Hyresgästföreningen  Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Närmare 100 hyresgäster sägs upp i Trollhättan - Juristen: ”Väldigt upprörande”

Dela

Onsdag den 5 maj sade hyresbolaget Sweden Svea Apartment AB upp nästan 100 hyresgäster med "omedelbar verkan" på Lasarettsvägen i Trollhättan. Nu mobiliserar Hyresgästföreningen för att stötta de berörda hyresgästerna.

Hyresgästföreningens jurist Anna Karlsson Wede och Lasarettvägen i Trollhättan
Hyresgästföreningens jurist Anna Karlsson Wede och Lasarettvägen i Trollhättan Bilder: Hem & Hyra, Svea Apartment

– Det här är väldigt upprörande, och skapar en oerhört otrygg situation för hyresgästerna. Det finns ingenting i hyreslagen som säger att den här typen av uppsägningar som Svea Apartment skickat ut är tillåtna, säger Hyresgästföreningens jurist Anna Karlsson Wede.

Svea Apartment som hyr de 83 berörda lägenheterna av fastighetsbolaget Castellum AB har brutit sitt hyreskontrakt med nämnda fastighetsbolag. Vanligtvis gäller tre månaders uppsägningstid, men under onsdagen den 5 maj skickade Svea Apartment ut en uppsägning med ”omedelbar verkan” till de boende i lägenheterna. Anledningen till uppsägningarna är att företaget hamnat i rekonstruktion då de inte kunnat betala sina skulder.

I bland annat Stockholm och Göteborg blir så kallad ”blockuthyrning” allt vanligare, och har även börjat sprida sig till mindre städer runt om i Sverige. Blockuthyrning innebär att företag, likt Svea Apartment, hyr ett antal lägenheter av en fastighetsägare – för att sedan hyra ut lägenheterna till hyresgäster i andra hand.

– Den här typen av blockuthyrningar som vissa företag håller på med innebär oftast väldigt mycket otrygghet för hyresgästerna. Ofta får hyresgästerna också betala alldeles för hög hyra. Det här är ett oskick, och vi är starkt kritiska mot att det här får fortsätta. Det behövs tydliga lagändringar för att undvika att fler hyresgäster hamnar i liknande situationer, säger Anna Karlsson Wede.

Imorgon torsdag 13/5 kl. 16-18 kommer Hyresgästföreningen finnas på plats utanför hyreslägenheterna på Lasarettvägen i Trollhättan.

– Vi har jurist och annan personal som kommer vara där och stötta och prata med de berörda hyresgästerna. Flera hyresgäster har kontaktat oss om ärendet, och vi mobiliserar starkt för att kunna möta den här situationen. Nu jobbar vi för fullt för att undersöka detta ytterligare, avslutar Anna Karlsson Wede.

 

Fakta: Vad är hotellifiering och blockuthyrning?

Blockuthyrning och hotellifiering är när en fastighetsägare hyr ut flera lägenheter till en mellanhand som i sin tur hyr ut dessa i andrahand till hyresgäster.

Hyresgäster som hyr i andra hand av ett förmedlingsföretag är helt utan det besittningsskydd som hyresgäster med förstahandskontrakt har laglig rätt till. I många fall betalar hyresgästerna mycket högre hyra än de som hyr förstahand i en jämförbar lägenhet. Den här konstruktionen har gett och ger enorma vinster för både fastighetsägare och mellanhänder.

Under 2022 har Högsta domstolen och Svea hovrätt avgjort flera mål som stärkt hyresgästers skydd mot hyresvärdars oseriösa affärsmetoder.

Kontakter

Följ Hyresgästföreningen Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Uppdaterad: Privata fastighetsägare i Alingsås och Vårgårda vill höja hyrorna med 15 procent för omkring 1 400 hushåll10.6.2024 08:32:23 CEST | Pressmeddelande

I Alingsås och Vårgårda har 42 större och mindre privata fastighetsägare redan nu meddelat att de vill höja hyrorna med 15 respektive 14,5 procent från den 1 januari 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar nyligen avslutats, och trots att de kostnadsunderlag som ska ligga till grund för förhandlingarna ännu inte finns på plats.

Privata fastighetsägare i Sjuhärad vill höja hyrorna med 14 till 15 procent för omkring 10 400 hushåll5.6.2024 16:09:15 CEST | Pressmeddelande

I Borås, Bollebygd, Mark, Vårgårda och Ulricehamn har ett mycket stort antal större och mindre privata fastighetsägare redan nu meddelat att de vill höja hyrorna med 14 till 15 procent från den 1 januari 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar nyligen avslutats, och trots att de kostnadsunderlag som ska ligga till grund för förhandlingarna ännu inte finns på plats.

Två år till valet: så här skulle hyresgästerna i Västra Götaland rösta – och de säger nej till marknadshyror23.5.2024 16:48:51 CEST | Pressmeddelande

Hyresgästföreningen har gett Indikator Opinion i uppdrag att undersöka hur svenskar i Sveriges olika län skulle rösta, samt hur Sveriges hyresgäster skulle rösta om det vore val idag. Samma undersökning har också tagit reda på vad svenskarna tycker om införandet av marknadshyror. Resultaten visar både hur politiska sympatier fördelar sig bland hyresgäster och att motståndet mot marknadshyror är starkt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye