Trafikverket

Solkurvor stoppar trafiken på Malmbanan

Dela

Minst fyra solkurvor på sträckan mellan Kopparåsen och Vassijaure stoppar trafiken norr om Abisko. Prognosen i nuläget är att trafiken ska kunna återupptas på tisdag klockan 16:00.

- Solkurvor är ett fenomen som uppstår vid stora temperaturskiftningar. Vi var medvetna om denna risk i samband med återställningsarbetet i vintras och detta är en följdeffekt av att vi gjorde den i vinterklimat. Genom kontrollprogrammet har vi dagligen utför spårlägesmätningar och skarvmätningar för att hålla koll på rälsen, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg vid Trafikverket.

I morse uppmättes 21 grader i området och höga temperaturer gör att metallen i rälsen utvidgas och utsätter spåret för höga tryckspänningar. Rälsen som byttes ut i vintras har lägre inläggningstemperatur vilket medför att vi får för mycket räls i det varma vädret. Trafikverket jobbar nu för fullt med att byta ut de påverkade delarna. Spåret måste vara helt återställt innan trafik kan släppas på i igen.

- Vi kommer att jobba dygnet runt för att få igång trafiken på sträckan. Det handlar bland annat om att byta ut de påverkade sektionerna och fylla på med makadam. I nuläget känns en trafikstart klockan 16:00 på tisdag rimlig, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg vid Trafikverket.

Kontakter

Simon Sunna, sektionschef Trafikverket, 010-123 48 31


Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye