Ökning av sjukfrånvaro i välfärden
Mellan år 2010 och 2023 skedde en femdubbling av stressrelaterade sjukfrånvaro i Sverige. Välfärdssektorn är överrepresenterad i statistiken, och fyra av fem drabbade är kvinnor.
Idag presenterar Facken i Välfärden rapporten ”Miljarder skäl att förbättra arbetsmiljön” som visar att kommuner och regioner kan spara miljarder på att minska sjukfrånvaron.
Rapporten visar att de sammantagna kostnaderna för sjukfrånvaron var 51,4 miljarder kronor i kommuner och regioner år 2023. I beräkningen ingår kostnader för produktionsbortfall på grund av att människor inte är på jobbet. Det är den högsta kostnaden sedan 2013, med undantag för corona-åren.
- Ska välfärden fungera bättre krävs krafttag mot ohälsan. I våra senaste kollektivavtalsförhandlingar kom vi en bit på vägen för att tillsammans med arbetsgivarna minska ohälsan men det krävs att varje kommun och region höjer ambitionsnivån, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR.
I rapporten presenteras siffror som visar en explosiv ökning av sjukfrånvaron. Det är arbetstagare inom kommuner och regioner som har högst sjukskrivningstal och hög risk för framtida sjukskrivningar.
Under 2023 stod kvinnor för fyra av fem av de pågående sjukfallen. Arbetsmiljö är i högsta grad en jämställdhetsfråga. Villkoren för kvinnor och män inom offentlig sektor är ofta olika. Skillnaderna i arbetsvillkor och arbetsmiljö leder till att kvinnor i offentlig sektor är särskilt drabbade av psykisk ohälsa och sjukskrivning.
I rapporten ”Miljarder skäl att förbättra arbetsmiljön” presenterar Facken i Välfärden tre åtgärdsförslag för att minska sjukfrånvaron:
- Politiker på alla nivåer behöver säkra att välfärden får en långsiktigt hållbar och tillräcklig finansiering. Arbetsgivare behöver investera i jämställda löner, schyssta villkor och hållbara arbetstider så att fler lockas till välfärdens yrken och så att befintlig personal trivs och vill stanna kvar.
- Alla arbetsplatser behöver arbeta aktivt med friskfaktorerna, det vill säga de organisatoriska förutsättningar som enligt forskningen visat sig ha en positiv påverkan på arbetsmiljö, produktivitet och sjukfrånvaro.
- Regeringen bör införa sanktionsavgifter mot arbetsgivare som inte arbetar med systematiskt arbetsmiljöarbete och den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
Om Facken i Välfärden:
Fem välfärdsförbund samarbetar under namnet Facken i välfärden, för att värna och utveckla välfärdssektorn genom bättre kompetensförsörjning. De fem fackförbunden är: Akademikerförbundet SSR, Kommunal, Sveriges Lärare, Vision och Vårdförbundet som tillsammans företräder cirka 1,2 miljoner anställda, varav merparten i välfärdssektorn.
Kontakter
Victor HarjuPresschef Akademikerförbundet SSR
Tel:070 690 44 23victor.harju@akademssr.seOm oss
Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.
Följ Akademikerförbundet SSR
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR
Filmer: Otillåten påverkan, kris i offentliga Sverige4.9.2024 07:15:00 CEST | Pressmeddelande
I två nya filmer sätter Akademikerförbundet SSR fokus på den påverkan som många av våra medlemmar i offentlig sektor utsätts för. Det kan handla om att fatta ett beslut, att inte fatta ett beslut eller att skriva underlag i en viss riktning. De som påverkar är medborgare, näringsidkare, politiker, medborgare, klienter eller anhöriga. Det här sättet att påverka kan vara skadligt för tilltron till det allmänna, att rättssäkerheten sätts ur spel.
Ny undersökning: Socialsekreterare kritiska till angiverilag6.8.2024 10:18:26 CEST | Pressmeddelande
En undersökning gjord av Akademikerförbundet SSR som presenteras i TV4 Nyheterna idag visar att socialsekreterare är skarpt kritiska till förslaget om anmälningsplikt eller angiverilag som nu utreds på uppdrag av regeringen. 38 procent skulle överväga att säga upp sig vid införandet av en angiverilag. 6 av 10 socialsekreterare säger att de inte skulle ange papperslösa oavsett påföljd.
Äntligen en ny socialtjänstlag2.7.2024 11:41:00 CEST | Pressmeddelande
Idag har regeringen presenterat en ny socialtjänstlag. Socialtjänsten utgör en central del i den svenska välfärdspolitiken. Varje år får cirka 800 000 personer insatser från socialtjänsten. Räknar vi in anhöriga berörs flera miljoner invånare av den nya socialtjänstlagen.
Erkers leder växande förbund27.5.2024 15:22:48 CEST | Pressmeddelande
Under helgen samlades Akademikerförbundet SSR, Sveriges ledande fackförbund för samhällsvetare till kongress. Heike Erkers omvaldes till förbundsordförande för de kommande tre åren. Kongressen antog även ett uttalande om ett öppet demokratiskt Sverige och förbundets ställningstagande för ett Sverige som håller ihop. Läs uttalandet här!
Anmälningsplikt - vad innebär det?22.5.2024 06:23:47 CEST | Pressmeddelande
Vad skulle en ny lag om anmälningsplikt innebära i praktiken? Välkomna till ett seminarium i Riksdagen 29 maj med syfte att vrida och vända på den lagstiftning som nu utreds. Under en förmiddag i riksdagens andrakammarsal kommer politiker, civilsamhälle, fackförbund och internationella gäster vrida och vända på anmälningsplikten och dess påverkan på samhället, professionerna och tilliten till våra myndigheter. Tid: 29 maj, 8.15-12.00 Plats: Andrakammarsalen, Riksdagen. Sänds även digitalt. Anmälan: sker här
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum