Socialdemokraterna

S: Skydda svenska folket mot deep fake-bedrägerier och desinformation

Dela

Socialdemokraterna vill använda EU för att motverka spridningen av deep fakes, AI-genererade bilder, videor och röster som används för att lura svenska medborgare och sprida falsk information. 

Förslaget innehåller flera delar och presenterades på en pressträff med Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi och Johan Danielsson, en av Socialdemokraternas toppkandidater till Europaparlamentsvalet.  

– Vi ska vinna AI-kapplöpningen mot gängen och utländska makter. Genom att stärka Europols uppdrag så stärker vi svenska folkets motståndskraft mot bedragarnas påverkansförsök, säger Johan Danielsson.  

Möjligheterna att med allt enklare appar och program generera fejkade bilder, filmer och röster med hjälp av AI utnyttjas av krafter som vill sprida vilseledande information, utföra bedrägerier och förvränga vår bild av sanning och verklighet. Redan nu ser vi hur Ryssland och andra krafter använder AI och deep-fakes och AI-genererat material i sitt arbete med att manipulera svensk politik och splittra Sverige.  

Samtidigt så blir det allt vanligare med bedrägerier där bedragare använder samma metoder för att lura svenskar på deras livsbesparingar. Det kan handla om fejkade annonser på sociala medier eller bedragare som ringer äldre med en AI-kopia av barnbarnens röst. 

– Det är en tragedi för de drabbade och ett hot mot tilliten mellan människor i hela samhället. Vi behöver göra mer för att förebygga missbruk av AI, oavsett om det är Ryssland, kriminella eller andra aktörer som gör det, sa Ardalan Shekarabi på pressträffen. 


Socialdemokraterna vill: 

  • Ge Europol ett särskilt uppdrag att stärka nationella polismyndigheter i deras brottsbekämpande arbete online. Det handlar om att stärka Europols innovationslabb för att bättre kunna stoppa användningen av deep-fakes i brott och spåra bedragare i hela Europa.  
  • EU måste ligga före bedragarna i teknikracet. En fortsatt prioritet i EU:s forskning och utvecklingsprogram nästa mandatperiod ska vara att se till att EU använder och utvecklar AI för att kunna upptäcka och motverka bedrägerier och deep-fakes. 
  • Påskynda märkning av AI-genererat innehåll i Sverige. Regeringen behöver säkerställa att de kommande EU-kraven får effekt också i Sverige och på svenskspråkigt innehåll.  Vi vill att regeringen ger ansvarig myndighet i uppdrag att förbereda en punktbevakning av införandet. Varje förlorad dag riskerar fler svenskar utsättas för bedrägerier.   
  • De måste gå snabbare och lättare att anmäla olagligt innehåll på sociala medier. Det gäller särskilt de uppenbart olagliga bedrägeriannonserna. Därför behöver regeringen ta fram en plan för hur EU:s nya system med “betrodda anmälare” på sociala medier kan användas i Sverige. 

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

Ny riktning för Sverige - svenska ska vara huvudspråk i skolan26.6.2024 15:17:37 CEST | Pressmeddelande

Svenska ska vara huvudspråk i skolan. Därför föreslår Socialdemokraterna att minimikravet på andelen undervisning som ska vara på svenska i grundskolan höjs till minst 75 procent. Gräddfiler med obehöriga lärare på engelska skolor ska tas bort och svenska ska användas vid betygsättning och annan myndighetsutövning. Att svenska ska vara huvudspråk bör också vara grundregel i en obligatorisk gymnasieskola.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye