Östersunds kommun

Medarbetarnas idéer ska driva AI-utvecklingen i Östersunds kommun

Dela

Nu startar kommunens resa för att förbättra arbetet i våra verksamheter med hjälp av AI, vilket för med sig många möjligheter. Inte minst kan vi utveckla både våra arbetssätt och tjänster på ett helt nytt sätt.

Foto: Håkan Wike, Trampolin PR

Genom projektet AI-resan ska medarbetarna kunna skicka in sina idéer om hur deras verksamhet med hjälp av AI kan arbeta på ett mer effektivt sätt.  

Från 2024 fram till 2030 har kommunen avsatt totalt 25 miljoner kronor som ska användas för att anpassa de kommunala verksamheterna med hjälp av AI.

- Vi står inför många utmaningar de kommande åren, inte minst kompetensförsörjningen. Kommun-Sverige kommer helt enkelt inte kunna rekrytera så många som vi skulle behöva om vi fortsatte arbeta på samma sätt som idag, säger kommundirektör Anders Wennerberg.

- För att kunna fortsätta erbjuda en god service i kommunen måste vi därför hitta nya arbetssätt. AI är en ny och stor pusselbit i det jobbet, avslutar Anders.

Östersunds kommun har tidigare haft ett lyckat projekt i Digiresan med över 200 inlämnade idéer som bidragit till att digitalisera verksamheterna.

- Nu växlar vi om det och fokuserar i första hand på AI-lösningar. Vi behöver och ska alltid sträva efter att hitta smartare lösningar. Jag ser verkligen fram emot att återigen få ta del av våra medarbetares många goda idéer, säger Anders Wennerberg.  

Hur fungerar det? 

Medarbetarna beskriver och skickar in sin idé via kommunens interna e-tjänst, Idéportalen. Då går idén till förändringsledarna Stefan Berglund och Peter Borg, som bokar in ett möte med idélämnaren. Förändringsledarna sätter samman ett team som består av personer med lämplig spetskompetens som utreder idén.  

Idéerna kan få finansiering via projektmedlen som fördelas ut under sex år.  

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Östersunds kommun har 65 000 invånare och fortsätter att växa. Ett mål är att nå siffran 75 000 invånare år 2040. Kommunen är största arbetsgivare med över 8 000 anställda om man räknar alla anställningsformer.

Fler och större etableringar av företag i kommunen, några grundade på den gröna omställningen, innebär en större arbetsmarknad, ett växande antal invånare och ökade möjligheter att finansiera en god och effektiv välfärd.

Östersund är beläget vid Sveriges femte största sjö, Storsjön, och har en vacker och växlande natur med både fjäll och vatten som uppskattas av både boende och turister.

Östersund har ett rikt och mycket aktivt kultur- och idrottsliv. Storsjöyran som genomförs i slutet av juli varje år är en av landets äldsta och största musikfestivaler. Östersund blev utsedd till Sveriges främsta elitidrottsstad år 2023.

Följ Östersunds kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Östersunds kommun

Succé när Brunflos nya strandpromenad med grillplats och vindskydd invigdes4.12.2024 15:41:10 CET | Pressmeddelande

När kommunen invigde den nya strandpromenaden i Brunfloviken förra veckan var succé ett faktum. Projektet, som pågått under två års tid, ingår i Utvecklingsplan Brunflo och har innefattat en uppfräschning av strandpromenaden, inklusive badplatsen i norra viken och grillplats med vindskydd i södra. Syftet med satsningen är att bidra till en mer tillgänglig, trygg och trivsam miljö för medborgarna med förhoppningen att området nu ska vara attraktivt att besöka under hela året.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye