Svenska Friidrottsförbundet

Henriksson tre hundradelar från svenska rekordet: "Liten chock!"

Dela

Julia Henriksson slog till direkt i säsongspremiären i Grekland. Efter att först ha putsat sitt personliga rekord på 200 meter i minusvind, 23.12 (-0.8), fick MAI-stjärnan till ett sagolikt 100-meterslopp en halvtimme senare. Julia sprang i mål på 11.19 i gynnsamma men godkända +1.9. "En drömstart på säsongen!" säger Julia.

Ett stort gäng svenska sprinters tävlade under onsdagen på Dromia International Sprint and Relays Meeting i grekiska Vari. Inledningsvis var vindarna inte särskilt gynnsamma men för Malmö AI:s Julia Henriksson gick det ändå väldigt snabbt i säsongsöppningen.

Julia som i vintras förbättrade det svenska inomhusrekordet på 200 meter två gånger - 23.06 respektive 23.03 - inledde nu utomhussäsongen med 23.12 på samma distans, vilket innebär att hon övertog förstaplatsen på den svenska årsbästalistan från Hässelbys Nora Lindahl, som nyligen persade med 23.13.

Samtidigt hoppade Julia upp från sjunde till femte plats på den blågula genom-tiderna-listan.

Bara en halvtimme senare gick Julia ner i blocken igen, och nu för att springa halva distansen. Vinden var nu stark och i rätt riktning, och Julia gjorde ett fantastiskt lopp. Hennes segertid skrevs till 11.19 (+1.9), vilket var en sänkning av det personliga rekordet med hela 18 hundradelar.

På genom-tiderna-listan hoppade Julia upp från femte till andra plats och nu är det bara rekordinnehavaren Linda Haglund är vassare med sina 11.16 från 1980.

- Jag sprang ju 200 meter strax innan och det var så mycket mjölksyra i benen. Men det var bara direkt iväg till calling och då hade jag noll förväntningar egentligen. Det var lite stressigt och sedan bara pang på! berättar Julia.

- Mitt pers på 100 är från 2021 så jag har verkligen tänkt att jag ska slå det i år. Och inför tävlingen hade jag hoppats på under 11.30, men inte under 11.20. Det var en liten chock och inget jag hade kunnat drömma om i första tävlingen.

Berätta om loppet!

- Jag hade bana 1 så jag såg inte de andra tjejerna, jag fick köra mitt race. Jag fick en bra start och just starten är något jag tränat mycket på på sistone. Efter halva loppet kände jag att jag var på G och försökte bara hålla i löpningen hela vägen. Till slut vann jag med 4 tusendelar före tvåan.

Vad betyder den här starten för dig?

- Så mycket! Det var första tävlingen, en drömstart på säsongen och jag känner att det kan bli en riktigt rolig sommar för mig.

Och till helgen väntar Nordiska mästerskapen i Malmö - vad tänker du om det?

- Jag ska springa 100 och 200 där också. Kanske ska jag se till att köra mig riktigt trött före 100-metersloppet, det verkar ju vara ett bra upplägg för mig (skratt).

Här hittas alla resultat.

Följ Svenska Friidrottsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Friidrottsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye