Åklagarmyndigheten

Åtal väckt för mord på 16-årig pojke i Örkelljunga

Dela

Åklagarna har i dag väckt åtal mot en 15-årig pojke och en 16-årig pojke för mord på en 16-årig pojke i januari i år.

Det var natten mellan den 13 och 14 januari som den 16-årige pojken attackerades med bland annat kniv på Hallandsvägen i Örkelljunga. Han fördes med ambulans till sjukhuset men hans liv gick inte att rädda.

Samma natt greps den nu åtalade 16-åringen, och 15-åringen greps ett par dagar senare. De båda har varit häktade sedan den 17 respektive 20 januari. Enligt åtalet har de tillsammans och i samförstånd begått gärningen.

– Pojken avled av de knivskador han fick vid gärningen. Bevisningen består framför allt av vittnesuppgifter, och vi har en film från händelsen från ett av vittnenas mobiltelefon. Vi har också hittat de tillhyggen som användes vid gärningen. De åtalade känner varandra väl, och i vart fall en av dem har varit nära bekant med offret, säger vice chefsåklagare Helene Jacobsson som är förundersökningsledare.

Huvudförhandling startar i Helsingborgs tingsrätt tisdag den 18 juni och är planerad att pågå under cirka tio förhandlingsdagar.

Målnummer: B 348-24.

Kontakt

Vice chefsåklagare Helene Jacobsson och kammaråklagare Cecilia Andersson är tillgängliga för media på telefon i dag kl. 11.30–12.30, 010-562 68 87 respektive 010-562 62 24.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

Lagändring i sexualbrottslagstiftningen har utökat skyddet för barn10.7.2024 10:30:39 CEST | Pressmeddelande

Den 1 augusti är det två år sedan delar av sexualbrottslagstiftningen ändrades. Bland annat innebar det ett utökat skydd vid så kallade distansbrott. Genom att realtidskravet vid våldtäkt mot barn och sexuellt övergrepp mot barn togs bort behöver inte gärningspersonen längre vara närvarande när gärningen sker. Så länge gärningspersonen har förmått barnet att utföra en sexuell handling är det brottsligt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye