Almega

Ny rapport: Hög tid för ett kompetensavdrag

Dela

Arbetsmarknaden förändras. Kompetenskraven blir allt högre. Ändå är det billigare att investera i maskiner än i medarbetare. ”Om tjänsteföretagens stora bidrag till svenskt välstånd ska bestå måste incitamenten att kompetensutveckla öka”, säger Jonas Jegers, näringspolitisk expert på Almega.

Jonas Jegers, Almega
Jonas Jegers, Almega

Den gröna omställningen, alltmer pådriven av digitala lösningar och artificiell intelligens (AI), stöper om näringslivet i grunden. Och tjänstesektorn, vars betydelse för svensk ekonomi blir allt större, är långt ifrån undantagen.

- Vi ser att de tjänsteföretag som erbjuder kunskapsintensiva företagstjänster i det närmaste har räddat svensk produktivitet under senare år. Därför är det beklämmande att det alltjämt är billigare att investera i maskiner än i medarbetare, säger Jonas Jegers, näringspolitisk expert på Almega.

Idag är företagens möjligheter att göra avdrag för utbildningskostnader små. Detta eftersom Skatteverket främst ser dessa som en levnadskostnad för den enskilde.

­- Detta slår mot hela tjänstesektorn, men mest mot de företag vars tjänster bygger på ständigt uppdaterade kunskaper. Skatteverket har exempelvis slagit fast att AI-utbildningar inte är avdragsgilla, säger Jonas Jegers.

Enligt statistiken tar svenska företag idag ett stort ansvar för kompetensutvecklingen, men satsningarna blir dessvärre allt mindre. Och i ett antal av Sveriges direkt konkurrerande länder ser situationen annorlunda ut.

- Länder som Tyskland, Irland, Österrike och Schweiz har alla valt att stimulera företag att kompetensutveckla, bland annat genom skatteavdrag. Vi föreslår därför att ett kompetensavdrag även införs i Sverige, säger Jonas Jegers.

Enligt Almegas förslag skulle företag kunna dra av 50 procent av kostnaderna för externa utbildningar från skattekontot. I dagsläget skulle detta motsvara subventioner på omkring 3,6 miljarder kronor.

- Det är lite pengar för helt avgörande investeringar i medarbetare som därmed, givet den alltmer kunskapsintensiva globala ekonomin, kan säkra svensk konkurrenskraft. Dessutom skulle hela näringslivet ges förutsättningar att öka produktiviteten genom högkvalitativa tjänster baserade på exempelvis  AI, säger Jonas Jegers.

Läs hela rapporten här: https://www.almega.se/2024/05/rapport-ett-nytt-kompetensavdrag-for-starkt-konkurrenskraft/ 

Dokument

Om oss

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har drygt 11 000 medlemsföretag med sammanlagt närmare 600 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstesektorn. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se.

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

Almega presenterar tillväxtpaket för ett starkare Sverige24.6.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter flera år av akuta krisinsatser finns nu utrymme för långsiktiga reformer som stärker Sveriges tillväxtkraft. “Almega vill se skattelättnader för såväl anställda som arbetsgivare men även satsningar på arbetsmarknadsutbildningar och kompetensutveckling. Sedan måste regeringen tänka om gällande arbetskraftsinvandringen”, säger Fredrik Östbom, näringspolitisk chef på Almega.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye