Region Norrbotten

Så blir vårdsommaren i Norrbotten

Dela

Nu är det snart sommar och semester i Norrbotten. Akutmottagningar och hälsocentraler är öppna för de som blir sjuka eller råkar ut för olyckor, men väntetiderna kan bli längre än vanligt.

Akuta tillstånd och svåra skador prioriteras först. Det innebär att personer som söker vård för lindrigare sjukdomar eller mindre skador kan få vänta längre än vanligt i sommar.
Akuta tillstånd och svåra skador prioriteras först. Det innebär att personer som söker vård för lindrigare sjukdomar eller mindre skador kan få vänta längre än vanligt i sommar. Towfiqu Barbhuiya

Den som blir sjuk eller skadar sig kan ringa 1177 för att få råd om vård. Ring alltid 112 vid allvarlig sjukdom eller olycka.

Att väntetiderna kan bli längre än vanligt beror på att det är färre som jobbar i vården under sommaren.  
– Vi gör alltid prioriteringar där patienter med störst behov får vård först. Nu i sommar kan de prioriteringarna märkas mer tydligt än i vanliga fall, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Alla akutmottagningar är öppna dygnet runt på de fem sjukhusen i Norrbotten. På akuten får alltid patienter med akuta och livshotande tillstånd hjälp först, så de som har lindrigare skador eller sjukdomar kan få vänta på sin tur.
– När man väntar på sin tur är det viktigt att säga till om man börjar må sämre. Om vi bedömer att du inte har akuta behov kan det hända att vi hänvisar dig till din hälsocentral eller att du ska ta hand om dig hemma.

När det gäller ambulanstransporter så kommer patienter med akuta och livshotande tillstånd att prioriteras. Det innebär att den som är lindrigare skadad eller mindre sjuk kan få vänta. Om man inte bedöms ha behov av akut sjukvård kan man bli hänvisad till hälsocentral, egenvård eller att åka till sjukhus med taxi eller egen bil.
– Även här är det de mest sjuka och svårast skadade som får hjälp först. Resurserna räcker inte för att låta ambulanserna köra personer som egentligen kan åka taxi eller med en närstående. Ambulanserna behövs till de patienter som behöver få vård på vägen till akutmottagningen.

Recept förnyas som vanligt via 1177.se. Där kan man också se provsvar och läsa sin journal.
– Vi ber alla att förnya sina recept i god tid. Om du väntar tills medicinen nästan är slut eller helt slut så riskerar du att det blir ett glapp i din medicinering och det kan vara olämpligt.

Via appen Min vård Norrbotten går det att få kontakt med sin hälsocentral, appen är bemannad både vardagar och helger. Man kan påbörja sitt ärende när som helst på dygnet och får ett sms när det är ens tur.

Tillfälliga förändringar på hälsocentraler i Jokkmokk, Luleå och Piteå

I Jokkmokks kommun stänger och flyttar de allmänmedicinska vårdplatserna på Jokkmokks hälsocentral från juni till augusti. Från 1 juni till 31 augusti håller vi öppet kl. 07.00-20.00 på vardagar och kl. 08.00-20.00 på helger.

I Luleå kommun kommer den som bedöms behöva ett läkarbesök erbjudas tid på Björkskatans eller Stadsvikens hälsocentral. Från vecka 25 till vecka 32 flyttar Råneå hälsocentral till Björkskatans hälsocentral samt Hertsöns hälsocentral till Örnäsets hälsocentral.

I Piteå kommun är lättakuten på Hortlax och Piteå hälsocentral stängd från vecka 25 till vecka 32. Under denna period hänvisar vi till Hällans hälsocentral.

Nyckelord

Kontakter

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye