Hyresgästföreningen Region Västra Sverige

Nya hyror för 5 500 hushåll hos Varbergs Bostad

Dela

Hyresmarknadskommittén har nu fattat beslut om hyreshöjningen för 2024 för 5 500 hushåll som bor hos det kommunala bolaget Varbergs Bostad.

Michée Nilsson, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen region Västra Sverige.
Michée Nilsson, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

När förhandlingarna inleddes i slutet av 2023 ville Varbergs Bostad höja hyran med 9,54 procent från den 1 april 2024 för drygt 5 500 lägenheter. När Hyresgästföreningen inte gick med på den rekordhöga höjningen valde bolagen att stranda förhandlingarna och gå till Hyresmarknadskommittén (HMK) som är en partsammansatt tvistelösning.

- Det var en väldigt hög nivå som Hyresgästföreningen inte kunde acceptera. Hyresgästerna ska inte ta hela notan för kostnadsökningarna. Varbergs Bostad har många goda år bakom sig och borde ha byggt en kassa för sämre tider. Samtidigt vet vi att många hushåll redan idag har svårt att få sin budget att gå ihop, säger Michée Nilsson, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i region Västra Sverige.

Beslutet från Hyresmarknadskommittén innebär att hyrorna höjs med mellan 3,45 och 5,90 procent beroende på olika faktorer som vilken hyra lägenheten hade före höjningen och kvaliteten i boendet. Den genomsnittliga höjningen för bolagets omkring 5 500 lägenheter hamnar på 5,45 procent. Hyreshöjningarna för april och maj läggs på hyresavierna för juni och juli.

– Vi har kämpat på att hålla nere hyreshöjningarna så mycket vi kunnat. Det är bra att höjningen är betydligt lägre än vad bolaget ville ha. Men det här är en hög höjning som kommer bli tuff för många hyresgäster. Det är vi inte nöjda med. Att hyresgäster dessutom får betala retroaktiv höjning är ytterligare en smäll som bolaget hade kunnat undvika, säger Michée Nilsson.

Nyckelord

Kontakter

Presstjänst Västra SverigeHyresgästföreningen Västra Sverige

Västra Sverige omfattar kommunerna Göteborg, Varberg, Kungsbacka, Mölndal, Partille, Lerum, Kungälv, Stenungsund, Härryda, Ale, Tjörn, Orust och Öckerö. Vår presstjänst är bemannad under kontorstid.

Tel:010-459 24 00kommunikation.vast@hyresgastforeningen.se

Om oss


Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Västra Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Västra Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye