Europaparlamentet

Ukrainska Sacharovpristagaren: Använd din röst för dem som inte kan

Dela

Svjatlana Tsichanouskaja, Oleksandra Matvijtjuk och Lorent Saleh är några av de Sacharovpristagare som uppmanar alla EU-medborgare att rösta i EU-valet.

kampanjvideon #AnvändDinRöst delar de senaste Sacharovpristagarna och deras team med sig av sina budskap till EU-medborgarna inför EU-valet den sjätte-nionde juni.

”Vi håller på att förlora friheten i världen. Använd din röst för att försvara demokratin, använd din röst för dem som inte kan”, sade Oleksandra Matvijtjuk, som är ordförande för den ukrainska människorättsorganisationen Centrum för medborgerliga friheter. Organisationen arbetar med att kartlägga krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten som begås av den ryska armén i Ukraina. Oleksandra Matvijtjuk tilldelades Europaparlamentets Sacharovpris för tankefrihet 2022. Dessutom mottog Centrum för medborgerliga friheter Nobels fredspris senare samma år.

”Kära medborgare i Europa, i Europa har ni en värdefull gåva: makten att välja era ledare och forma er framtid”, underströk den belarusiska oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja, en av 2020 års Sacharovpristagare.

”Demokrati är ett system som är svårt att bygga upp, men också mycket lätt att förlora”, tillade Lorent Saleh, tidigare politisk fånge och Sacharovpristagare 2017. Han representerar den demokratiska oppositionen i Venezuela.

I videon medverkar också Leonid Volkov, tidigare stabschef för Aleksej Navalnyj, som mottog Sacharovpriset 2021 och dog i fängelse i Ryssland den 16 februari 2024. Aleksej Navalnyj var en av de starkaste oppositionella rösterna mot president Vladimir Putins regim. I filmen som också innehåller uttalanden av medlemmar av Europaparlamentets Sacharovstipendiatprogram delar dessutom den svensk-kinesiska modedesignern Louise Xin med sig av sitt budskap till EU-medborgarna.

Bakgrund

Sacharovpriset för tankefrihet är den högsta utmärkelse som EU ger till människorättsarbete. Priset tilldelas personer, grupper och organisationer som på ett framstående sätt har bidragit till att skydda tankefriheten. Genom priset och dess tillhörande nätverk bistår EU också pristagarna, som får stöd i sina ansträngningar att försvara sin sak.

Mer information

Kontakter

Om oss

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye