Hyresgästföreningen Region Västra Sverige

Ny hyresnivå beslutad för hyresgäster i Lerum

Dela

Nu har beslut om hyrorna för hyresgäster som bor hos privata hyresvärdar i Lerum kommit. Den särskilda skiljemannen rekommenderar att hyrorna höjs med 5,4 procent från 1 april 2024 för runt 350 hushåll.

Tommy Dunerstrand, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.
Tommy Dunerstrand, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen. Foto: Emelie Asplund Inga restriktioner

Tidigare i år avbröt Fastighetsägarna GFR som är ombud för flera privata värdar i Lerum förhandlingarna med Hyresgästföreningen om 2024 års hyror. I stället vände de sig till en skiljeman.

– Fastighetsägarna GFR låste tidigt fast sig vid ett skyhögt yrkande och visade väldigt liten vilja att komma överens lokalt utan ville att en skiljeman skulle fatta beslut. Det tycker vi är under all kritik. Vi har kommit överens med andra privata värdar och det är så förhandlingarna är tänkta att ske, säger Tommy Dunerstrand, förhandlare på Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

Nu har den skiljeman som hyresnämnden utsett prövat hyreshöjningsfrågan och säger i sin rekommendation att hyrorna ska höjas med 5,4 procent från 1 april.

– Det är en hög höjning som kommer att påverka hyresgäster som i många fall redan har en svår ekonomisk situation. Att det dessutom på det blir retroaktiv höjning från april gör det ännu tuffare för hyresgästerna. Vi är också kritiska till att skiljemannen inte tagit hänsyn till de som har kallhyror, säger Tommy Dunerstrand.

– Det som är positivt är att höjningen är långt ifrån det krav på 12 procent som Fastighetsägarna GFR ville ha.

Fakta om särskild skiljeman: 

När Hyresgästföreningen och de kommunala bostadsbolagen inte kommer överens i de årliga hyresförhandlingarna har tvisten kunnat avgöras av Hyresmarknadskommittén, HMK, där företrädare för de båda parterna ingår. Första januari 2023 infördes en ny lag som innebär att även privatvärdar får ett oberoende tvistlösningsorgan där hyrestvister kan lösas. Modellen innebär att en part kan ansöka om att en särskild skiljeman ska avgöra hur mycket hyran ska höjas. Detta kan göras tidigast tre månader och senast fyra månader efter påbörjad förhandling. Tvisten ska avgöras senast sex veckor efter att hyresnämnden utsett skiljeman. I sin bedömning av hur mycket hyran ska höjas ska skiljemannen ta hänsyn till den ekonomiska utvecklingen på orten. 

Skiljemannen avgör tvisten genom att ge en skriftlig rekommendation om hur mycket hyran ska höjas – parterna ska sedan ingå en förhandlingsöverenskommelse inom två veckor och höja hyran enligt rekommendationen. Men värt att komma ihåg är att parterna alltid är fria att komma överens lokalt även efter en rekommendation om parterna är eniga om det.   

Kontakter

Presstjänst Västra SverigeHyresgästföreningen Västra Sverige

Västra Sverige omfattar kommunerna Göteborg, Varberg, Kungsbacka, Mölndal, Partille, Lerum, Kungälv, Stenungsund, Härryda, Ale, Tjörn, Orust och Öckerö. Vår presstjänst är bemannad under kontorstid.

Tel:010-459 24 00kommunikation.vast@hyresgastforeningen.se

Om oss


Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Västra Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Västra Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye