Goda bakterier kan döda bakterier som orsakar tandlossning
Goda bakterier kan användas för att döda bakterier som orsakar parodontit, tandlossning. Det visar Anna Svärd i sin doktorsavhandling i biomedicin vid Örebro universitet.
Parodontit är vanligt och kopplas i sin tur till andra sjukdomar, bland annat Alzheimers sjukdom och diabetes.
Parodontit är en inflammation i tandköttet som kan leda till att benen i käken bryts ned och tänderna till slut lossnar. Hälften av den vuxna befolkningen har parodontit i olika stadier.
– Tandlossning länkas också till en rad andra sjukdomar som Alzheimers, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar, säger Anna Svärd.
Det är viktigt att upptäcka och behandla sjukdomen i tid. Diagnostiken idag kräver undersökning och röntgen. Dagens behandling består i att ta bort plack och tandsten, och är ofta livslång. Det finns alltså ett behov av att hitta nya metoder att diagnostisera parodontit och Anna Svärd har i sina studier använt nanopartiklar av guld.
– Jag visar att nanopartiklarna av guld kan känna av små mängder av bakterier som är en vanlig orsak till parodontit. Den metoden kan alltså vara ett sätt att upptäcka sjukdomen i god tid, säger Anna Svärd.
De små guldpartiklarna upptäcker alltså parodontit i ett tidigt stadium. Anna Svärd har i en annan studie undersökt hur en peptid, plantaricin NC8αβ, från den goda bakterien Lactobacillus plantarum, verkar på en bakterie - Porphyromonas gingivalis - som är en vanlig orsak till parodontit.
– Studien visar att en särskild form av denna goda bakterie trasar sönder höljet till bakterien som orsakar tandlossning. Resultatet tyder på att det finns förutsättningar för att kunna utveckla en ny behandlingsmetod, säger Anna Svärd.
Kontakter
Maria ElissonForskningskommunikatör
Tel:019 303524Tel:0701 890953maria.elisson@oru.seOm oss
Örebro universitet är ett framstående bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över inte mindre än 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält.
Vi har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle. I profilområdena möts expertis över ämnesgränser med målet att vidga perspektiven inom utbildning, forskning och samverkan.
Örebro universitet har cirka 15 000 studenter, 80 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Två av våra campus ligger i Örebro och ett i Grythyttan.
Tillsammans med åtta andra europeiska lärosäten bildar Örebro universitet ett Europauniversitet, NEOLAiA, vilket främjar internationalisering av utbildning, forskning och samverkan.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Höga nivåer av PFAS-kemikalier i juice och fruktpuré för barn2.9.2024 10:21:53 CEST | Pressmeddelande
Det finns höga nivåer av så kallade ultrakorta PFAS-kemikalier i apelsinjuice och fruktpuréer för barn. Det visar en ny studie av Örebro universitet, Eurofins Food & Feed Testing AB och PFAS Competence Centre.
Pressinbjudan: Måltidens Hus firar 30 år – stora renoveringar snart klara2.9.2024 10:13:34 CEST | Pressmeddelande
För 30 år sedan invigdes en unik byggnad i Grythyttan – Måltidens Hus. Hela byggnaden hade då flyttats från världsutställningen i Sevilla och byggts upp igen i Bergslagen. Där är den sedan dess ett centrum för utbildning och forskning med fokus på måltiden. Media bjuds nu in att delta vid det högtidliga firandet av 30-åringen, då också de omfattande renoveringsprojekten i byggnaden visas upp.
Susannes forskning gav polis och rättspsykiatri nya verktyg: ”Fått stor effekt”22.8.2024 08:06:32 CEST | Pressmeddelande
Att både polisen och rättspsykiatrin i Sverige började använda de verktyg för riskbedömning som professorerna Susanne Strand och Henrik Belfrage utvecklat, stärkte Susanne Strand i sin tro på att forskning faktiskt kan förändra samhället. I dag fortsätter hon arbetet, både som forskare och genom sina två företag. – Det är det här som driver mig.
Nu kommer antagningsbeskeden – tacka ja senast fredag 19 juli11.7.2024 12:19:15 CEST | Pressmeddelande
Idag får de som sökt en utbildning till hösten sina antagningsbesked. Störst konkurrens är det om studieplatserna för den som vill läsa till läkare, jurist eller kriminolog.
Stereotyper försvårar stödet till utsatta för hedersrelaterat våld8.7.2024 07:39:54 CEST | Pressmeddelande
Stereotypa bilder av människor som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck kan hindra socialarbetare från att ge rätt stöd till utsatta individer. – Dessa föreställningar minskar också de utsattas förtroende för samhället och dess institutioner, säger Rúna Baianstovu, lektor i socialt arbete vid Örebro universitet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum