Säkerhetspolisen

Iran använder kriminella i Sverige

Dela

Säkerhetspolisen kan konstatera att den iranska regimen använder sig av kriminella nätverk i Sverige för att utföra våldshandlingar mot andra stater, grupper eller personer i Sverige som uppfattas som ett hot.

Iran har bedrivit säkerhetshotande verksamhet i och mot Sverige under flera år. Deras säkerhetshotande aktiviteter har historiskt framför allt riktat sig mot oppositionella grupper och enskilda individer inom den iranska diasporan. Säkerhetspolisen bedömer att Iran tillsammans med Ryssland och Kina utgör de största säkerhetshoten mot Sverige.

Den iranska regimen och dess säkerhetstjänster har även riktat sin säkerhetshotande aktivitet mot representanter för andra stater som uppfattas som regimens fiender, däribland Israel och judiska intressen. Det kan handla om att skada israeliska och judiska intressen, mål och verksamheter i Sverige.

Iran har tidigare använt våld i andra länder i Europa i syfte att tysta kritiska röster och upplevda hot mot den egna regimen. För att utföra dessa säkerhetshotande aktiviteter har den iranska regimen vid tillfällen använt sig av kriminella nätverk.

Säkerhetspolisen kan konstatera att detta sker även i Sverige. I Sverige har Säkerhetspolisen under senare år hanterat flera konkreta fall där attentatsplaner med koppling till iranska säkerhetstjänster avvärjts, där bland annat kriminella nätverk använts som ombud.

Säkerhetspolisen har vidtagit åtgärder och kommer tillsammans med Polismyndigheten att fortsätta vidta åtgärder för förhindra, avvärja och reducera Irans möjligheter att bedriva säkerhetshotande verksamhet.

Sverige ska inte vara en plattform för Irans eller andra staters säkerhetshotande verksamhet.

Kontakter

Länkar

Följ Säkerhetspolisen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Säkerhetspolisen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye