RödGrön Ledning i Västra Götaland

Rödgrön ledning vidtar åtgärder mot trollkonton

Dela

Den rödgröna ledningen i Västra Götalandsregionen vidtar åtgärder för att motverka desinformation och trollkonton. Kunskap om hur media och sociala medier fungerar och kunskap om källkritik har visat sig allt viktigare utifrån både en regional, nationell och internationell kontext där olika aktörer och stater dolt vill påverka individer, organisationer och myndigheter.

Rödgrön ledning kommer under året att agera i regionens kulturnämnd samt Miljö- och regionutvecklingsnämnden för att öka resurserna till med det regionala arbetet med medie- och informationskunnighet (MIK).

Svensk demokrati bygger på öppenhet och transparens, man ska som medborgare kunna se vem som är avsändare bakom politiska budskap och kampanjer. Det är därför viktigt att samhället reagerar och att kunskapen ökar. Västra Götalandsregionen behöver fortsätta samverka och stärka civilsamhället för att samhällets demokratiska aktörer ska kunna vara en kraft mot trollfabriker och fake news säger Alex Bergström, ordförande Kulturnämnden.

De allvarliga avslöjanden kopplat till hur Sverigedemokraterna använder skattemedel för att sprida hat och desinformation genom anonyma konton är något nytt och främmande i svensk demokrati. Det kommer att kräva att regionen tillsammans med andra aktörer rustar medborgarna. Västra Götalandsregionen har länge arbetat med frågor som rör medie- och informationskunnighet (MIK). Främst har det handlat om att stödja och medfinansiera aktörer som jobbar med kunskapsuppbyggnad och sprider kunskap hur desinformation och manipulation av budskap i media och sociala medier fungerar.

Det som framkommit i Kalla Faktas avslöjande ställer krav på att vi agerar på alla politiska nivåer. Från rödgrön ledning kommer vi under arbetet med revideringen av regionen utvecklingsstrategi höja ambitionerna på området inom medie- och informationskunnighet (MIK) för att motverka polariseringen och spridandet av desinformation, säger Madeleine Jonsson (MP), Ordförande i Miljö och regionutvecklingsnämnden.

Läs mer om regionens arbete under kraftsamling digitalisering

https://www.vgregion.se/regional-utveckling/regional-utvecklingsstrategi/kraftsamlingar/digitalisering/digitalisering-invanare/

Kontakter

Följ RödGrön Ledning i Västra Götaland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RödGrön Ledning i Västra Götaland

Betydande ramförstärkning för Göteborgs Symfoniker och kulturen i Västra Götaland28.6.2024 12:37:21 CEST | Pressmeddelande

Den rödgröna ledningen i Västra Götalandsregionen (VGR) har idag i en pressträff annonserat en betydande ramförstärkning till Göteborgs Symfoniker (GSO) med start 2025. Ramförstärkningen innebär att det årliga stödet till Göteborgs Symfoniker ökar med 10 miljoner kronor och är en del av en förstärkning av kulturbudgeten med totalt 88 miljoner kronor för 2025.

Vi har en rödgrön budget!18.6.2024 18:29:00 CEST | Pressmeddelande

Rödgrön ledning leder regionen mot en mer jämlik och hållbar region. I vårt samarbete arbetar vi för en ansvarsfull väg framåt för regionens fyra kärnuppdrag; hälso- och sjukvård, kultur, regional utveckling och kollektivtrafik. - Våra beslut grundar sig i gemensamma värderingar om allas lika värde, att driva den gröna omställningen, och att göra en verklig skillnad i människors vardag, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye