Läkemedelsverket

Svenska solskyddsprodukter håller måttet – köp med dig innan resan

Dela

Snart reser många svenskar utomlands. Svenskt solskydd håller måttet mest, enligt en genomgång av solskyddsprodukter på den svenska marknaden. Läkemedelsverkets råd är därför att köpa med sig solskyddet innan utlandssemestern.

Vuxen kvinna smörjer in ryggen på någon.
Köp med dig solskyddsprodukter innan du reser utomlands. De ska uppfylla alla EU-krav och skydda mot både UVA- och UVB-strålning

Läkemedelsverket har granskat 33 solskyddsprodukter på den svenska marknaden. Importerade produkter hade flest brister. Vanligast var bristande märkning, men vissa produkter saknade bevis för sin effekt. Efter granskningen har samtliga produkter med anmärkningar korrigerats eller tagits bort från marknaden.

Viktigt med skydd mot både UVA och UVB

Reglerna för solskyddsprodukter är gemensamma inom EU men skiljer sig åt globalt. Därför uppfyller inte alltid produkter från länder utanför EU de krav som gäller här. Till exempel kräver inte vissa länder att solskyddsprodukter ska skydda mot UVA, och några länder har lägre krav på minimiskydd mot UVB.

– Köp med dig solskyddsprodukter innan du reser utomlands. De ska uppfylla alla EU-krav och skydda mot både UVA- och UVB-strålning, säger Sofia Bodare, utredare på Läkemedelsverket.

Slarv med solskydd på utlandsresan kan få allvarliga konsekvenser

2022 brände sig ungefär varannan vuxen svensk i solen, enligt Strålsäkerhetsmyndighetens senaste undersökning av solvanor. Man brände sig mest på utlandsresor. Undersökningen visade även att vuxna generellt är bättre på att skydda barn än sig själva.

– Både i Sverige och utomlands ska man vara noga med att skydda både sig själv och sina barn mot solen. Det finns studier som säger att 9 av 10 fall av malignt melanom skulle kunna undvikas genom sunda solvanor. I första hand gäller kläder och skugga. Solskydd kan vara bra som komplement, inte ett frikort för att stanna i solen hela dagen, säger Sofia Bodare.

Effekten ska kunna bevisas

Innan en produkt får börja säljas ska den solskyddande effekten testas och bevisas fungera. Om bevisen saknas eller om testresultaten är underkända är det en allvarlig brist. I granskningen hade 3 av 19 svenska produkter sådana brister. Bland produkterna från utanför EU kunde bevisen bara bedömas i två fall, men båda hade allvarliga brister.

Råd till dig som konsument

  • Skydda dig i första hand med kläder eller skugga. Se solskyddsprodukter som ett komplement när du inte kan skydda dig på annat sätt.
  • Smörj rikligt – cirka sex teskedar (30 ml) behövs till en hel kropp.
  • Återapplicera solskyddsprodukten ofta, och alltid efter bad, svettning och handdukstorkning.
  • Använd inte gamla solskyddsprodukter. Skyddet kan försvagas med tiden eller om produkten har utsatts för värme. Därför är det bra att byta ut produkterna varje år.
  • Om du ska resa utomlands, köp gärna solskyddsprodukter i Sverige innan du åker.
  • Strålsäkerhetsmyndighetens webbtjänst Min soltid ger en uppskattning av hur länge du kan vara i solen utifrån din hudtyp.

Mer om granskningen

Andelen produkter med brister är sannolikt något högre i det urval som granskades jämfört med genomsnittet på den svenska marknaden. Detta eftersom urvalet av svenska produkter till viss del bestod av produkter från nya aktörer eller aktörer vars produkter haft brister i tidigare tillsynsprojekt. Vad gäller de importerade produkterna baserades urvalet delvis på produkter där brister kunde misstänkas utifrån e-handlarens produktpresentation.

6 av 19 produkter (32 %) hade brister i effektbevisningen. Dessa brister bestod av:

  • saknad effektbevisning helt eller delvis.
  • tester utförda på en annan produktformulering än aktuell produkt
  • tester utförda med icke-standardiserad metod

Andelen produkter med brister i effektbevisningen var lägre jämfört med resultaten från 2021 (40 %) och 2019 (70 %) års tillsynsprojekt av solskyddsprodukter. Även andelen märkningsbrister var något lägre i årets granskning. Det är möjligt att Läkemedelsverkets återkommande kontroller av den här produktgruppen har bidragit till en ökad medvetenhet bland svenska tillverkare.

Årets tillsynsprojekt var det första där importerade produkter inkluderats och därför kunde inte resultaten för importerade produkter jämföras med tidigare år.

12 importerade produkter från länder utanför EU granskades. För 2 av produkterna fanns ett ansvarigt företag i Sverige och Läkemedelsverket kunde därför begära in effektbevisning. I båda dessa fall fanns allvarliga brister i effektbevisningen.  

5 produkter såldes via digital marknadsplats, sannolikt av säljare utanför EU. Samtliga hade uppenbara brister:

  • 1 produkt hade för låg skyddsfaktor (SPF 2)
  • 3 produkter hade otillåten skyddsfaktor (SPF 45)
  • 1 produkt bedömdes vara olämplig eftersom appliceringssättet, via servetter med liten mängd solskyddsmedel, sannolikt inte skulle ge utlovat skydd.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Vuxen kvinna smörjer in ryggen på någon.
Köp med dig solskyddsprodukter innan du reser utomlands. De ska uppfylla alla EU-krav och skydda mot både UVA- och UVB-strålning
Ladda ned bild

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye