Greenpeace

Det här kalhygget i Värmland kan utses till Sveriges fulaste: “Chockerande”

Dela

I protest mot Sveriges ohållbara skogsbruk har Greenpeace startat en tävling - Sveriges fulaste kalhygge. Under tävlingen har allmänheten skickat in foton på kalhyggen i sin närhet. Närmare 80 bidrag skickades in. Nu har en jury valt ut fem finalister som gör upp om att bli Sveriges fulaste kalhygge. Ett av dem ligger i Värmland.

Juryns motivering: Det tragikomiska i att inte längre kunna njuta av naturen och "utforska miljön" gör det här kalhygget till en självklar finalist.
Juryns motivering: Det tragikomiska i att inte längre kunna njuta av naturen och "utforska miljön" gör det här kalhygget till en självklar finalist. Foto: Daniela Roth

- Kalhyggen är inte bara fula, de hotar klimatet, den biologiska mångfalden, samers rättigheter och friluftslivet. De representerar allt som är ohållbart med det svenska skogsbruket. Därför glädjer det mig att det har varit ett stort engagemang kring den här tävlingen, som sker i protest mot kalhuggning av våra svenska skogar. Det är tydligt att många är upprörda över hur vi förstör vår vackra natur istället för att skydda den enligt internationella överenskommelser, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace och jurymedlem i tävlingen.

Tävlingen lanserades den 29 april. Fram till 5 juni har allmänheten haft möjlighet att skicka in fotobidrag på kalhyggen i närheten av där de bor. 77 bidrag skickades in. Nu har allmänheten fram till den 30 juni på sig att rösta fram Sveriges fulaste kalhygge, utifrån de fem finalister som tävlingens jury har valt ut. De fem kalhyggena finns i Dalarna, Västerbotten, Värmland, Västra Götaland och Västmanland.

Kalhygget i Värmland har Daniela Roth fotat. Hon flyttade till Sunne i Värmland från USA för två år sedan. 

- Den här platsen brukar jag promenera till med min hund, en nio år gammal husky-blandning. Det brukade vara en lugn och fridfull plats för oss att gå till, men nu är allt borta. Det är chockerande för mig att det avverkas så här mycket till och med i närheten av samhällen. Jag har bott här i två år nu men har inte kunnat hitta några orörda skogar än, säger Daniela Roth.

Sedan 50-talet har ungefär 60 procent av den svenska skogen kalavverkats, och kalhuggning är den absolut vanligaste avverkningsmetoden. Det innebär att Sverige täcks av gigantiska kalhyggen i allt större utsträckning och att värdefulla skogar ersätts med artfattiga, monokulturella plantage. Någon förändring ser ännu inte ut att finnas i sikte. Det visar inte minst regeringens nya skogsutredning vars huvudsakliga fokus är hur uttaget av skogsråvara ska kunna öka. 

- Dagens skogsbruk är ett hot mot samers rättigheter. 70 procent av renlaven, som renarna är beroende av, har försvunnit. Det kan inte fortsätta så här om Sverige ska leva upp till internationella förpliktelser kring de mänskliga rättigheter som rör samer. Vi behöver styra bort från kalhyggen och skydda mer skog, för situationen är mycket allvarlig, säger Anja Fjellgren, renskötare och jurymedlem i tävlingen.

FN:s klimatpanel IPCC är tydliga med att skydd av våra ekosystem är avgörande för att nå Parisavtalets 1,5-gradersmål. Samtidigt är endast sex procent av produktiv skog formellt skyddad i dag och miljömålet Levande skogar är inte i närheten av att nås. Det innebär att det är bråttom att nå de internationella överenskommelser som Sverige har skrivit under, som säger att 30 procent värdefull natur på land och hav ska skyddas till 2030. 

Mer information

Vinnaren - fotot som representerar Sveriges fulaste kalhygge - presenteras 3 juli. Omröstningen pågår till den 30 juni på Greenpeaces hemsida.

Greenpeace har nyligen släppt en rapport som visar hur gammelskog avverkas för att tillverka engångsprodukter som pappkartong åt e-handeln. Det finns en stor efterfrågan på pappkartonger för att förpacka och frakta varor som säljs online. Rapporten har genomförts genom bland annat fältundersökningar och spårning av timmer. 

Kontakt

Christopher Engberg Dahl, kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige

christopher.dahl@greenpeace.org

0791421453

Kontakter

Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.

Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.

Följ Greenpeace

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Greenpeace

Sveriges fulaste kalhygge är korat – ligger i Värmland3.7.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

I protest mot Sveriges ohållbara skogsbruk har Greenpeace anordnat tävlingen ”Sveriges fulaste kalhygge”. Efter en jämn omröstning mellan tävlingens fem olika finalister står det nu klart att Sveriges fulaste kalhygge ligger i Sunne, Värmland. Bidraget, som Daniela Roth har fotat, fick 27 procent av allmänhetens röster – knappa tre procent mer än kalhygget i Västerbotten som kammar hem silvermedaljen.

Ny rapport: stora finansiella risker med ny kärnkraft19.6.2024 06:01:00 CEST | Pressmeddelande

Ny kärnkraft är ett riskabelt spel med skattebetalarnas pengar konstateras i en rapport som publiceras idag. I rapporten sammanställs och utvärderas åtta olika finansieringsmodeller som använts för kärnkraft i Europa och svårigheten att få lönsamhet utan stora statliga subventioner genomsyrar projekten. Aktuella kärnkraftsprojekt inom EU under de senaste åren har blivit 2-4 gånger dyrare än beräknat och 11-12 år försenade. Rapporten har beställts av Greenpeace och tagits fram av Handelshögskolan i Köpenhamn och Berlins tekniska universitet.

Rapport: E-handeln hotar svenska gammelskogar och samers rättigheter15.5.2024 05:05:00 CEST | Pressmeddelande

I drygt ett års tid har Greenpeace Sverige granskat det svenska skogsbruket för att få en bild av vilka företag som kan kopplas till förstörelse av värdefulla gammelskogar. Rapporten illustrerar ett systemfel där över hundra företag världen över får sitt material från skogsindustrin som avverkat skyddsvärda skogar. Några företag som pekas ut är jättar inom e-handeln, exempelvis Amazon, HelloFresh och Zalando, som använder engångsprodukter som pappkartonger för att frakta varor som sålts online. Greenpeace uppmanar nu företagen att ställa krav på sina leverantörer så att mer skog kan skyddas - i brist på politisk handling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye