Arla

Arlas hållbarhetsersättning vinner pris

Dela

Arlas hållbarhetsersättning som ger incitament för klimat- och hållbarhetsomställning för mjölkbönder vinner Svensk Kooperations pris för kooperativ utveckling år 2024.
– Arlas hållbarhetsersättning är ett konkret exempel på hur kooperativa företag tar samhällsansvar, jobbar långsiktigt och gör det möjligt att genomföra den hållbara omställningen på ett lönsamt sätt, säger Anna Karin Hatt, ordförande i Svensk Kooperation.

Ju fler hållbarhetsåtgärder Arlabönderna vidtar, desto mer pengar tjänar de. Ett koncept värt att prisa tycker Svensk Kooperation som ger Arla årets pris för kooperativ utveckling. Foto: Arla
Ju fler hållbarhetsåtgärder Arlabönderna vidtar, desto mer pengar tjänar de. Ett koncept värt att prisa tycker Svensk Kooperation som ger Arla årets pris för kooperativ utveckling. Foto: Arla

Det internationella kooperativa företaget Arla bryter ny mark med sin hållbarhetsersättning, som är ett tillägg på böndernas mjölkpris för att uppmuntra och finansiera klimat- och miljöarbetet på gårdarna.

Vi är superstolta över att få årets pris för kooperativ utveckling för arbetet med att utveckla vår hållbarhetsersättning. Hela värdekedjan måste ta ett större ansvar för att vi har ett svenskt jordbruk som är hållbart – både miljömässigt och ekonomiskt. Nu utvecklar vi affärsmodellerna som gör det möjligt! Att vi är ett kooperativ som ägs av bönder är en otrolig styrka i det arbetet, säger Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige. 

Arlas modell för hållbarhetsersättning belönar både nuvarande och framtida åtgärder och skapar incitament och bidrar till att möjliggöra för medlemmarna att genomföra de mest effektiva, genomförbara och kostnadseffektiva åtgärderna för att uppnå minskade klimatutsläpp.

– Många kooperativa företag har tidigt tagit täten när det gäller ansvar för en globalt hållbar utveckling och vår gemensamma miljö. Arlas hållbarhetsersättning, där medlemmarna tillsammans i det kooperativa företaget uppmuntrar och finansierar den gröna omställningen på gårdsnivå, är ett bra exempel på hur nutidens kooperation kan bidra med konkreta lösningar på lantbrukets och samhällets utmaningar, säger Svensk Kooperations ordförande Anna Karin Hatt.

De senaste åren har Arlabönderna byggt upp den största klimatdatabasen i mejerivärlden. Det innebär att kooperativet nu har vetenskapligt verifierade data om vilka åtgärder som gör störst klimatnytta på gårdarna.

Det är inte alltid lätt att vara först med något. Jag är stolt över att vi nu är 8 000 mjölkbönder från sju länder som gör klimatberäkningar på våra gårdar och tillsammans har fattat beslut och infört en ersättningsmodell som ger ett ekonomiskt incitament för att vi ska kunna nå de klimat- och miljömål vi sätter upp. Vi bönder kan inte ta alla kostnader för omställningen till ett hållbart livsmedelssystem. Arlas modell gör det möjligt för alla delar i kedjan från gård till konsument att bidra, säger Inger-Lise Sjöström, mjölkbonde och styrelseledamot i Arla. 

Läs mer om Arlas hållbarhetsersättning!

Fakta om priset

Svensk Kooperations pris för kooperativ utveckling delas ut till en insats som främjar den kooperativa utvecklingen i Sverige. Svensk Kooperation vill genom priset uppmärksamma de initiativ som görs runt om i landet som utvecklar det kooperativa och ömsesidiga företagandet och utgör goda, inspirerande exempel. Tidigare års vinnare är nätverket Värmländsk Kooperation, SLU:s kooperationskurs, Mikrofonden samt Norra Skog.

Nyckelord

Kontakter

Petra Pilawa, verksamhetschef Svensk Kooperation
076-812 28 48, petra.pilawa@svenskkooperation.se

Camilla Lundberg Ney, verksamhetschef Svensk Kooperation
070-309 88 84, camilla.lundberg.ney@svenskkooperation.se

Arla Sveriges presstjänst
070-884 42 90

Om oss

Arla – böndernas eget mejeri 

Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.

Följ Arla

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arla

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye