Läkemedelsverket

Lättare att göra rätt när svensken reser med medicin i sommar

Dela

För att möta ett kunskapsglapp hos allmänheten när det gäller att resa med medicin tar Läkemedelsverket hjälp av Tullverkets anställda i sommar. Målet är att det ska bli lättare att göra rätt.

Tulltjänstemän genomsöker resväska
Det är tydligt att det råder okunskap kring läkemedel och utlandsresor. Genom satsningen vill Läkemedelsverket och Tullverket göra det enklare för svenskar och besökare att göra rätt och på så sätt både undvika att utsätta sig själv och andra för fara och slippa böter. Foto: Läkemedelsverket

Sommartid ökar antalet frågor till både Läkemedelsverket och Tullverket om vad som gäller när man ska resa med medicin. Antalet resenärer som fastnar i tullen med medicin i väskan är stort. För att öka kunskapen kring vad som gäller, och på det sättet göra det enklare för ressugna svenskar att göra rätt har Läkemedelsverket inför sommaren tagit hjälp av Tullverket i en informationsinsats på sociala media. I filmerna berättar tulltjänstemännen Mimmi Larsdotter och Adam Hübinette, kända från Kanal 5:s program ”Gränsbevakarna” vad som gäller.

Många resenärer köper med sig receptbelagda läkemedel till andra eller läkemedel som är receptbelagda i Sverige men receptfria i landet man besöker. Det kan leda till dryga böter eller i värsta fall fängelse när man blir kontrollerad av Tullverket.

Tipsen som Läkemedelsverket och Tullverket sprider är enkla:

  1. Medicinen måste vara din
  2. Kolla upp vad som gäller
  3. Kontakta tullen om du är osäker – ”gå på rött

– Det är tydligt att det råder okunskap kring läkemedel och utlandsresor. Genom vår satsning vill vi göra det enklare för svenskar och besökare att göra rätt och på så sätt både undvika att utsätta sig själv och andra för fara och slippa böter, säger Anne-Catherine Worth Sundqvist, kommunikationsdirektör vid Läkemedelsverket.

Kommunikationsinsatsen görs huvudsakligen i form av en film som kommer att rulla i sponsrade inlägg på Instagram och Facebook under sommaren, med start vecka 24. 

Kontakter

Bilder

Tulltjänstemän genomsöker resväska
Det är tydligt att det råder okunskap kring läkemedel och utlandsresor. Genom satsningen vill Läkemedelsverket och Tullverket göra det enklare för svenskar och besökare att göra rätt och på så sätt både undvika att utsätta sig själv och andra för fara och slippa böter.
Ladda ned bild

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Risk för allvarliga biverkningar av påstådd ginsengprodukt9.7.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Produkten ”Ginseng Kianpi Pil” uppges innehålla olika växter, men innehållet består av läkemedelssubstanserna dexametason (kortison) och cyproheptadin (antihistamin) i okänd mängd. Dessa ämnen kan ge allvarliga biverkningar vid okontrollerat intag och ska inte intas på eget bevåg. Den som använder produkten bör omedelbart kontakta läkare för att kunna sluta med produkten på ett säkert sätt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye