Växjö kommun

Växjö kommun fördjupar samarbetet med Röda korset

Dela

Växjö kommun tecknar ett samverkansavtal med Röda korset i Växjö i form av ett IOP - idéburet offentligt partnerskap. På så sätt kan arbetet fortsätta med att bryta ofrivillig ensamhet, främja social gemenskap och förebygga ohälsa bland äldre invånare i kommunen.

- Vi har haft ett fruktbart samarbete med Röda korset under många år och nu vill vi stärka utbytet ytterligare. De idéburna organisationerna har historiskt varit viktiga för utvecklingen inom välfärden och har en stark förankring och ett stort förtroende hos de vi vill nå och ge stöd, säger Tomas Thornell (S), ordförande i omsorgsnämnden.

Ett av de största sociala problemen hos äldre i dag är den ökade psykiska ohälsan, vilken till stor del beror på ofrivillig ensamhet och isolering. För att bryta trenden beslutades det på omsorgsnämndens sammanträde den 13 juni att Växjö kommun ska teckna ett partnerskap med Röda korset.

- Röda korsets uppdrag blir då att motverka ensamhet, till exempel genom hembesök, följa den äldre till läkaren eller mataffären, promenadgrupper eller trivselcafé, säger Kristian Rappner (V), 1:e vice ordförande i omsorgsnämnden.

- Nu går vi från ett ettårigt avtal till ett treårigt avtal, det innebär att både vi som kommun och Röda korset kan arbeta mer långsiktigt för att bryta den ofrivilliga ensamheten som vi ser hos en del äldre, säger Gunnel Jansson (MP), ledamot i omsorgsnämnden.

Bakgrund
Omsorgsnämnden har sedan tidigare antagit ett nytt regelverk för föreningsstöd som trädde i kraft från och med den 1 januari 2024. I det nya regelverket finns inga samverkansavtal, och därför har ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) tecknats istället.

Nyckelord

Kontakter

Tomas Thornellordförande i omsorgsnämndenVäxjö kommun

Tel:070-991 29 12

Kristian Rappner1:e vice ordförande i omsorgsnämndenVäxjö kommun

Tel:073-301 80 30

Gunnel Janssonledamot omsorgsnämndenVäxjö kommun

Tel:070-660 79 95

Om oss

I Växjö kommun värnar medarbetarna om varandra och om invånarna, företagarna och besökarna. Tillsammans bygger vi alla en levnadsvänlig, hållbar plats där du kan vara dig själv. Kommunen erbjuder en mix av tätort och landsbygd, sport och kultur, puls och vila. Här finns ett spännande näringsliv och ett modernt universitet. Naturen finns alltid nära och lockar till både vila och äventyr.

Följ Växjö kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye