BASF forskar i koldioxidneutral produktion med hjälp av bakterie från komagar
En bakterie från komagar står i centrum i ett nytt forskningsprojekt. Projektet syftar till att mata bakterien med överskott av koldioxid från BASF:s tillverkning. Slutprodukten blir en kemisk byggsten som kan användas bland annat till medicin och livsmedelstillsatser. Målet är att uppnå ett betydligt lägre – eller till och med negativt – koldioxidavtryck.
Med hjälp av bakterien Basfia succiniciproducens vill BASF omvandla socker och koldioxid till fumarsyra som är en viktig mellanprodukt inom den kemiska produktionen. Forskningsprojektet, som kallas FUMBIO är ett samarbete mellan BASF och tre universitet i Tyskland.
Forskarna ska genetiskt modifiera bakterien från en kos mage för att den ska producera stora mängder biobaserad fumarsyra, även kallat fumarat, under jäsningsprocessen. Med hjälp av den kan BASF tillverka en rad olika produkter med lägre koldioxidavtryck, till exempel livsmedels- och djurfodertillsatser, råmaterial till medicin, byggstenar till polymerer, rengöringsmedel och formulatorer.
- Tillsammans med våra samarbetspartners tittar vi närmare på jäsningsprocessen. Vi vill optimera den på ett sådant sätt att bakterierna använder förnybara råvaror som socker och koldioxid för att producera så mycket fumarat som möjligt, säger Dr. Barbara Navé, chef för FUMBIO-projektet och ansvarig för utvärdering och samordning av nya projekt inom vit bioteknologi hos BASF.
Målet är även biologiskt nedbrytbara industriprodukter
Forskningsprojektet har inte bara koldioxidneutral produktion av fumarat som mål, utan fokuserar även på vidareförädling av fumarat med hjälp av enzymer för att skapa biologiskt nedbrytbara industriprodukter.
Fumarsyra är en vanlig substans i naturen och en mellanprodukt i metabolismen hos människor, djur och växter. Inom den kemiska industrin har syran traditionellt framställts av fossila råmaterial, till exempel råolja.
Forskningsprojektet kommer att mäta koldioxidavtrycket för fumarat som framställs med bioteknologiska metoder och jämföra det med traditionell petrokemisk produktion. Forskarna förväntar sig att koldioxidavtrycket kommer att vara betydligt lägre – eller till och med negativt – eftersom koldioxid används som råvara.
- Koldioxid är ett viktigt råmaterial för oss inom den kemiska industrin. Om vi återvinner koldioxiden från industriella avgaser kommer det att hjälpa oss att minska utsläppen av växthusgaser och nå våra klimatmål innan 2050, förklarar Barbara Navé.
Vit bioteknologi blir allt viktigare
Bioteknologiska processer som exempelvis fermentering, där mikroorganismer som bakterier eller svampar använder CO2 som byggsten till metaboliska produkter, kommer också att bli allt viktigare för den kemiska industrin i framtiden.
- Vit bioteknologi är ett viktigt verktyg som kommer att göra det möjligt för oss att erbjuda våra kunder ett bredare utbud av biobaserade produkter med ett lågt CO2-avtryck, säger Barbara Navé.
Den vita bioteknologin omfattar bland annat utnyttjande av biologiska komponenter i tvättmedel, läkemedel, kosmetika, kemikalier, papper, textilier, garvning av skinn, livsmedel och bioenergi i form av biobränsle och biogas.
FUMBIO-projektet får ekonomiskt stöd från utbildnings- och forskningsministeriet i Tyskland.
Bilder
Om oss
På BASF skapar vi kemi för en hållbar framtid. Vi kombinerar ekonomisk framgång med socialt ansvar och miljöskydd. Våra runt 112 000 anställda i BASF-gruppen arbetar för att bidra till framgång för våra kunder i nästan alla sektorer och alla världens länder. Vår portfölj består av de sex segmenten; Chemicals, Materials, Industrial Solutions, Surface Technologies, Nutrition & Care and Agricultural Solutions. Under 2023 omsatte BASF EUR 68,9 miljarder. Läs mer på www.basf.se
Följ BASF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BASF
BASF visar vägen till lägre utsläpp inom jordbruket24.9.2024 08:40:00 CEST | Pressmeddelande
Fältförsök med odlingsstrategier för att minska jordbrukets klimatpåverkan visar att det går att minska växthusgasutsläppen med upp till 30 procent. BASF vill stödja jordbrukarna i att bli föregångare inom klimat och natur.
BASF Performance Materials presenterar färdplan för hållbar plast6.9.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
BASF:s Performance Materials-division presenterar en strategisk färdplan för att nå koldioxidneutralitet till 2050. BASF går därmed i täten för den nödvändiga hållbara transformationen inom plastmaterial.
BASF utökar sin biopolymerportfölj med biomassabaserad ecoflex2.7.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
BASF erbjuder nu förpackningsindustrin en möjlighet att öka användningen av förnybara råvaror. Företaget utökar sin portfölj av certifierade komposterbara biopolymerer med en biomassabaserad (BMB) variant av ecoflex. Den nya ecoflex F Blend C1200 BMB har 60 procent lägre koldioxidavtryck än standardvarianten.
NIR-teknik möjliggör avancerad hud- och håranalys i mobilen21.5.2024 09:25:56 CEST | Pressmeddelande
BASF:s dotterbolag trinamiX öppnar dörren för avancerad hud- och håranalys i mobilen och lanserar världens första NIR-spektrometer. Den är så liten att den ryms i en mobil eller handhållen skönhetsapparat, mäter våglängdsområdet 1 till 3 mikrometer och ger möjlighet till skräddarsydda rekommendationer baserat på biomarkörer.
Vattenfall och BASF tecknar köpeavtal för 49 procent av vindkraftsparkerna Nordlicht 1 och 222.4.2024 15:01:05 CEST | Pressmeddelande
Vattenfall och BASF har kommit överens om att sälja 49 procent av Vattenfalls vindkraftsparker Nordlicht 1 och 2 till BASF. De två företagen fördjupar därmed sitt partnerskap inom förnybar energi.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum