Elever i anpassad skola mår bra visar enkät
Region Uppsala har för första gången vänt sig till elever i anpassad skola med enkätundersökningen Liv och hälsa ung. Genomgående mår de bra, hela 87 procent av de 179 elever som svarade uppger att de mår bra eller till och med mycket bra. De allra flesta har en nära vän eller vuxen att tala med om svåra saker och få har varit utsatta för mobbning.
-Det är viktigt att vi får en bild av hur elever i anpassad skola ser på sin vardag, vilka erfarenheter de har och hur de ser på framtiden. Vi är verkligen glada över att resultatet är att de allra flesta mår bra och har goda, sunda relationer till familj, vänner och skola, säger Unn Harsem (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.
Skolverkets statistik gick det 206 elever i anpassad högstadiet under läsåret 2023/24 i Uppsala län. Antal elever i anpassat gymnasium var 201 elever år 2023. Det innebär att undersökningen hade en svarsfrekvens på 44%. Emellertid var det några av länets skolor som valde att inte delta.
-Målsättningen är att ha alla skolor med för att kunna dra starkare slutsatser. Men det är positivt att vi kunnat genomföra en första pilotundersökning, och vi har lärt oss mycket inför nästa gång, säger Tryggve Pederby, projektledare, Region Uppsala.
Frågeunderlaget är utformat för målgruppen så frågorna är inte direkt jämförbara med de i ordinarie enkäten liv och hälsa ung som vänder sig till elever som inte går i anpassad skola.
Likt ordinarie Liv och hälsa ung så syns könsskillnader när det kommer till mående. Fler pojkar än flickor, 90 procent mot 81 procent, uppger att de mår bra eller mycket bra. Det är samtidigt fler flickor som uppger att de ibland känner sig ensamma. Men det är ändå 44 procent av flickorna – mot 48 procent av pojkarna – som aldrig känner sig ensamma.
Enkäten visar att de allra flesta äter sunt – godis och snacks äts i första hand under helgen - vare sig röker, snusar eller har testat droger. De flesta går eller cyklar dagligen och tränar ”så att du svettas” åtminstone en dag i veckan.
-Vi är glada över att se att de allra flesta mår bra, har starka nätverk och rör på sig. Och de flesta verkar se positivt på framtiden och hoppas få både jobb och eget boende, säger Tryggve Pederby, projektledare, Region Uppsala.
68 procent har aldrig varit utsatta för mobbning, men fler flickor än pojkar uppger att de mobbats. Framför allt är det betydligt fler flickor, 26 procent, som uppger att de utsatts för mobbning flera gånger. De allra flesta har en vuxen de kan vända sig till om de mobbas. Enbart 15 procent svarar att de utsatts för en ovälkommen sexuell handling en eller flera gånger.
-15 procent är självklart en alldeles för hög siffra och det är sorgligt att så unga personer varit med om det, säger Tryggve Pederby.
23 procent av eleverna 15 år eller äldre hade haft sex med någon och de allra flesta använde någon form av preventivmedel.
Det var första gången som regionen genomförde en enkät med elever i anpassad skola. Målsättningen är att enkäten ska genomföras vart tredje år framåt samtidigt som ordinarie Liv och hälsa genomförs.
Nyckelord
Kontakter
Unn Harsem (C)Ordförande, regionala utvecklingsnämnden
Tel:018-617 53 93Tryggve PederbyProjektledare, Region Uppsala
Tel:072-207 74 81Maria HasselgrenPresschef, Trafik och samhälleRegion Uppsala, Trafik och Samhälle
Tel:072-202 48 64Länkar
Om Region Uppsala
Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.
Följ Region Uppsala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala
Nu har endast 3 av 100 inte tillgång till snabbt bredband14.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Allt fler invånare i Uppsala län har tillgång till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Enligt den senaste Mobiltäcknings- och bredbandskartläggningen för år 2024 från Post- och telestyrelsen (PTS) har nu drygt 97 procent av hushållen i Uppsala län anslutning till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Det innebär en ökning med nästan 4 procentenheter sedan året före. Snittet för hela Sverige är 97,66 procent.
Muncancer - fokus för nationell konferens i Uppsala10.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Muncancer är ett växande folkhälsoproblem som hänger ihop med en åldrande befolkning. Under åren 2008–2022 ökade mun- och svalgcancer i Sverige med 68 procent och fler förväntas insjukna kommande år. Just nu pågår en studie som syftar till att utveckla effektiva metoder för screening av riskgrupper för att minska insjuknandet och kunna sätta in behandling tidigt. Ämnet är fokus för en nationell konferens om oral cancer i Uppsala 10-11 april där Region Uppsala är medarrangör.
Klart med konstnärliga uppdrag vid Uppsala spårvagnsdepå8.4.2025 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Region Uppsala har fattat beslut om att konstnären Eva Beierheimer och den danska arkitekt – och konstnärsgruppen A Kassen får uppdraget att vidareutveckla sina skissförslag för den konstnärliga gestaltningen av den planerade spårvagnsdepån i Nåntuna. Eva Beierheimers skiss innefattar rostfritt stål och ljus, medan A Kassens förslag är en installation med speglar.
Region Uppsala visade beredskapssatsningar4.4.2025 14:16:58 CEST | Pressmeddelande
Region Uppsala presenterade under fredagen flera projekt som ökar förmågan vid kriser, höjd beredskap och krig. Satsningarna handlar om storskaliga transporter av liggande patienter, robust och flexibel ledningsförmåga och förstärkning av sjukvårdsinsatser vid akuta händelser.
Ny tandvårdsdirektör för Folktandvården utsedd31.3.2025 11:14:04 CEST | Pressmeddelande
Joakim Levin har utsetts till ny tandvårdsdirektör för Folktandvården Region Uppsala.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum