Östersunds kommun

Måltidsservice permanentar fossilfria varutransporter under kvällstid

Dela

I livsmedelsavtalet som började gälla 2023 ställde Östersunds kommun ett skarpt villkor om att fasa ut fossildrivna leveranser. Grossisten Martin & Servera föreslog då en lösning som kunde vara både klimatmässigt och ekonomiskt hållbar. Resultatet blev att köra varor under flera tider på dygnet, för att kunna optimera användningen av en ny ellastbil.

Angela Eriksson i köket på Bäcken välkomnar den nya rutinen med varutransporter.
Angela Eriksson i köket på Bäcken välkomnar den nya rutinen med varutransporter.

Pilotprojektet med kvällsleveranser inleddes i februari, där de deltagande köken fick varorna på kvällen i stället för under dagen. Leveranserna gjordes av Sandberg och Johnsson med ellastbil. 

– Eftersom responsen varit nästan uteslutande positiv, har vi nu valt att permanenta detta arbetssätt för de 23 kök som har deltagit. Förhoppningsvis kommer ytterligare några kök kunna ansluta till detta framöver, säger Anni Gederberg, enhetschef på Måltidsservice.

Utöver klimatvinsterna har en positiv effekt varit att fler leveranser blivit tryggare, eftersom de sker efter skoltid när barnen gått hem. Personalen i köken har också sett stora fördelar med att slippa bli avbruten i arbetet för att ta emot varuleveransen. 

Angela Eriksson, som jobbar i köket på Bäcken, är nöjd med att slippa bli avbruten i sitt arbete för att ta emot leveranser: 

– Tidigare lyckades de alltid komma mitt i grötkokningen så man fick springa ifrån spisen.  

På grund av förskolans läge har det också varit svårt att lösa trygga leveranser under verksamhetstid. Under en period fick Angela därför hämta alla varor på Tavelbäcksskolan och dra över med en vagn. Det slipper hon nu.  

– Det har blivit så mycket bättre! säger Angela Eriksson. 

– Jag är väldigt imponerad av våra medarbetare i köken som varit positivt nyfikna och kommit med bra input och kloka lösningar, tillägger Anni Gredeberg. 

Kontakter

Anni GederbergEnhetschefMåltidsservice Östersunds kommun

Tel:070-294 54 22

Maria KarlssonAffärschefMartin & Servera Restauranghandel AB

Tel:073-082 36 09

Följ Östersunds kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Östersunds kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye