VisitDenmark

Köpenhamn startar ett nytt grönt projekt – CopenPay

Dela

För att få turister att vara mer miljövänliga startar Wonderful Copenhagen ett nytt projekt: Betala för olika Köpenhamnsattraktioner med klimatsmarta handlingar.

På hyrcykel utanför SMK, Köpenhamn. Foto: VisitCopenhagen
På hyrcykel utanför SMK, Köpenhamn. Foto: VisitCopenhagen

Det finns ett behov av att ändra turisters inställning och uppmuntra till gröna val. Undersökningar visar att det finns en stor vilja på 82% som säger att de vill agera hållbart, men endast 22% har ändrat sitt beteende.[1]

Därför introducerar nu Köpenhamns officiella turistorganisation CopenPay - ett nytt initiativ som omvandlar gröna handlingar till valuta för kulturella upplevelser. Köpenhamns ambition är att inspirera besökare att göra medvetna gröna val och hjälpa till att överbrygga det stora gapet mellan viljan att agera hållbart och det faktiska beteendet.

CopenPay belönar dig för att du cyklar, hjälper till att städa eller jobbar frivilligt på ett stadsjordbruk. Du belönas till olika roliga upplevelser. Detta kan vara gratis guidade turer på museer, gratis kajakuthyrning och till och med en gratis vegetarisk lunch gjord på lokala råvaror.

Till exempel, om du tar med plastavfall till Statens Museum for Kunst (SMK), kan du få vara med på en workshop och göra konst av det. Om du tar buss, tåg eller cykel ut till CopenHill (Köpenhamns värmeverk) får du åka skidor nedför den konstgjorda skidbacken på taket.

"Det är en viktig uppgift för oss att göra resandet hållbart. Och vi kommer bara att lyckas om vi överbryggar det stora gapet mellan besökarnas vilja att agera hållbart och deras faktiska beteende. Det kan låta enkelt, men det är det inte. Vi vill att besökare ska göra medvetna, gröna val och förhoppningsvis få ännu bättre upplevelser när de besöker oss. Genom CopenPay vill vi därför uppmuntra turisters hållbara beteende samtidigt som vi berikar deras kulturella upplevelse av vår destination. Det är ett experimentellt och litet steg mot att skapa en ny inställning bland resenärer och ett av många initiativ vi genomför för att göra resandet mer hållbart," säger Mikkel Aarø-Hansen, VD på Wonderful Copenhagen.

Systemet är lätt att vara med i: turister kan visa en tågbiljett, komma med cykel eller visa andra bevis på sina gröna handlingar för att få sina belöningar. I sommar kan alla turister vara med i CopenPay och få uppdateringar om sevärdheter och belöningar via copenpay.com

CopenPay startar i sommar med över 20 sevärdheter. Det handlar inte bara om att göra gästernas upplevelse bättre utan också om att inspirera andra destinationer.

"Vi måste omvandla turismen från att vara en miljöbörda till en kraft för positiv förändring, och ett viktigt steg i denna omvandling är att ändra hur vi rör oss runt på destinationen, vad vi konsumerar och hur vi interagerar med lokalbefolkningen. Med CopenPay vill vi att både resenärer och lokala sevärdheter fokuserar på förändringen och valen vi behöver göra," säger Mikkel Aarø-Hansen och avslutar med "Eftersom resandet är internationellt är vår framgång beroende av människors och destinationers val på andra platser. Därför strävar vi också efter att inspirera till hållbart beteende och kulturell uppskattning över hela världen."

Hoppet är inte bara att fortsätta med pilotprojektet, utan också att inspirera andra städer runt om i världen att införa liknande initiativ.

Fakta om CopenPay:

• Pilotprojektet kommer att pågå under vecka 29 - 32.

• Webbplatsen: www.CopenPay.com lanseras den 15 juli.

• Ett brett utbud av sevärdheter deltar i pilotprojektet, inklusive: Statens Museum for Kunst (SMK), Danmarks National Museum, Köpenhamns stadsmuseum, löparklubben Sparta, Green Kayak, CopenHill, cykeluthyrning från Donkey Republic och många fler.

Fakta om Köpenhamn:

• Invånarantal i Köpenhamns kommun: 602 000 invånare. I Hovedstadsområdet: 1,9 milj.

• Cyklar: 750 000 (4 gånger fler än bilar)

• Pendling: 62% av alla medborgare pendlar med cykel

• Cykelinfrastruktur: 382 km cykelbanor

• Hotell: Majoriteten av hotellrummen i staden är miljöcertifierade

• Kranvatten: Drickbart och säkert att dricka

• Kanaler: Tillräckligt rena för att bada i

• Elektricitet: Mer än 70% kommer från förnybar energi

• Fjärrvärme: Drivs huvudsakligen av biomassa

[1] Kantar, Sustainability Index 2023

För mer information om CopenPay kontakta:

Giuseppe Liverino, Senior Manager – Press & PR International Press & Communication VisitCopenhagen
 e-mail glv@woco.dk, Tel +45 24346880

Länk till bilder och video: https://platform.crowdriff.com/m/s-WE84_nD75UQeVoSY 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

GreenKayak. Foto: Daniel Rasmussen
GreenKayak. Foto: Daniel Rasmussen
Ladda ned bild
Cykla i Köpenhamn. Foto: Thomas Høyrup Christensen
Cykla i Köpenhamn. Foto: Thomas Høyrup Christensen
Ladda ned bild
Metro - Köpenhamns tunnelbana. Foto: Daniel Rasmussen
Metro - Köpenhamns tunnelbana. Foto: Daniel Rasmussen
Ladda ned bild
Copenhill. Foto: Astrid Maria Raasmussen
Copenhill. Foto: Astrid Maria Raasmussen
Ladda ned bild
Nationalmuseet i Köpenhamn. Foto: Mellanie Gandø
Nationalmuseet i Köpenhamn. Foto: Mellanie Gandø
Ladda ned bild
62% av Köpenhamnsborna cyklar. Foto: VisitCopenhagen
62% av Köpenhamnsborna cyklar. Foto: VisitCopenhagen
Ladda ned bild
Med CopenPay kan man få glass. Foto: VisitCopenhagen
Med CopenPay kan man få glass. Foto: VisitCopenhagen
Ladda ned bild

Länkar

VisitDenmark är Danmarks nationella turismorganisation med uppgift att informera om och marknadsföra Danmark som resmål för svenskar. 
VisitDenmark samarbetar med transportörer, regioner och verksamheter i Danmark inom turistnäringen och finns representerad i åtta länder, varav Sverige är ett.

Följ VisitDenmark

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VisitDenmark

Ai Weiwei tolkar Monet med LEGO i ny utställning på Ordrupgaard Museum31.5.2024 17:06:38 CEST | Pressmeddelande

På Ordrupgaard Museum, norr om Köpenhamn, pågår en ny och spännande utställning av den kända konstnären Ai Weiwei. Utställningen, som heter "Water Lilies #1", är en unik blandning av konst och kultur visas från 31 maj 2024 till 19 januari 2025. Ai Weiwei är en berömd samtidskonstnär och aktivist. Han är känd för sina starka och tänkvärda verk som ofta kommenterar sociala och politiska frågor. Hans konst har gjort honom till en av världens mest inflytelserika konstnärer. Efter tidigare framgångar i Köpenhamn ser många fram emot hans återkomst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye