en enorm hjälp, speciellt i fattigare delar av världen, säger biologen Nikolai Scherbak.
Nikolai Scherbak, docent i biologi vid Örebro universitet, har precis kommit tillbaka till Sverige efter en konferens i Sydafrika där han har presenterat en studie som ökar chanserna att utveckla ett vaccin mot hiv. Tillsammans med andra forskare har han genmanipulerat probiotiska E.colibakterier med en del av hivviruset.
– Med en avancerad teknik kan vi stoppa in dna-sekvenser på en speciell plats i bakterien. Vi använder en del av hivviruset som inte är infektiös men som kan trigga kroppen att producera neutraliserande antikroppar, säger Nikolai Scherbak.
Goda varianter av bakterierna
E.colibakterier lever i tarmarna på människor och djur, och vissa varianter av dem är orsaken till flera typer av infektioner. Men det finns också goda varianter av bakterierna som kan bidra till bättre tarmflora. En av dem, en probiotisk E.colibakterie av stammen Nissle, användes av Örebroforskarna i studien.
– Bakterierna vi använt säljs som hälsotillskott i Tyskland, men de finns inte i Sverige vad jag vet. De rekommenderas för människor som har IBS eller andra magproblem.
Hiv är ett virus som kan leda till den dödliga immunbristsjukdomen aids, och i nuläget finns inget vaccin mot viruset. Däremot finns bromsmediciner som gör att en smittad kan leva utan symptom och utan risk att föra sjukdomen vidare.
– En hivsmittad måste ta bromsmedicinen resten av livet, och det är en kostnad som inte alla har råd med. Forskare har länge försökt lösa gåtan till ett vaccin, men det har tyvärr inte varit prioriterat hos läkemedelsföretagen, säger Nikolai Scherbak.
Tas i pillerform
Om bakterierna som tagits fram vid Örebro universitet leder till ett färdigt läkemedel skulle de kunna tas i pillerform. Det är en stor fördel i jämförelse med vacciner som behöver injiceras med spruta. Inte bara är de enklare att ta rent praktiskt, de behöver heller inte förvaras i kalla temperaturer som till exempel covidvacciner.
Vid många tidigare försök att använda bakterier för att producera vacciner har forskare använt antibiotikaresistenta gener för att bibehålla genmodifieringarna hos bakterierna. Det kan leda till negativa konsekvenser, eftersom antibiotikaresistens är ett växande folkhälsoproblem på global nivå. Med den så kallade Crispr/Cas9-tekniken framställde forskarna från Örebro en stabil genmodifiering i de probiotiska bakterierna utan behov av antibiotikaresistenta gener.
Nikolai Scherbak ser inga risker med de genmanipulerade bakterierna, men fortfarande behövs mycket forskning innan ett vaccin kan se dagens ljus. Först behöver man göra djurstudier, och därefter kan tekniken prövas på människor.
– Det krävs åtminstone ett par år med förberedelser och etiska tillstånd. I vanliga fall tar utvecklingen av läkemedel ungefär 10 år, säger Nikolai Scherbak.
Han och hans forskarkollegor har samarbeten med Folkhälsomyndigheten och Cape Town University i Sydafrika.
Kontakter
Linda HarradinePressansvarig och enhetschefKommunikation och samverkansstöd
Tel:019 301470Tel:0706 431470linda.harradine@oru.seLänkar
Om oss
Örebro universitet är ett framstående bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över inte mindre än 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält.
Vi har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle. I profilområdena möts expertis över ämnesgränser med målet att vidga perspektiven inom utbildning, forskning och samverkan.
Örebro universitet har cirka 15 000 studenter, 80 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Två av våra campus ligger i Örebro och ett i Grythyttan.
Tillsammans med åtta andra europeiska lärosäten bildar Örebro universitet ett Europauniversitet, NEOLAiA, vilket främjar internationalisering av utbildning, forskning och samverkan.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Ytterligare 40 miljoner till forskning om växtbaserade protein4.10.2024 14:35:44 CEST | Pressmeddelande
Mer vegetariskt och mindre kött på tallrikarna är en förutsättning för att uppnå hållbarhetsmålen i Agenda 2030 – men det saknas mycket kunskap om växtbaserade protein, inte minst från ett hälsoperspektiv. Därför har det nationella forskningscentret Plant-based Proteins for Health and Wellbeing, PAN Sweden, som Örebro universitet koordinerar, fått ytterligare 40 miljoner kronor från Formas.
Humor, varumärkesmaskot och kändisar – så suddade Läkerol ut gränsen mellan mat och medicin under 1900-talet2.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vi är vana vid att dagens marknadsföringskampanjer drar nytta av kändisar, experter och humor för att sälja olika produkter. Men redan i början av 1900-talet använde sig det svenska halstablettmärket Läkerol av liknande strategier för att sudda ut gränsen mellan mat och medicin – och lyckades skapa ett populärt varumärke som vi svenskar konsumerar dagligen.
Nominera till priser för framgångsrik forskningskommunikation – det största på 100 000 kronor1.10.2024 09:48:39 CEST | Pressmeddelande
Nu öppnar nomineringarna till Örebro universitets och The Hamrin Foundations pris för framstående forskningskommunikation. Tre priser delas ut, det största på 100 000 kronor.
Ny studie: Astma och allergi kan orsakas av förändringar i moderkakan1.10.2024 08:38:20 CEST | Pressmeddelande
Förändringar i moderkakan kan öka risken för att barn utvecklar astma och allergier. Det visar ny forskning från Örebro universitet. – Vi barnläkare borde intressera oss mer för moderkakans möjliga betydelse för barnet efter födseln, säger forskaren Maria Lodefalk.
Elbehandling effektiv för att förebygga återfall hos äldre med psykotisk depression30.9.2024 07:38:58 CEST | Pressmeddelande
Elbehandling, ECT, är effektiv för att förebygga återfall hos äldre patienter som behandlats för psykotiska depressioner. Det visar en studie som nu är publicerad i Acta Psychiatrica Scandinavica.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum