Örebro universitet

Privilegierade mest förberedda för kris

Dela

Ny Örebroforskning visar att det är främst de privilegierade som förbereder sig för kris – välutbildade med högre lön, som är sambo eller gifta och äger en bostad. Kvinnor är mer engagerade än män. 

Mats Eriksson
Mats Eriksson Jesper Eriksson Örebro universitet

– Trots oroliga tider är det främst personer som redan har bättre förutsättningar att klara sig själva vid en kris, utan samhällets hjälp, som väljer att engagera sig, säger Mats Eriksson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Örebro universitet. 

Myndigheter arbetar för att stärka människors hemberedskap, som en del av det svenska totalförsvaret. De försöker få fler att bli aktiva med hjälp av information och kampanjer. 

– Vi har undersökt vilka det är som har tagit till sig informationen och förbereder sig för kris. Det första man kan säga är att det är fler än tidigare men det är inte överraskande med tanke på att det är oroliga tider, säger Mats Eriksson. 

Tagits på rejält allvar

Undersökningen visar att 62 procent har plockat fram och läst MSB-broschyren Om kriget eller krisen kommer

– Att en myndighetsbroschyr som funnits i fem år plötsligt plockas fram av en så stor andel av befolkningen bör betraktas som nästintill unikt och ett tecken på att hemberedskapsfrågan tagits på rejält allvar sedan starten av kriget i Ukraina, säger Mats Eriksson.

Över 70 procent har uppmärksammat nyheter om hemberedskap och 68 procent har funderat över om de kan klara sig utan samhällets hjälp. Samtidigt har 61 procent inte valt att skaffa några hemberedskapsprylar. 

Men sedan pandemin och Rysslands anfall mot Ukraina har fler människor valt att både delta i kurser och vara med i grupper i sociala medier för hemberedskap. 

– De som går kurser verkar ha en större tilltro till samhällets förmåga medan det i sociala medier ofta är en mer kritisk diskussion. 

Män upplever samhället mer sårbart

Det är en skillnad som forskarna även ser mellan könen. Män upplever att samhället är mer sårbart och oförberett än kvinnor. Samtidigt är det ofta män som har prepping som ett intresse och livsstil. 

De traditionella medierna påverkar samtal och frågor både på kurser och i sociala medier. Deras agenda och logik kan skifta snabbt från kommunalt dricksvatten till skyddsrum eller medicinbrist och det märks i de andra forumen. 

– Medierna både konkurrerar och samspelar med samhällsinformationen. Det behöver myndigheterna ha i åtanke. 

Tonläget i kampanjer och i media

Mats Eriksson påpekar också att man behöver fundera över tonläget i kampanjer och i media. Risker, hot och säkerhetspolitiska frågor kommer stå högt på samhälls- och medieagendan även framåt och kan leda till en ökad rädsla. 

– Oro är en drivkraft som leder till engagemang men en kultur av fruktan och rädsla kan medföra en ökande polarisering och misstro mot samhället. Då blir vi mer sårbara för manipulation och desinformation. 

– Skaffa gärna en vattendunk, vev-radio och konserver men glöm inte att det är minst lika viktigt att lära känna och ha förtroende för dina grannar, avslutar Mats Eriksson. 

Kännetecken för de mest engagerade:

  • Är mitt i livet eller lite äldre
  • Hög inkomst
  • Välutbildad
  • Sambo eller gift
  • Äger sitt boende
  • Upplever sin hälsa som god
  • Är intresserad av politik
  • Nöjd med demokratin
  • Har förtroende och tillit till myndigheter och medmänniskor
  • Är aktiv i föreningar


Mats Eriksson leder Centrum för kriskommunikation, CCC. I studien medverkade även forskarna Johanna Stenersen, forskare i medie- och kommunikationsvetenskap och Thomas Denk, professor i statskunskap. 

Projektet är en del av Durcom som finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Nyckelord

Kontakter

För mer information kontakta Mats Eriksson: 070-299 71 54, Mats.Eriksson@oru.se

Länkar

Om oss

Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle. 

Följ Örebro universitet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet

Ny bok: ”Vi vill förklara varför det går så trögt”18.6.2024 09:01:02 CEST | Pressmeddelande

– Vi pratar om omställning och kris men många har inte bottnat i vad det innebär. Det finns motstånd på alla nivåer. Vi är paralyserade, säger Magnus Boström, professor i sociologi vid Örebro universitet. Han har skrivit boken Environmental Sociology and Social Transformation tillsammans med Rolf Lidskog för att ge läsare redskap för hur de kan tänka och handla när det gäller klimatkrisen och miljöproblem.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye