Högskolan i Halmstad

350 000 kronor till studenter för samhällsnyttiga examensarbeten

Dela

I dag skulle Sparbanksstiftelsen Kronans årliga stipendieutdelning ha ägt rum vid en ceremoni på Högskolan i Halmstad. Så kom en pandemi i vägen. Men inget stoppar Sparbanksstiftelsen Kronan från att dela ut hundratusentals kronor till studenter för utmärkta examensarbeten med stor samhällsrelevans. Det är bara formen för utdelningen som i år är annorlunda. Och så prissumman på 350 000 kronor – vilket är 100 000 kronor mer än förra året – fördelat på nio examensarbeten vid Högskolan i Halmstad.

På grund av rådande pandemi kunde den traditionella stipendiehögtiden inte genomföras på plats. I stället har Sparbanksstiftelsen Kronan producerat filmer som både tillkännager pristagarna och berättar om stiftelsens arbete. Därtill har stipendiaterna fått choklad, blommor och prischeckar skickade till sig med bud. I år fyller dessutom sparbanksidén 200 år vilket firas med ett extra jubileumsstipendium på 100 000 kronor, fördelat på ett stipendium à 75 000 kronor och ett extra stipendium à 25 000 kronor.

Det är med stor glädje som Sparbanksstiftelsen Kronan premierar duktiga studenter för väl genomförda examensarbeten. Sparbanksstiftelsen Kronan vill rikta ett stort tack till framgångsrika studenter, engagerade handledare och representanter på lärosätena, samt till företag som har medverkat till dessa arbeten, säger Sparbanksstiftelsen Kronans vd, Lars Ekman, i filmen som presenterar Högskolan i Halmstads stipendiater.

Jubileumsstipendium à 75 000 kronor

Max Lippig-Singewald och Fredrik Sandberg, som tog examen från Utvecklingsingenjörsprogrammet i våras, får Sparbanksstiftelsen Kronans jubileumsstipendium på 75 000 kronor för sitt arbete Cytocircle: Morgondagens bröstbiopsiprodukt. 

Cytocircle är nästa generations bröstbiopsimaskin som kommer att stabilisera och positionera ut bröstbiopsinålen under ett vävnadsprov. Den optimala vinkeln hittas då provtagningen kan utföras 360 grader runt bröstet. Samtidigt kan den ge en infallsvinkel för biopsinålen, vilket inte finns i dagens bröstbiopsimaskin.

– Våra förhoppningar är att färre antal vävnadsprov behöver utföras, vilket minskar antalet ärr som patienten måste leva med under resterande tid i livet. Detta för att våra mormödrar, farmödrar, mammor, systrar och döttrar inte ska behöva leva sitt liv med synliga ärr, säger Max Lippig-Singewald och Fredrik Sandberg, som naturligtvis är mycket glada och stolta över stipendiet.

Rekordmånga ansökningar

Under många år har Sparbanksstiftelsen Kronan haft ett nära samarbete med de tre lärosätena Högskolan i Halmstad, Linnéuniversitetet och Blekinge Tekniska Högskola och varje höst delat ut stipendier till studenter för framstående examensarbeten. Antalet ansökningar har dock aldrig tidigare varit så stort som i år. Hela 314 stycken, varav 111 från Högskolan i Halmstad.

Det är fantastiskt, ett sant nöje att se vilka fantastiska arbeten våra studenter gör. Det ger hopp inför framtiden. De här studenterna ska ut och jobba i samhället och med den uppfinningsrikedom och kreativitet som de visar bådar det gott, säger Stephen Hwang, rektor vid Högskolan i Halmstad.

Till nytta för välfärd och hälsovård

Grundläggande kriterier för att söka ett stipendium hos Sparbanksstiftelsen Kronan är examensarbetets akademiska nivå samt originalitet i idén eller arbetet. De arbeten som nomineras till stiftelsens jury ska visa prov på hög kreativitet, ny teknik, praktisk relevans, teknisk nytta, affärspotential, nyföretagande eller stor samhällsnytta inom välfärd, hälsovård eller offentlig sektor.

För Högskolan i Halmstad är det extra roligt i år eftersom program vid Högskolans alla fyra akademier är representerade bland de premierade examensarbetena.

Jag vill tacka Sparbanksstiftelsen. De här stipendierna betyder otroligt mycket för Högskolan och våra studenter. Att deras arbeten uppmärksammas och möjligheten att bli belönad är en morot för att prestera bra. Det är också mycket lärorikt för studenterna att delta i en sådan här process. Det ger råg i ryggen och självförtroende att ta för sig vidare i livet, säger Stephen Hwang.

Om Sparbanksstiftelsen Kronans stipendier

Sparbanksstiftelsen Kronan delar årligen ut stipendier till studenter på Högskolan i Halmstad, Blekinge Tekniska Högskola och Linnéuniversitetet för framstående examensarbeten. Representanter från de tre lärosätena har analyserat årets examensarbeten mot stiftelsens kriterier. Därefter har en jury valt ut 33 examensarbeten att belöna. Totalt omfattar detta 59 studenter och en stipendiesumma på 1 300 000 kronor. För Högskolan i Halmstad är det 9 examensarbeten, 17 studenter och 350 000 kronor.

Sparbanksstiftelsen Kronans film om Högskolan i Halmstads stipendiater

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad är känd för sina verklighetsförankrade utbildningar och små studentgrupper. Forskningen är internationellt välrenommerad och bedrivs i tvärvetenskapliga innovations- och forskningsmiljöer. Lärosätet har två profilområden, Hälsoinnovation samt Smarta städer och samhällen, och deltar aktivt i samhälls­utvecklingen genom omfattande samverkan med både näringsliv och offentlig sektor.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

Studenterna i det branddrabbade huset mår väl efter omständigheterna7.4.2021 15:46:24 CEST | Pressmeddelande

Natten till i dag, den 7 april, brann det i ett hus på Östra stranden i Halmstad. Det är ett flerfamiljshus där det bland annat bor personer som studerar vid Högskolan i Halmstad. Det är ett tiotal studenter som har uppgivit att de är skrivna på en adress i det branddrabbade området. De har blivit kontaktade av Högskolan och mår under omständigheterna bra. Det kan dock finnas fler studenter som är drabbade av branden men som inte är skrivna på en adress i området, och de uppmanas att ta kontakt med Högskolan.

Internationell utbildningskonferens framflyttad31.3.2021 13:21:43 CEST | Pressmeddelande

Högskolan i Halmstad är ett av de lärosäten som skulle ha varit värd för Europas största utbildningskonferens, EAIE 2021, i Göteborg den 7–10 september i år. På grund av den fortsatt osäkra situationen kring resande och offentliga sammankomster har European Association for International Education (EAIE) beslutat att flytta fram årets konferens. Arrangörerna arbetar nu, tillsammans med konsortiet av värdlärosäten samt Svenska Mässan i Göteborg, för att konferensen ska kunna genomföras under 2025 i stället.

Högskolan i Halmstads campus stänger efter smittoutbrott på studentboende29.3.2021 16:23:12 CEST | Pressmeddelande

Högskolan i Halmstad har beslutat att stänga campus helt för studenter från den 30 mars till och med den 11 april. Detta för att hejda smittspridningen efter ett bekräftat större covid-19-utbrott som startade efter en fest på studentboendet Krusbäret. På måndagseftermiddagen var 46 studenter bekräftat smittade och antalet har fördubblats sedan i fredags. Även studenter utanför Krusbäret har bekräftats smittade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum