Region Norrbotten

Vårdstrejk påverkar patienter i Norrbotten

Dela

Vårdförbundets strejk vid Norrlands universitetssjukhus påverkar invånare och patienter i hela den norra sjukvårdsregionen.  Vårdkedjan för patienter med cancer riskerar att bli avbruten och den minskade operationskapaciteten som strejken medför skapar längre väntetider.

Sommarplaneringen är svår i vanliga fall och extra utmanande i år. Under våren har en övertidsblockad, mertidsblockad och nyanställningsblockad för Vårdförbundets medlemmar rått i samtliga regioner i Sverige.

Idag startar även en strejk för delar av Vårdförbundets vårdpersonal på Norrlands universitetssjukhus i Umeå som får en stor påverkan och konsekvenser för vården i hela norra Sverige.

– Konsekvenserna är många, både lokalt, regionalt och nationellt. Våra svårt sjuka patienter riskerar att få en försämrad vård då hela vårdkedjan påverkas – från att du söker vård till diagnostik och behandling, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Norrbotten.  

Varslet från Vårdförbundet påverkar invånare över hela norra sjukvårdsregionen. Regionernas analys visar att en strejk kan leda till att patientvård försenas eller tillfälligt avbryts.

– Bemanningen under sommaren är för oss alla utmanande att lösa och vården är ansträngd. Vårt fokus ligger i att behålla patientsäkerheten och att våra invånare ska känna sig trygga och samtidigt ge alla medarbetare deras välförtjänta semester. Tyvärr ser vi att Vårdförbundets strejk riskerar påverka stora patientgrupper, säger Pia Näsvall.

Påverkar cancerpatienter och kirurgi

Strejken innebär för Cancercentrum vid Norrlands universitetssjukhus som har patienter från hela Norrland bland annat förlängda ledtider och minskat antal vårdplatser för denna redan utsatta grupp.

Varslet innebär också en påtaglig minskning av operationskapaciteten för ortopedisk kirurgi på Norrlands universitetssjukhus. Det påverkar i sin tur hela norra sjukvårdsregionen. Det gäller allt från frakturkirurgi till akut ryggkirurgi på både barn och vuxna.

– Det är olyckligt att strejken sammanfaller med den tid på året vården redan är hårt belastad på grund av att våra medarbetare behöver få sin sommarsemester och den vila en semester innebär. Tyvärr finns det en risk att strejken leder till ökade väntetider för patienter från Norrbotten och hela norra sjukvårdsregionen.

Norra sjukvårdsregionen

Norra sjukvårdsregionen är en sjukvårdsregion som omfattar Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Befolkningen inom regionen uppgår till 902 000 invånare. Norra sjukvårdsregionens universitetssjukhus ligger i Umeå och specialiserad vård till invånarna i de fyra nordligaste länen och nationell specialiserad vård inom flera områden.

Nyckelord

Kontakter

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye