Byggföretagen

Byggbranschen vill se kortare handläggning och enklare upphandling

Dela

Byggbranschen ger kommunernas förmåga att hantera upphandlingar betyget 2,5 på en sexgradig skala. Det visar Svenskt Näringslivs årliga undersökning av det lokala företagsklimatet. - Vi ser med oro på att så många företagare i byggbranschen inte tycker att upphandlingarna fungerar på ett tillfredställande sätt, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.

Byggbranschen ger kommunernas företagsklimat betyget 3,3 på en sexgradig skala.
Byggbranschen ger kommunernas företagsklimat betyget 3,3 på en sexgradig skala.

Även gällande dialogen med kommunens beslutsfattare, information till företagen och skolans kontakter med det lokala näringslivet ligger byggbranschens svar under nivån för vad som anses vara godtagbart.

 - Byggbranschen behöver effektiva plan- och tillståndsprocesser. Samtidigt ökar till exempel ledtiderna för detaljplaner och bygglovshandläggning. Det leder till kostnadsökningar som motarbetar en hög och jämn byggtakt, säger Tanja Rasmusson.

När det kommer till det sammanfattande omdömet på företagsklimatet i kommunen ger byggbranschen betyget 3,3 på den sexgradiga skalan. Genomsnittet för samtliga branscher är 3,5.

 - Kommunerna ansvarar för planeringen, medan byggbranschens aktörer bidrar med kunskap om marknad och byggteknik. Vill vi ha växande, levande samhällen i hela Sverige behöver samverkan fungera bättre, säger Tanja Rasmusson.

Totalt har 32 124 företag, varav 6 732 verksamma i byggbranschen, besvarat Svenskt Näringslivs enkät.

Byggbranschens högst prioriterade åtgärder för ett bättre företagsklimat är:

  • Kortare handläggningstider (42%)
  • Enklare att delta i upphandlingar (40%)
  • Fler bostäder (39%)
  • Minskad brottslighet och ökad trygghet (39%)
  • Bättre dialog mellan kommunen och företagen (37%)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.
Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.
Ladda ned bild

Dokument

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Fler än 5 000 anmälda byggstölder under 202329.5.2024 05:45:00 CEST | Pressmeddelande

Antalet stölder från byggarbetsplatser ökar enligt ny statistik från Brottsförebyggande Rådet, Brå. Under 2023 anmäldes 5 253 inbrottsstölder från byggarbetsplatser. - Det är en ökning med över 500 stölder jämfört med 2022. Åtgärderna som gjorts för att komma till rätta med stöldligor har inte givit tillräckliga resultat, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.

Byggföretagen lanserar skrift om byggprocessen20.5.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Byggföretagen har tagit fram en skrift som på ett enkelt och pedagogiskt sätt belyser alla steg på resan när ett hus blir till och vilka aktörer som har ansvar för varje steg. - Skriften är en genomgång av stegen som tar ett projekt från idé, genom planskede och genomförande, hela vägen fram till färdig byggnad. Den vänder sig till alla involverade och är ännu en del i Byggföretagens arbete för en högre och jämnare byggtakt, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye