Första specialisterna från Örebros läkarprogram – bidrar till sjukvård i hela landet
Örebro universitets första läkarstudenter är nu färdiga specialister. Många stannar i regionen och stärker den lokala hälsovården.
– Att läkarprogrammet finns vid Örebro universitet har stor betydelse för den långsiktiga läkarförsörjningen inom Region Örebro län, säger regionens HR-direktör Maria Åkesson.

– Även om Örebro universitet har examinerat ut läkare sedan 2016, så är det först nu de börjar komma till det steg i karriären som en specialistläkarkompetens innebär. De är roligt att se hur de fortsätter att utvecklas i sin profession, säger Anna-Karin Andershed, prorektor vid Örebro universitet.
Svante Hugosson, prefekt vid Institutionen för medicinska vetenskaper på Örebro universitet, var med från början och byggde upp det nya Läkarprogrammet i Örebro. Han minns när de första studenterna tog plats i Bilbergska huset i januari 2011.
– Det var så spännande. Vi var förväntansfulla och det var oerhört roligt att vi äntligen hade kommit i gång efter så många års förberedelser.
Han beskriver det som en tid präglad av samarbete.
– Studenterna var våra största supportrar, de var så måna om att det skulle bli bra. Det var aldrig besvärligt eller gnälligt – studenterna var som en hejaklack som alltid kom med konstruktiva förslag. Och vi lyssnade, eftersom vi förstod att deras synpunkter var viktiga, säger Svante Hugosson.
”Extra kul att vara först”
Nina Pasanen och bröderna Bahram och Suliman Pazhman tillhör den historiska första kullen läkarstudenter från Örebro universitet. De är alla mycket nöjda med både utbildning och det bemötande de fått ute i verksamheterna, både under studietiden och senare under allmäntjänstgöringen (AT) och specialisttjänstgöringen (ST).
– Jag kan inte tänka mig ett roligare jobb – jag lär mig något nytt varje dag, säger Nina Pasanen som är specialist i allmänmedicin och står i begrepp att starta en egen vårdcentral i Karlskoga.
Bahram Pazhman är specialist i ortopedi och Suliman Pazhman specialist i neurologi. Båda jobbar på Universitetssjukhuset i Örebro.
– Jag tycker att det har varit extra kul att vara först. Vi har ju lärt känna både kliniker och kollegor längs vägen, så det har känts väldigt familjärt och hemma när vi tagit nya karriärsteg. Alla har varit så välkomnande – det har varit en spännande och trygg, men också utmanande resa, säger Bahram Pazhman.
Bidrar till vården i regionen – och runt om i Sverige
Mia von Euler, dekan vid Fakulteten för medicin och hälsa på Örebro universitet, är stolt över att läkare från första kullen nu börjar bli färdiga specialister och bidrar till vården både i Region Örebro och andra regioner runt om i Sverige.
– Vi ser också tidigare studenter som nu, i sin roll som specialister, deltar i att utbilda nya läkarstudenter. De är verkligen roligt att se de fina insatser de gör inom sjukvården, men också inom utbildning och forskning, säger hon.
Här hittar du ett längre reportage om Bahram och Suliman Pazhman.
Här hittar du ett längre reportage om Nina Pasanen.
Läkarprogrammet vid Örebro universitet i siffror
- Hittills har över 820 personer tagit examen efter att ha läst läkarprogrammet vid Örebro universitet.
- Fler än 400 läkarlegitimationer har utfärdats av Socialstyrelsen till personer med examen från Örebro universitet.
- Tre av tio som tagit läkarexamen vid Örebro universitet jobbar inom Region Örebro län. Största gruppen är anställd som ST-läkare. De fem vanligaste specialiteterna är allmänmedicin (27), internmedicin (13), Anestesi- och intensivvård (8), psykiatri (7) och ortopedi (7).
Tidslinje: Läkarprogrammet vid Örebro universitet
April 2010: Högskoleverket ger Örebro universitet klartecken att starta läkarutbildning. Det är den tredje ansökan som till sist antas.
Januari 2011: Den första kullen på ungefär 70 studenter börjar på Läkarprogrammet i Örebro.
Februari 2014: Campus USÖ invigs, Örebro universitets forsknings- och utbildningsanläggning för studenter och forskare i medicin, som ligger i anslutning till Universitetssjukhuset i Örebro.
Juni 2016: Första kullen på 43 personer tar examen.
November 2020: Örebro universitet får examenstillstånd för sexårig läkarutbildning.
2021: Läkarprogrammet vid Örebro universitet firar tio år. De första studenterna börjar på det nya, sexåriga Läkarprogrammet.
2023–24: De första läkarstudenterna från Örebro universitet blir färdiga specialister.
Kontakter
Anna LorentzonKommunikatör
Tel:019 302118Tel:0737 621943anna.lorentzon@oru.seOm oss
Örebro universitet är ett framstående bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över inte mindre än 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält.
Vi har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle. I profilområdena möts expertis över ämnesgränser med målet att vidga perspektiven inom utbildning, forskning och samverkan.
Örebro universitet har cirka 15 000 studenter, 80 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Två av våra campus ligger i Örebro och ett i Grythyttan.
Tillsammans med åtta andra europeiska lärosäten bildar Örebro universitet ett Europauniversitet, NEOLAiA, vilket främjar internationalisering av utbildning, forskning och samverkan.
Andra språk
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Mer patientkontakt och längre kurser i nya sjuksköterskeprogrammet20.3.2025 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Höstterminen 2025 startar det nya Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet. Studenterna ska få en mer sammanhållen utbildning som bättre förbereder dem för den framtida yrkesrollen.
Åke Ingerman är fortsatt styrelsens förslag på ny rektor14.3.2025 17:08:31 CET | Pressmeddelande
Professor Åke Ingerman fortsätter vara styrelsens förslag på ny rektor vid Örebro universitet. Det står klart efter styrelsens extrainsatta möte under fredagen. Det slutliga beslutet fattas av regeringen.
Pressinbjudan: Studenter överlämnar brev för ökad jämställdhet i byggbranschen13.3.2025 11:13:33 CET | Pressmeddelande
Måndag den 17 mars klockan 14.00 överlämnar byggingenjörsstudenter från Örebro universitet ett brev till fack och branschföreträdare där de önskar ökad jämställdhet och mer mångfald i byggbranschen.
Ny forskning: Skolor måste ha en strategi för digitala pennor11.3.2025 08:08:33 CET | Pressmeddelande
Digitala pennor i skolan kan vara bra. Men om de ska fungera krävs större strategiska satsningar från skolor och kommuner. Det visar en ny vetenskaplig rapport. – Vi måste inse att svenska barn i skolan bör kunna använda en uppsjö av olika verktyg för att skriva, räkna och teckna – både digitala och mer traditionella, som penna och papper, säger Anders Björkvall, forskare i svenska språket vid Örebro universitet.
Ny forskning visar hur fibrer påverkar immunförsvaret3.3.2025 09:12:48 CET | Pressmeddelande
Örebroforskaren Victor Castro-Alves har tagit reda på varför fibrer är bra för immunförsvaret – på cellnivå. Hans resultat kan bidra till att på sikt göra det möjligt att använda mat som medicin mot IBS och IBD. I nästa studie får deltagare äta blå muffins för att forskarna ska kunna följa fibrernas resa genom kroppen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum