Sveriges Ingenjörer

Positivt med stärkt samordning för gröna investeringar

Dela

I dag presenterade regeringen en ny modell för tillståndsgivning, som ska stärka samordningen inom gröna investeringar. Initiativet är mycket välkommet, och något som Sveriges Ingenjörer har efterfrågat.

En kvinna i blå kavaj står med armarna i kors framför ett fönster.
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande. Foto: Sveriges Ingenjörer

Gröna investeringar är motorn i klimatomställningen. De leder till innovationer och företagsetableringar som skapar arbetstillfällen och tillväxt, samtidigt som samhället blir mer hållbart.

Sveriges Ingenjörer gav Sweco i uppdrag att undersöka hur Sverige står sig i den internationella konkurrensen om gröna investeringar. I den rankning som presenterades i januari framgick det att Sverige hamnade på en femte plats bland 15 jämförda konkurrentländer. En av Sveriges svagheter var tillståndsgivning för ny energi. När den genomsnittliga tillståndstiden för ny landbaserad vindkraft jämfördes mellan länderna var Sverige klart sämst i klassen. Flera av våra konkurrentländer har mer samordnade system för tillståndsgivning än Sverige.

Det är därför regeringens initiativ om en ny modell för tillståndsgivning välkomnas. Med upprättandet av ett nytt accelerationskontor för gröna investeringar ska det bli tydligare för företag var de vänder sig när de ansöker om tillstånd. Detta kan snabba på och förenkla processen.

Även om det är för tidigt att utvärdera resultaten av denna nya modell ser Sveriges Ingenjörer mycket positivt till initiativet:

– Gröna investeringar är nyckeln för såväl klimatomställningen som Sveriges välstånd. Vi har länge efterfrågat stärkt samordning för tillståndsgivningen. Nu visar regeringen att man har den ambitionen och det är mycket välkommet, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En kvinna i blå kavaj står med armarna i kors framför ett fönster.
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande.
Foto: Sveriges Ingenjörer
Ladda ned bild

Länkar

Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets 
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 175 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se 

Följ Sveriges Ingenjörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer

Polhemspriset 2024 tilldelas Jakob och Stina Ehrensvärd för enkel och säker inloggning med YubiKey6.11.2024 14:37:00 CET | Pressmeddelande

Årets Polhemspris tilldelas Jakob och Stina Ehrensvärd, som har utvecklat säkerhetsnyckeln YubiKey, som kräver fysisk närvaro och möjliggör säkerhet utan lösenord. Deras bolag Yubico har utvecklat en hårdvara som ansluts till datorn eller mobilen via direktkontakt eller närfältskommunikation, NFC, och genererar kryptonycklar med hjälp av asymmetrisk kryptering för säker inloggning. Polhemspriset består av en Polhemsmedalj i guld samt 250 000 kronor. Prisutdelningen äger rum på Tekniska museet i kväll den 6 november.

Ny undersökning: möjligheterna till distansarbete begränsas i snabb takt i många svenska företag30.10.2024 08:37:00 CET | Pressmeddelande

Omkring var fjärde fackklubb uppger att det införts högre krav på kontorsnärvaro under det senaste året. I många företag planeras också skärpningar av närvarokraven inom en snar framtid. Det visar en ny undersökning som Sveriges Ingenjörer gjort bland medlemmar och förtroendevalda. Detta kan få allvarliga negativa konsekvenser, varnar chefsekonom Johan Kreicbergs.

Lilla Polhemspriset till metod för snabbare diagnos av sepsis23.10.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Lilla Polhemspriset går i år till Kaiyang Zeng som studerat på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och nu doktorerar vid dess Green Steel Project. Priset för bästa examensarbete på civilingenjörsnivå är kopplat till hälso- och sjukvårdssektorn. Kaiyang Zeng har utvecklat en ny metod att snabbare separera bakterier från blod. Det har stor betydelse för att på kortare tid diagnosticera sepsis, även kallat blodförgiftning.

Allt fler förhandlar bort övertid – men jobbar för mycket och kompenseras för lite23.10.2024 06:37:00 CEST | Pressmeddelande

En ny rapport visar att det blir allt vanligare bland akademiker och tjänstemän att förhandla bort sin övertid. Nästan 300 000 ingenjörer, jurister och ekonomer beräknas ha gjort detta. Men en ingenjör som regelbundet jobbar mer än 40 timmar i veckan kan gå miste om över 10 000 kronor i månaden efter skatt i utebliven övertidsersättning. Och en majoritet känner inte till att de kan säga upp överenskommelsen med arbetsgivaren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye