Stockholms stad

Namntävlingen avgjord - Hagastadens vattentrappa ska heta ”Källan”

Dela

När torget Hagaplan invigdes i höstas lanserade staden en namntävling för att engagera alla som ville i uppdraget att ge den nya 36 meter långa vattentrappan ett namn. Av cirka 170 inkomna förslag enades juryn enhälligt kring namnet ”Källan”, föreslaget av Alexander Söder.

Juryn och vinnaren vid vattentrappan
Den samlade juryn tillsammans med vinnaren Alexander Söder. Fr v: Anders Jönsson, Leif Bolter, Alexander Söder, Kerstin Lagnefeldt, Anna Näslund, Leila Massih. Foto: Märit Wikström Stockholms stad

Mångbottnat namn
Priset – ett diplom, en ingraverad bronsplugg från tillverkningen av bronsfaten och äran, också i att omnämnas på den officiella skylten som kommer upp på torget när det är klart, uppskattades av pristagaren själv:

--Det var roligt att juryn valde mitt förslag som jag ville skulle vara lätt att säga men också ha ett djup, med många bottnar, sade Alexander Söder som själv bor i Midsommarkransen vid prisceremonin på Hagaplan den 30 maj.

--Vi hade en idé i projekt Hagastaden att låta allmänheten själva föreslå ett namn för den här vackra vattentrappan som är ett slags mellanting mellan ett konstverk och en teknisk installation. Skaparna av vattentrappan höll med och vi lanserade tävlingen i september förra året, säger exploateringskontorets pressansvariga Anna Näslund, som är en del av juryn.

Runt hundrasjuttio förslag
En stor mängd bidrag kom in, och många anspelar på vatten eller den forskning som bedrivs i Hagastaden. Den tidslinje som är präglad på vattentrappans bronsfat som illustrerar jordens utveckling från urtid till nutid har också inspirerat många.

Alexander skrev en genomtänkt förklaring till sitt val av namn, bl a  ”Vatten är källan till liv på jorden. Vatten kan skapa förödelse i överflöd eller som bristvara. Verket belyser vårt behov av vatten och påminner om att var och en av oss är en del av ett större sammanhang.”

Juryns motivering
Juryn menar att bidraget på ett fint sätt belyser intentionerna med vattentrappan – dess utformning och funktion. Namnet sätter vattnets betydelse i perspektiv och känns tidlöst. I en föränderlig värld och i en orolig samtid signalerar namnet något tryggt och beständigt som rotar denna nya plats både i nutiden och i historien. Dessutom fann juryn att det korta namnet är okonstlat och lätt att uttala vilket ger en förutsättning för att namnet finner sin naturliga förankring i området – ”vi ses vid källan på Hagaplan.” Källa kan anspela både på ursprung och vattenhål och båda betydelserna är relevanta i sammanhanget. Den välformulerade motiveringen över namnvalet blev pricken över i.

--Vi hoppas och tror att Källan blir en uppskattad och välbesökt del av torget Hagaplan och den nya stadsdelen Hagastaden. Juryn tackar Alexander särskilt, men också övriga medverkande som tagit sig tiden att föreslå Hagastadens vattentrappa ett passande namn, säger Anna Näslund.

Nyckelord

Kontakter

ExploateringskontoretAnna Näslund, pressansvarig

Förvaltning och exploatering av stadens mark inom stadens gränser. Stockholms stad äger cirka 70 procent av all mark inom staden.

Tel:08-508 26 531anna.naslund@stockholm.se

Bilder

Juryn och vinnaren vid vattentrappan
Den samlade juryn tillsammans med vinnaren Alexander Söder. Fr v: Anders Jönsson, Leif Bolter, Alexander Söder, Kerstin Lagnefeldt, Anna Näslund, Leila Massih.
Foto: Märit Wikström Stockholms stad
Ladda ned bild
Vattentrappan i Hagastaden är 36 meter lång, av skiffer och brons, och tar upp höjdskillnaden på torget.
Vattentrappan i Hagastaden är 36 meter lång, av skiffer och brons, och tar upp höjdskillnaden på torget.
Foto Märit Wikström Stockholms stad
Ladda ned bild

Länkar

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Pressinbjudan: Välkommen till första spadtaget för Ulvsunda idrottscentrum16.9.2024 09:00:25 CEST | Pressinbjudan

Nu går startskottet för ett efterlängtat idrottscentrum i Ulvsunda. S:t Erik Markutveckling har gett Skanska i uppdrag att omvandla Pripps gamla bryggeri i Bromma till ett modernt idrottscentrum. Anläggningen, på cirka 25 000 kvadratmeter, ska rymma hallidrotter som handboll, basket, innebandy och volleyboll. Utrymmen planeras även för bordtennis, dans, brottning, fäktning, judo med mera.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye