Region Uppsala begär förhandling om samhällsfara
Efter fyra veckor med blockad gör Region Uppsala bedömningen att konsekvensen för delar av vården är så allvarlig att det finns risk för människors liv och hälsa. Det gäller bland annat transporten av svårt sjuka, nyfödda barn som behöver intensivvård och akuta hjärtoperationer. Regionen har därför skickat en begäran om förhandling om samhällsfarlig konflikt till Vårdförbundet i Region Uppsala.
- Vårt främsta uppdrag är att garantera patientsäkerheten. När vi ser att konsekvenserna av blockaden nu är så allvarliga för delar av vår verksamhet tar vi ansvar genom att begära att den klassas som samhällsfarlig, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Uppsala.
Framställan har gått till Vårdförbundet lokalt i Region Uppsala och gäller i första hand koordination av transplantationer, barnoperationer, thoraxkirurgi, och transport av svårt sjuka, nyfödda barn som behöver intensivvård. Förhandling kan tidigast äga rum i nästa vecka. En stridsåtgärd som klassas som samhällsfarlig måste avbrytas.
Region Uppsala har i stor utsträckning kunnat undvika allvarliga konsekvenser för patienter genom att fördela om resurser, justera bemanning och förändra arbetssätt. Även möjligheten att beordra skyddsarbete har använts för att täcka upp akuta behov som annars skulle kunna leda till direkta patientsäkerhetsrisker.
-Tyvärr räcker det inte när blockaden pågått så här länge. Vi har försökt med skyddsarbete, men i 96 procent av de aktuella fallen råder oenighet med Vårdförbundet om vi använt skyddsarbetet på ett korrekt sätt, säger Sofia Birk, HR-direktör, Region Uppsala.
Under konflikten har hittills cirka 550 tillfällen med skyddsarbete förekommit. Majoriteten har handlat om att det inte har gått att avsluta arbetet exakt när arbetspasset slutar och har oftast handlat om 15- 20 minuter som medarbetare behövt fortsätta arbeta. De flesta tillfällen har hittills varit inom ambulansen. Det har även handlat om tillfällen då operationer inte har kunnat slutföras så tidigt som planerats.
- Konsekvenserna om skyddsarbeten inte beordrats hade varit att akut sjuka patienter med omedelbart behov av kirurgi hade avlidit eller fått bestående funktionsnedsättning. Bland annat har tillstånd som behandlats varit brusten kroppspulsåder, akut hjärtinfarkt, akut behov av pacemaker och näthinneavlossning, säger Mikael Köhler.
Under blockadens tre första veckor har röntgenavdelningen på Akademiska sjukhuset behövt avboka 579 patienter, drygt 200 patienter per vecka, med anledning av blockaden mot övertidsarbete.
-Följden är att köerna till röntgen blir ännu längre, och vi förstår att patienter, som redan kan ha väntat länge på sin undersökning, kan bli besvikna och frustrerade, säger Mikael Köhler.
21 maj hade 38 operationer skjutits upp på Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping bland dem nio operationer på avdelningen för barnkirurgi.
-I takt med att konflikten fortsätter, är det troligt att vi gör bedömningen att fler verksamheter riskerar att inte kunna garantera patientsäkerheten, då kommer vi behöva göra ytterligare förhandlingsframställan om samhällsfarlig konflikt, säger Sofia Birk.
Om de lokala parterna inte kommer överens, överlämnas ärendet till den centrala nämnden för samhällsfarliga konflikter.
Nyckelord
Kontakter
Mikael Köhler
Tel:076-724 89 17Sofia Birk
Tel:018-617 42 08Maria HasselgrenPresschef, Trafik och samhälle
Tel:+46722024864maria.k.hasselgren@regionuppsala.seOm Region Uppsala
Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.
Följ Region Uppsala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala
Fem miljoner kronor till 3D-mammografi27.11.2024 08:05:00 CET | Pressmeddelande
Nu kommer de första besluten över tilldelning av pengar inom Fokus Vårdskifte. Mammografi tilldelas fem miljoner kronor till projektet AI och 3D-mammografi. Medan Forskning och innovation tilldelas drygt en miljon kronor för projektet Fallprevention i slutenvården. Syftet med 3D-mammografi är att tidigare kunna upptäcka bröstcancer.
Uppsnabbat från regionstyrelsen den 26 november26.11.2024 16:12:56 CET | Pressmeddelande
Prognos om minus 1,38 miljarder kronor Region Uppsalas balanskravsresultat för helåret 2024 beräknas till minus 1 385 miljoner kronor, efter utgången av oktober månad (cirka 1,38 miljarder kronor). Efter utnyttjande av resultatutjämningsreserven (RUR) på 500 miljoner kronor blir årets balanskravsresultat minus 885 miljoner kronor, vilket är 885 miljoner kronor sämre än budgeterat årsresultat. Resultatet är en förbättring av helårsprognosen med 102 miljoner kronor sedan föregående månad. Förbättringen av årsprognosen beror bland annat på ökade riks- och regionintäkter, samt övriga intäkter i form av statsbidrag för tillgänglighet och vårdvalet. Regionens kostnader för hyrbemanning visar en tydligt nedåtgående trend. Samtidigt har kostnaderna för läkemedel och medicinsk service bromsats upp under oktober. Personalkostnaderna ökar för främst Akademiska sjukhuset, och effektiviserings- och besparingsplanerna för sjukhuset bedöms inte få full effekt under året. Effekten av regionens totala
Nära hälften av resorna i Uppsala görs med UL:s kollektivtrafik26.11.2024 10:20:05 CET | Pressmeddelande
Med 43 procent hamnar Uppsala stad på tredje plats av 16 undersökta svenska städer vad gäller kollektivtrafikens andel av de motoriserade resorna. Det visar en rapport som tagits fram av Svensk kollektivtrafik och Tyréns AB. Malmö ligger i topp med 55 procent, tätt följd av Lund med 54 procent. Gemensamt för de tre städerna är hög turtäthet både på dagen och natten och att trafiken är i gång en stor del av dygnet.
Uppsnabbat från Trafik – och samhällsutvecklingsnämnden 25 november 202425.11.2024 16:11:29 CET | Pressmeddelande
Ändrade biljettpriser från 8 januari 2025 Priserna på flera av biljetterna i kollektivtrafiken höjs den 8 januari 2025. Ökningen är mellan 4 och 14 procent, beroende på biljettslag. Det framgår av prisnivåerna för biljettutbud 2025, som fastställdes av trafik- och samhällsutvecklingsnämnden. Priset för rabatterad enkelbiljett höjs med två kronor till 29 kronor och priset för rabatterad 30-dagarsbiljett höjs till 830 kronor Sedan tidigare har regionfullmäktige beslutat att höja priset för 30-dagars periodbiljett till 1 100 kronor för vuxna och att priset för enkelbiljett oförändrat ska vara 39 kronor för vuxna. Precis som under 2024 kommer ungdomar 7-19 år som är bokförda i Uppsala län att erbjudas en gratis sommarlovsbiljett. Högre kostnader för tågtrafiken Trafik och samhälle redovisar för oktober ett samlat resultat som är 76,2 miljoner kronor sämre än budget. Detta kan dels förklaras av att biljettintäkterna är lägre än budget och dels av att trafikkostnaderna ligger högre än budget
Telefonlinje till akutpsykiatri öppnas25.11.2024 15:42:57 CET | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset ska under 2025 öppna en telefonlinje till akutmottagningen för vuxenpsykiatri. Telefonlinjen ska finnas tillgänglig dygnet runt, alla dagar på året. – Det är viktigt att den som har akuta psykiatriska problem snabbt kan nå mottagningen. Man ska inte vara tvungen att fysiskt bege sig till Akademiska sjukhuset för att få en första kontakt. Därför vill vi förbättra tillgängligheten, säger Neil Ormerod (V), ordförande för sjukhusstyrelsen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum