Läkemedelsverket lämnar förslag till ny kategori av receptfria läkemedel
Läkemedelsverket föreslår att en reglering om receptfria läkemedel med särskilda krav på rådgivning, så kallat farmaceutsortiment, ska införas i lagen om handel med läkemedel. För den nya kategorin av receptfria läkemedel ska rådgivning av en farmaceut alltid ges till konsument före köp på apotek. Enligt förslaget ska Läkemedelsverket vara beslutande myndighet i fråga om vilka läkemedel som ska ingå i den nya kategorin.
Regeringen har givit Läkemedelsverket i uppdrag att utreda hur en reglering om ett så kallat farmaceutsortiment bör utformas. I uppdraget har det ingått att lämna författningsförslag och att analysera konsekvenserna. Däremot har myndigheten inte haft i uppdrag att peka ut vilka läkemedel som kan bli aktuella i ett framtida farmaceutsortiment. I nuläget ser Läkemedelsverket inte att det handlar om något större antal produkter som kommer att bli aktuella för den nya kategorin.
-Det föreslagna farmaceutsortimentet är en möjlighet för Läkemedelsverket att öka tillgängligheten för sådana läkemedel där receptfrihet bedöms lämplig, men rådgivning som nödvändig. Det får också hållas troligt att medvetenheten kring och kunskapen om läkemedelsanvändningen av de receptfria läkemedlen med särskilda krav på rådgivning kommer att öka hos såväl konsumenter som farmaceuter, säger Lena Björk, direktör på Läkemedelsverket.
Läkemedelsverket bedömer behov av rådgivning
Den rådgivning som ska ges vid försäljning av receptfria läkemedel med särskilda krav på rådgivning kommer inte att utgöra någon ny uppgift för öppenvårdsapoteken, eftersom det redan i dag ingår i öppenvårdsapotekens grunduppdrag att tillhandahålla rådgivning om läkemedel. Kraven på den nya kategorin innebär däremot att rådgivning ska ha bedömts av Läkemedelsverket som nödvändig och alltid behöver ges av en farmaceut. Vid rådgivning i den nya kategorin föreslås vidare att farmaceuten ska använda sig av ett produktspecifikt rådgivningsmaterial, vilket förslås godkännas av Läkemedelsverket.
I uppdraget har Läkemedelsverket samverkat med externa parter, däribland Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) och berörda professionsorganisationer. Läkemedelsverket har även haft dialog och kunskapsinhämtning med systermyndigheterna i Finland och Norge, då dessa länder redan idag har varsin liknande kategori av receptfria läkemedel.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder
Länkar
Om oss
Godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel, mediciner, kosmetika och medicintekniska produkter
Läkemedelsverket är en myndighet under regeringen med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan.
Målsättningen är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Dessa ska vara av god kvalitet, med positiv nytta/riskbalans och ska användas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.
Till vårt ansvarsområde hör även att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter samt ansvara för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området. Vi ger också tillstånd till och utövar tillsyn över apoteksverksamheten i Sverige. Utöver detta ska Läkemedelsverket även stödja forskning och innovation inom våra ansvarsområden. Giftinformationscentralen och Läkemedelsupplysningen är en del av Läkemedelsverket.
Verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad, men finansieras även genom statliga anslag och bidrag.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
EMA inleder granskning av läkemedel innehållande finasterid och dutasterid7.10.2024 13:22:03 CEST | Pressmeddelande
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har inlett en granskning av läkemedel med finasterid och dutasterid. Syftet är att undersöka eventuella kopplingar till självmordstankar och självskadebeteenden.
Rapportera in misstänkta biverkningar vid vaccination mot blåtunga7.10.2024 10:52:18 CEST | Pressmeddelande
Ett utbrott av virussjukdomen blåtunga har upptäckts i Sverige för första gången sedan 2010. I nuläget finns endast nödvacciner tillgängliga, med begränsad dokumentation om biverkningar. Därför uppmanar Läkemedelsverket till att snabbt rapportera in misstänkta biverkningar efter vaccination till Läkemedelsverkets e-tjänst. Läkemedelsverket bistår genom att godkänna licenser för vaccination mot blåtunga serotyp 3.
Bantningsmedel göder organiserad brottslighet23.9.2024 10:27:49 CEST | Pressmeddelande
Läkemedelsverket varnar för riskerna med att köpa förfalskad Ozempic på svarta marknaden.
Fortsatt vädjan från Läkemedelsverket: Förskriv Ozempic endast till diabetespatienter20.9.2024 09:22:34 CEST | Pressmeddelande
SVT:s Uppdrag granskning har i reportaget Jakten på Ozempic åter igen satt strålkastarljuset på problemet och visat hur förskrivare lättvindigt skriver ut Ozempic till andra patientgrupper än till diabetespatienter. Läkemedelsverket vädjar återigen till läkarkåren att förskriva dessa läkemedel endast på godkänd indikation.
Budgetpropositionen: Läkemedelsverket får kraftigt tillskott för arbetet med kliniska prövningar19.9.2024 14:28:21 CEST | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket 30 miljoner kronor under nästa år, och 60 miljoner årligen från 2026 för att stärka Sveriges konkurrenskraft inom kliniska prövningar. Därmed får myndigheten uppdraget att både förbereda för och etablera ett nationellt partnerskap – Swetrial.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum