Barns ensamhet tar inte sommarlov – inte heller vuxnas ansvar
För många barn känns sommarlovet härligt och efterlängtat, för andra innebär det en gnagande och ihållande känsla av ensamhet. När vardagliga rutiner, skola och andra vuxna försvinner lämnas barn utan stöd och sammanhang. Det betyder att vuxnas ansvar blir än mer viktigt under sommaren, att se, agera och hjälpa – Bris ger tips på hur.

Nu börjar sommarlovet för barn runt om i hela Sverige. En tid som många barn längtat efter, men som för andra barn kan vara svår när vardagsrutiner, sammanhang och vänner försvinner. Ensamhet är ett tydligt tema när barn vänder sig till den nationella stödlinjen för barn.
Jag känner bara känslor när jag är med andra människor, som att deras känslor fyller mig med känslor. När jag är ensam är jag alldeles tom.
– Ett barn i Bris nationella stödlinje
När barn vänder sig till Bris beskriver de ensamheten på olika sätt. Att sitta kvar i stan på sitt rum när bilder från kompisarnas utlandsresor konstant dyker upp i mobilen, eller att inte ha några vänner alls. Men också utifrån att inte veta vem man kan prata med om tankar och känslor som kan upplevas svåra, till exempel att oro kring sin kropp, eller funderingar kring könsidentitet eller läggning. Eller att leva familjehemsplacerad och inte ha någon att prata med som går igenom samma sak.
– Sommarlovet är en stor förändring i barns liv när rutiner i vardagen och viktiga vuxna försvinner. Det kan leda till oro och ångest, vilket betyder att ensamhetskänslan riskerar att växa sig starkare. Barn som har det tufft kan alltid vända sig till oss på Bris, men vi vill också lyfta vikten av att andra vuxna är uppmärksamma på hur barn i deras närhet har det. Det är lätt att tänka att det är någon annans ansvar. Men varje vuxen kan göra skillnad i ett barns liv, säger Magnus Jägerskog generalsekreterare på Bris.
De senaste årens oroliga tider har fått konsekvenser för barn och påverkat barns mående. Ekonomisk utsatthet, klimatförändringar, krigsoro och gängkriminalitet kan medföra att tillvaron för de barn som redan är utsatta i samhället får det tuffare. Då ökar vikten av att vuxna tar sitt gemensamma ansvar och agerar tillsammans. Bris vill understryka vuxnas roll och ge tips på hur man kan se, agera och hjälpa ett barn som drabbas av ensamhet.
5 tips på vad du som vuxen kan göra
- Ta initiativ till samtal, på ett lyhört och respektfullt sätt. Prata om att livet förändras. Så som det är nu behöver det inte vara längre fram. Ge barnet perspektiv och hopp! Berätta att ”du kommer att möta många människor. Några av dem kommer att kunna bli dina vänner.”
- Visa att barnet inte är ensam. Försök bryta känslan genom att göra något tillsammans, gärna ute bland andra människor.
- Inventera de relationer barnet har (som jämnåriga i klassen eller i laget). Finns det någon där som barnet skulle kunna ta mer kontakt med? Prata om hur det skulle kunna gå till och hur du kan vara till hjälp.
- Uppmuntra barnet att delta i aktiviteter. Barnet kanske inte får nära kompisar där men känslan av att vara en del i ett sammanhang med andra är hjälpsam.
- Som förälder är det smärtsamt att se sitt barn ensam. Prata om din oro med en annan klok vuxen eller med Bris vuxentelefon om barn, 077–150 50 50, och försök att inte belasta ditt barn med din oro.
Bris stödlinje för barn upp till 18 år har öppet dygnet runt hela sommaren. Barn kan ringa eller sms:a till 116 111, chatta och mejla till Bris kuratorer och få stöd. Bris har dessutom förstärkt stödet med möjligheten att få stöd på ukrainska och arabiska. Sedan tidigare finns telefonstöd på svenska och engelska. För vuxna som har frågor om hur de kan stötta barn erbjuds stöd på svenska, engelska och arabiska.
Citatet ovan är exempel på vad barn berättat för Bris. Vid behov har de ändrats för att inget barn ska kunna kännas igen av andra.
Nyckelord
Kontakter
Maja DahlPress- och opinionsansvarig
Tel:08 598 821 00press@bris.seBilder

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Barns oro inför sommarlovet – långa veckor av ensamhet12.6.2025 11:40:00 CEST | Pressmeddelande
Sommarlovet är en efterlängtad tid för många barn, men inte för alla. För barn som inte har det bra hemma eller saknar någon att vara med kan sommarlovets åtta veckor kännas väldigt långa. Bris bemannar för att säkerställa att barn har tillgång till stöd dygnet runt hela sommaren.
Stoppa nedrustningen av sexualundervisningen10.6.2025 08:00:00 CEST | Debatt
Barn behöver rustas tidigt. Regeringen behöver därför stå upp för barns rätt till en stark, sammanhållen och forskningsbaserad sexualundervisning. Bris skriver tillsammans med 19 andra företrädare från civilsamhället, forskningen och skolan på Altinget Debatt.
Lilla Al-Fadji utmanar barn med sina bästa sommartips10.6.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kan du säga ”hej” på fem språk? Skriva en låt? Eller hitta ett djur att klappa? Det kan i alla fall Lilla Al-Fadji, och utmanar nu alla barn att göra samma sak. Tipsen finns i Bris nya pysselbok där skoj och allvar blandas, med budskapet om att Bris finns där – hela sommaren.
David Holm Gatica blir ny kommunikations- och påverkanschef5.6.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
David Holm Gatica har utsetts till ny chef för enheten kommunikation, opinion och påverkan. Han kommer senast från rollen som chef för samhällskommunikation på Cancerfonden.
Socialdemokraterna behöver ta ställning mot tvång i socialtjänsten29.5.2025 13:34:59 CEST | Nyheter
Bris, Rädda Barnen, Vision, Akademikerförbundet SSR och Föreningen Sveriges Socialchefer skriver i Aktuellt i Politiken och uppmanar Socialdemokraterna att ta ställning mot mot att införa tvång och böter i socialtjänsten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum