Fastighetsägarna kräver lägre fjärrvärmepriser
Vid den av Göteborg Energi anordnade prisdislogen den 5 juni meddelade bolaget att kostnadsökningen för 2025 kommer att överstiga de 4 % som bolaget prognoserade vid motsvarande tid förra året. Anledningen är att bränslepriserna inte fallit tillbaka så som man då förutspådde och hoppades. Av det underlag, som bolaget har skickat ut inför dialogen, framgår: ”För att under 2025 åter närma sig ägarens avkastningskrav […] behövs ett resultat kring 600 Mkr. Om detta enbart skulle göras via en prisjustering blir höjningen 11%”. Vilken prisökningen för 2025 verkligen blir meddelas av bolaget vid prisdialogens nästa möte den 19 augusti.
Fastighetsägarna GFR motsätter sig prishöjningar, som de menar driver fastighetsägare att göra investeringar i elberoende värmepumpar för att uppnå ekonomisk hållbarhet i sin fastighetsförvaltning. Med detta skulle fastighetssektorns belastning på elnätet i Göteborg öka när den istället behöver minska för att ge utrymme för den storskaliga elektrifieringen av industrin och transportsektorn.
- Ägaren, Göteborgs Stad, ställer orimligt höga avkastningskrav på sitt energibolag, menar Anders G Johansson, näringspolitisk chef vid Fastighetsägarna GFR. Stadens avkastningskrav är 8-10 % av det investerade kapitalet. Det är en oskäligt hög nivå för en monopolmarknad karaktäriserad av få och små risker och där kunderna bokstavligen är fastskruvade vid sin leverantör. Vidare är nivån avsevärt högre än genomsnittet på marknaden som ligger kring knappa 5 %.
Fastighetsägarna menar att politikerna i Göteborg behöver bestämma sig för vad som ska prioriteras; hög avkastning eller omställning till ett fossilfritt samhälle?
- Fjärrvärmekunderna hanteras nu som en kassako av Staden. Intäkterna används för att vid kommunkoncernen Göteborgs Stadshus AB finansiera kommunens allmänna verksamhet. Det orimligt höga avkastningskravet riskerar att få konsekvenser som går på tvärs med den goda och viktiga ambitionen om omställning. Det är en målkonflikt, menar Anders G Johansson.
I protokollet från prisdialogen antecknade Fastighetsägarna sin uppmaning om att ägaren behöver sänka sitt krav på avkastning. Vidare antecknade Fastighetsägarna ytterligare fem frågor som de önskar få belysta inom ramen för årets prisdialog.
Prisdialogen är en metod för att genom dialog meddela och förankra kommande års justering av priset på fjärrvärme. Dialogen ska följa en form som överenskommits i samförstånd mellan Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta, Riksbyggen, HSB och Energiföretagen.
För ytterligare upplysningar, kontakta Anders G Johansson.
Kontakter
Anders G JohanssonNäringspolitisk chef Fastighetsägarna GFR
Tel:031-755 33 46anders.g.johansson@fastighetsagarna.seOm oss
Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad
Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.
Följ Fastighetsägarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna
Fjärrvärmeprishöjning slår hårt mot Växjö – Fastighetsägarna Syd reagerar kraftigt på VEAB beslut9.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fastighetsägarna Syd har, som ombud för en stor del av fastighetsägarna i Växjö, begärt förhandling med Växjö Energi AB (VEAB) om den höjning av fjärrvärmepriset som träder i kraft den 1 november 2024. Denna förhandling har genomförts och avslutats utan resultat.
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Lagstiftning bedöms ha minskat den svarta hyresmarknaden8.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Olovlig andrahandsuthyrning, svarthandel med hyreskontrakt och andra former av fusk har länge pekats ut som ett stort problem på svensk hyresmarknad. För fem år sedan genomfördes flera lagändringar för att adressera problemen. Nu visar en ny rapport från Fastighetsägarna att lagen gjort nytta – handeln med svart kontrakt har minskat och attityden mot illegal andrahandsuthyrning har förändrats. Olagliga uthyrningar är dock fortfarande vanliga.
Hyresgästföreningen försöker avsluta förhandlingar i Stockholm3.10.2024 14:59:57 CEST | Pressmeddelande
Hyresgästföreningen har meddelat Fastighetsägarna Stockholm att de frånträder pågående förhandlingar om 2025 års hyresjustering i Stockholms län. Precis som i Göteborg där Hyresgästföreningen agerade på samma sätt i början av september anser Fastighetsägarna inte att förhandlingarna är avslutade.
Nu startar årets hyresförhandlingar i Gävleborgs län1.10.2024 09:04:37 CEST | Pressmeddelande
Nu inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i Gävleborgs län. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. Även hyresgästerna är inställda på att hyrorna kommer att behöva höjas visar en tidigare Novus-undersökning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum