Region Norrbotten

TBE ökar i Sverige men ännu har inga personer som smittats i Norrbotten

Dela

Under förra året ökade antalet fall av TBE i Sverige. I Norrbotten finns dock fortfarande inga kommuner som har förhöjd förekomst av TBE.

Förra året rapporterades cirka sexhundra fall av TBE, fästingöverförd virusorsakad hjärninflammation i Sverige. Det är det högsta antalet rapporterade fall hittills. Trenden är ökande med en större geografisk utbredning över landet.

– Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland sticker ut. Än så länge har ingen blivit smittad av TBE genom fästingbett i Norrbotten, så vi här uppe behöver inte vaccinera oss, säger Anders Nystedt, Smittskyddsläkare i Norrbotten.

Personer som ska vistas i områden där TBE förekommer uppmanas att vaccinera sig, men det är inte aktuellt för norrbottningar som semestrar på hemmaplan. Vaccinet skyddar mot viruset, men inte mot att bli biten av fästingarna.

– De flesta tycker nog att det är lite äckligt när fästingar biter sig fast. Man kan tänka på att ha långbyxor och långärmat när man är i skog och mark. På kvällen får man hjälpas åt och kolla så att de inte bitit sig fast i något hudveck där man har svårt att upptäcka dem.

Mer om TBE

TBE orsakas av ett virus. Människan smittas genom bett av fästingar och de flesta fallen ses under sommaren och hösten. Inkubationstiden är vanligen 1–2 veckor.

Många som får TBE får inga symtom alls eller enbart milda symtom, men allvarlig TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och emellanåt kramper och förlamningar. De flesta som insjuknar blir helt återställda men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär med bland annat uttalad trötthet och minnesstörningar.

Kontakter

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye