Region Norrbotten

Begränsade läkarresurser på BUP i sommar

Dela

Från och med måndag har BUP i nästan hela Norrbotten begränsade läkarresurser. Det innebär att det kan bli längre väntetider för att förnya recept, få svar från läkare via 1177 och längre väntetider till läkarbesök.

Anledningen till de ökade väntetiderna är brist på barnpsykiatriker i hela Norrbotten utom i Malmfälten. Sedan 1 april finns det ett nytt nationellt avtal för hyrbemanning inom vården.

– Vi försöker få tag på barnpsykiatriker via avtalet, men vi får inte svar på våra avrop från bemanningsbolagen. Det här gäller flera yrkesgrupper och verksamheter i vården, säger Moa Bjerner, divisionschef för Länssjukvård 1 där barnsjukvården och BUP ingår.

Under sommaren kommer vård som inte kan vänta att prioriteras. Det är viktigt att fortsätta söka vård akut när det behövs. BUP:s heldygnsvård på Sunderby sjukhus har öppet som vanligt. Psykiatriskt omhändertagande av sjuksköterska och behandlingspersonal fungerar också som vanligt.

– Den som har en bokad läkartid under sommaren är en prioriterad patient och ska komma på besöket. Vi vill att de läkartider vi har ska komma till nytta och därför är det viktigare än någonsin att avboka i god tid om man får förhinder, säger Christina Vikström, verksamhetschef för BUP.

När efterfrågan på vård överstiger de resurser och förutsättningar som finns måste vården göra prioriteringar. Grundprincipen vid prioriteringar är att vården skall vara behovsstyrd – störst behov ges företräde. I praktiken innebär det att sånt som har lägre prioritet, till exempel körkortsintyg, kan få vänta till senare.

– Som förälder, vårdnadshavare och patient får man räkna med längre handläggningstider när det gäller receptförnyelser och läkarkontakter. Förnya recept i god tid för att undvika att det blir glapp i medicineringen, säger Christina Vikström, verksamhetschef för BUP.

Läkarbristen kan också leda till längre väntetider och pauser i utredningar för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD och autism.

Nyckelord

Kontakter

Moa BjernerChef Division Länssjukvård 1

Division Länssjukvård 1 omfattar delar av Norrbottens specialistvård, till exempel akut omhändertagande.

Tel:072-214 52 57moa.bjerner@norrbotten.se

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye